• 4391閱讀
  • 76回復

反佔中遊行今日全版廣告 內容三大錯誤笑死人 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2014-08-18
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:身兼「保普選反佔中」大遊行籌委會副總指揮的行政會議成員李慧琼表示,昨日應該是10年來最多人由維園出發參與的遊行。
李慧琼指出,昨日的遊行,大會公布有19.3萬人參與,是根據派出的貼紙及仿製木棉花計算出來,而警方估計的11萬人,是2004年以來由維園出發,最多人 .. (2014-08-18 13:25) 

我個仔都攞咗起碼6張"梁振英下台"既貼紙. 咁計法我一家四口可以扮演15個人
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2014-08-18
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:我個仔都攞咗起碼6張"梁振英下台"既貼紙. 咁計法我一家四口可以扮演15個人 [表情] (2014-08-18 16:22) 

原來你有個仔架啦﹗

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2014-08-18
回 freezefox 的帖子
freezefox:原來你有個仔架啦﹗[表情] (2014-08-18 16:27) 

唏講呢d
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2014-08-18
myrmidon:我凳個細路悲哀. 你睇佢好明顯係覺得好玩.
但佢娘親(我唔係講粗口)就好為自己個仔自豪咁. 聽佢口音應該係地道香港人, 我當然好明白, 亦接受各人有各人唔同既意見. 但似乎佢唔明呢單野最受害就係佢下一代, 即係佢個仔. (2014-08-18 16:20) 

其實一D 都唔奇怪。我身邊好幾個同事完全係呢對母子既翻版。

我同事自己反對佔中,亦都唔鐘意個班激進既民主派,例如人力之類。而佢地既小朋友,自自然然就會敵視呢班人。佢曾經好自豪咁同我講,個日睇新聞,邊個邊個被人拉左(當然係人力、社民連個班),佢個小朋友(小六)即刻話:「好野,拉哂佢地就岩啦。」

我完全相信佢地係發自內心的。唔係收左錢亦唔係咩洗左腦………

所以,好多人一味放大尋日遊行方面造假既部分(當然,入面好多係造出黎的,連自由行都可以出黎行,仲有咩唔得?)但事實係,不論係簽名反佔中,甚至係尋日既遊行,實實在在的係有一班為數不少既香港巿民,表達緊佢地真心相信既野。如果我地將呢個現象簡簡單單地簡化為「造假」,其實就睇唔到宜家個大環境。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2014-08-18
myrmidon:唏講呢d [表情] (2014-08-18 16:34) 

我一直仲以為你係學生哥添!

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2014-08-18
freezefox:我一直仲以為你係學生哥添![表情] (2014-08-18 16:36) 

唔係掛
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2014-08-18
myrmidon:唔係掛 [表情] (2014-08-18 16:53) 

係呀!

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2014-08-18
freezefox:其實一D 都唔奇怪。我身邊好幾個同事完全係呢對母子既翻版。
我同事自己反對佔中,亦都唔鐘意個班激進既民主派,例如人力之類。而佢地既小朋友,自自然然就會敵視呢班人。佢曾經好自豪咁同我講,個日睇新聞,邊個邊個被人拉左(當然係人力、社民連個班),佢個小朋友(小六)即 .. (2014-08-18 16:35) 

咁點都會有一些係真心既朋友反對佔中的, 但係又有幾多呢? 好啦,你當佢有一半啦, 姐係有5萬人是真心出黎遊行的.

但係由於不斷發現有人造假, 就算真係有5萬人, 我相信好多人都唔會信真係有依個數.

咁樣期實好慘, 人地真心黎遊行, 但就被一些人搞事(搵人造假) , 佢地既訴求就變左冇人去理會或重視.
(依家網上D人都只係不斷Focus昨天有幾多人是造假, 有幾多係係收錢, 又有幾多人係自由行, 有冇人討論過尋日有幾多人係真心遊行反對佔中)

最搞笑既就係, 破壞你想表達既意見,起度搞屎搞棍既, 正正就係發起遊行既土共人士, 而你又做了佢棋子, 到依一刻你仲甘心做佢棋子?做奴隸?

大陸已經好好咁不斷有事實證明比我地睇冇普選,冇人權自由所帶來既影響 , 除非你本身是個有錢, 又或你是達官貴人, 否則你是一芥草民的話,就一定唔希望活在土共下的領土
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2014-08-18
utadahikaru20:咁點都會有一些係真心既朋友反對佔中的, 但係又有幾多呢? 好啦,你當佢有一半啦, 姐係有5萬人是真心出黎遊行的.
但係由於不斷發現有人造假, 就算真係有5萬人, 我相信好多人都唔會信真係有依個數.
....... (2014-08-18 17:39) 

其實,每個社群接觸既資訊都好唔同。你係FB 見到既都係反佔中既負面新聞,相反,佢地見到既,都係正面訊息。佢地會認為尋日既遊行好成功,表達到自己既意見,唔再比你地班偽民主人士騎劫佢地既意願。

情況就等如,你睇有線同睇無視,明明係同一單新聞同一件事情,但可以睇到完全相反既「事實」同「真相」。

我地係FB 會見到好多人鬧周融。但如果你去飲茶,你會發現身邊幾枱人鬧既多數係戴耀廷…………

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2014-08-18
freezefox:其實,每個社群接觸既資訊都好唔同。你係FB 見到既都係反佔中既負面新聞,相反,佢地見到既,都係正面訊息。佢地會認為尋日既遊行好成功,表達到自己既意見,唔再比你地班偽民主人士騎劫佢地既意願。
情況就等如,你睇有線同睇無視,明明係同一單新聞同一件事情,但可以睇到完全 .. (2014-08-18 17:46) 

是的, 每個地方接收既資訊都好唔同 , 亦都可以是因為其他既因素(就正如你頭先所講FB是年青人為主的, 所以佢地有另一種意見, 去飲茶的, 多數又是上了年紀, 所以佢地可能又有一種睇法) 你可能覺得自己係屬於多數果一方, 佢又覺得自己係屬於多數既一方, 所以當大家有意見既時候, 投票就是最好的.

但正如昨天所見, 好多上了年紀的, 居然是什麼原因都不知道就去參加了遊行, 試問遊行數字又點服眾......

飲茶時, 聽到上左年紀或老人家罵人是正常不過既事, 因為事實係好多上一代既人, 佢地都只求現在既安定, 佢地覺得戴生係做"破壊"社會穩定既事, 當然會罵, 加上佢地真係好易就比人教唆,聽得多就自然入腦了.

點解要有民主, 又點解我地要爭取普選, 因為咁樣先可以起一個唔公平既環境下做到最公平.
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2014-08-18
utadahikaru20:是的, 每個地方接收既資訊都好唔同 , 亦都可以是因為其他既因素(就正如你頭先所講FB是年青人為主的, 所以佢地有另一種意見, 去飲茶的, 多數又是上了年紀, 所以佢地可能又有一種睇法) 你可能覺得自己係屬於多數果一方, 佢又覺得自己係屬於多數既一方, 所以當大家有意見既時候, 投 .. (2014-08-18 18:13) 

無錯. 民主係沒有效率, 但民主進程係一個民族進步的必然步驟.

大國成日話西方民主並不適合中國, 是一派胡言.
只是當權者鞏固權力既手段而已.

可嘆的是, 仍然有很多人覺得中國的崛起令中國人很有面子, 而其他公平, 民主的進步可以慢慢轉變也可以.

這是作為中國人悲哀的地方.

自己不爭取, 無人會施捨俾你.

國內豆腐渣, 國民全無良知可言(黑心食品), 只知道近利. 香港人以為隔岸觀火不關己事, 其實他朝君體也相同, 而且可以好快
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2014-08-18
佢地已經日日用唔同既手段同化緊我地嗌,你諗下,一日500單程證,咁多年來有幾多人黎到香港

我唔會歧視新移民,但當中有一半數係有政治任務既,民建聯既鐵票就會越黎越穩,一d大形吹雞活動參與既人數就會越黎越多
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2014-08-18
中國大,人多,係難管,但最重要無中國人賤,唔識自愛,加上太多自私自利既人,所以想中國進步到好似西方國家咁,仲有排都未到
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2014-08-18
成日睇呢d新聞好累,兩個極端化。
有無人真係想知道事實同真相?

不要忘記,足球是最快樂的!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2014-08-18
utadahikaru20:中國大,人多,係難管,但最重要無中國人賤,唔識自愛,加上太多自私自利既人,所以想中國進步到好似西方國家咁,仲有排都未到 (2014-08-18 18:44) 

睇化咗了. 唯有移民