• 1107閱讀
  • 9回復

[香港]歐陽耀沖正式加盟葡甲球隊葡萄牙體育會 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線OldSosad

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2014-08-22
— 本帖被 呀威 執行加亮操作(2014-08-22) —
OFFICIAL WEBSITE

http://atleticosad.pt/wp1/geral/dady-e-au-yeung-confirmados/

【明報專訊】「神之子」衝出香港登陸葡甲!曾代表港足出戰廣州亞運的歐陽耀沖今夏隻身赴歐洲試腳,儘管未獲荷甲球隊NAC布雷達取錄,但轉戰葡萄牙的他據悉已獲一間葡甲球隊開出聘約,有望成位首位登陸葡甲的香港球員。

自費赴歐試腳
穿89號追夢
與YFC澳滌仍有合約的歐陽耀沖今夏獲友人穿針引線,自費赴荷蘭試腳,本報記者透過短訊聯絡,他曾表示「希望試到有班落為止」。這名前東亞運金牌成員日前還向恩師李健和及前南華足主羅傑承立下淋冰挑戰,他的友人翌日便於facebook宣布「歐沖」已獲一間葡甲球會取錄﹕「這小伙子一個月前遇上半個機會,帶兩對boot幾件波衫就踏上這無盡旅途,時差、天氣、食物、曬到傷……畀你,放棄未?但佢知自己不只為了自己,仲代表好多有足球夢的香港人!新球會,佢會著89號波衫,代表我地香港89一代上歐洲職業賽場比賽!」網民根據歐沖所在城市推測他或加盟現處葡甲下遊的葡萄牙體育會(Atletico Clube de Portugal)。據悉YFC澳滌已與歐沖達成共識,一旦歐沖獲外國球會青睞,將可自由轉會。

另外,今日完成三水集訓的南華宣布已簽入保加利亞前鋒馬基夫(圓圖),該30歲新援曾效力意甲勁旅國際米蘭,未嘗上陣便被外借到多間俄超球會。他將於下周來港報到,惟未及於社區盃候命,而「少林寺」組軍亦已完成。
[ 此帖被OldSosad在2014-08-22 12:52重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2014-08-22
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2014-08-22
葡萄牙體育會上年葡甲排22名

因為葡超擴充所以先唔洗降班

由3位中國人持有球隊7成股份

之前曾經比人查過打假波
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2014-08-22
佢係咪繼張子岱兄弟後第一個土生土長球員衝出香港
離線JohnnyLi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2014-08-22
應該最大原因是因為個老闆是中國人
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2014-08-22
回 OldSosad 的帖子
OldSosad:葡萄牙體育會上年葡甲排22名
因為葡超擴充所以先唔洗降班
由3位中國人持有球隊7成股份
....... (2014-08-22 13:00) 

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2014-08-22
點都好

有得係歐洲落班係好事
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2014-08-23
香港無乜得發展
闖下無壞
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2014-08-23
李健和,都唔多睇好「神之子」︰「一個香港球員,有咁容易喺歐洲踢咩?你憑咩先?一來身形又唔好;唯一好處就係見識到歐洲球隊嘅態度同踢法。做人最緊要清醒,夢想還夢想,現實還現實,做職業球員都要搵食。」雖然和哥講得有火,但佢都有補充,「我都希望佢可以成材,他日踢葡超士砵亭、波圖。」
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-02-07
歐沖或周六葡甲「地標」

歐陽耀沖去咗葡萄牙咁耐,一直因為註冊問題,所以未曾為所屬球會葡萄牙體育會上陣,最近亦都冇乜聲氣。但大家最期待嘅畫面終於出現喇!歐沖喺facebook上載咗一張球員名單,上面有佢個名「Au Chung」喺到,即係話,佢終於都有機會為球隊上陣喇。名單上面寫住日期係2月7日,即係呢個星期六,葡體會將會喺主場迎戰暫時排葡甲榜首嘅唐迪拉(C.D. Tondela),希望歐沖可以有上陣機會啦!

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/sports/20150206/53412566

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005