• 4394閱讀
  • 76回復

反佔中遊行今日全版廣告 內容三大錯誤笑死人 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線rBB

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2014-08-15
「保普選」反佔中大聯盟,今日在各大報章宣傳後日便舉行的大遊行活動。然而,這個應該投放了很多資源經營的廣告,竟然最少出現了三處邏輯與事實錯誤,再次企圖誤導市民。
首先,該廣告指佔中三子之一戴耀廷,曾經批評120萬「街頭簽名者」低質素。首先,廣告自稱120萬「街頭簽名者」,已經是嚴重誤導。首先,120萬這個數字,即使他們自己亦承認包括「網上簽名人次」。另一方面,中聯辦、香港不少商業機構及中資機構主管,向員工派發以至變相迫簽反佔中表格,早已是公開秘密,把他們算作「街頭簽名者」,又是偷換概念。
第二,該廣告指控戴耀廷曾經批評,所有的反佔中簽名都是「低質素」,而且還煞有介事地提供新聞的網上連結,證明戴耀廷真的有這樣說過。然而,即使只根據該報道,戴耀廷也只說過「(佔中公投)投票是嚴謹及專業,是高質量的民意,並不是街頭簽名」。因此,戴耀廷只是純粹暗示,反佔中簽名活動沒有機制阻止別人重複簽名、更沒有中立學術機構作出監察;並未說過所有佔中簽名都是「低質」、都是造假。廣告的呼籲,純粹又是子虛烏有的誣蔑而已。
最後,該廣告指維園及皇后像廣場行人專用區「水靜河飛」,希望市民能在星期日將之填滿。然而,廣告在這裡寫了錯別字,而且更是如今一般中學生也知道的錯別字:「水靜河飛」並不正確,「水盡鵝飛」才是正寫。
這個廣告,一如發言人就因近日的言論,一再挑戰香港人的常識底線。

http://www.post852.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E7%9F%AD%E6%89%93-%E5%8F%8D%E4%BD%94%E4%B8%AD%E9%81%8A%E8%A1%8C%E4%BB%8A%E6%97%A5%E5%85%A8%E7%89%88%E5%BB%A3%E5%91%8A%E3%80%80%E5%85%A7%E5%AE%B9%E4%B8%89%E5%A4%A7%E9%8C%AF/

[ 此帖被rBB在2014-08-15 12:45重新編輯 ]
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2014-08-15
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2014-08-15
見到水靜河飛就諗起freezefox
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2014-08-15
回 rBB 的帖子
rBB:見到水靜河飛就諗起freezefox[表情]  (2014-08-15 12:45) 

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2014-08-15
有咩錯唔錯哎。水靜河飛都已經係約定俗成既俚語,你寫水盡鵝飛可能無人知你講咩添。
[ 此帖被freezefox在2014-08-15 15:20重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2014-08-15
已經香港就快分裂成兩大陣營互相攻訐,再難齊心了…………

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2014-08-15
我覺得左報張上已經分裂左~~

依家D傳媒手法已經係好似大陸, 非黑即白 , 不斷用唔同手段打壓你 , 中傷你.

日日不斷批判自己既敵人.

我依家睇到既新聞就係依D唔係"新聞"既新聞.

仲要土共果邊越有錢就越恐怖,越過份
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2014-08-15
咁都係新聞?

訃文仲有討論價值啦...
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2014-08-15
依家既新聞完全唔係"新聞"黎嫁啦 , 根本就係政治手段既宣傳渠道黎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2014-08-15
回 迪克 的帖子
迪克:咁都係新聞?
訃文仲有討論價值啦... (2014-08-15 16:24) 

篇訃文真係好攪笑。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2014-08-15
回 迪克 的帖子
迪克:咁都係新聞?
訃文仲有討論價值啦... (2014-08-15 16:24) 

些牙~~~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2014-08-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:
些牙~~~[表情]

只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2014-08-15
香港D 報紙真係愈黎愈不堪…………完全無做傳媒應有既操守。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2014-08-15
小學雞都呢…

勁無聊,勁無品

我地就勁無奈啦
只愛足球
離線JohnnyLi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2014-08-18
雖然咁講有d唔應該,但報章有自己既政治立場又唔是而家先知,所以最好就選擇性去理解,唔是全部囉,又或者唔好剩睇一份報紙,甚至睇免費既,相對地無咁多主觀既評論或者太明顯既政治取向,免費報好多都剩是寫已知既事實,多d立場評論都費時...