• 5138閱讀
  • 58回復

為求CUT有線,你可以去到幾盡? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2014-09-22
回 阿童木 的帖子
阿童木:
幾年前,我同事fax極 cut-form都話收唔到, 後尾佢用電腦幾秒send一張,幾分鐘後有線主動聯絡話收到唔使再send [表情]

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2014-09-22
上次仲記得有線個主席吳天海, 話當時電話system upgrade緊先會聽漏電話,唔經唔覺都成4, 5年了,睇嚟仲upgrade緊
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2014-09-22
呢到已經好多受害者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2014-09-22
呢間野真係cheap 到不得鳥....
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2014-09-22
希望今次之後多左人留意,有線會反省下  如果唔係下次真係比人放炸彈都唔定
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2014-09-22
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2014-09-23
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20140922/52930275

今早於有線發生刀客持刀闖入事件,更有保安員受傷。有消息指該名男子有情緒病紀錄,事件起因係因為cut唔到有線。

Cut唔到有線已經唔係新聞,相反先至係。就連大狀翁靜晶,都要喺fb悲歎連佢都cut唔到有線(新聞連結 : )。今早發生嘅刀客事件,翁靜晶亦有所聞,頭先佢接受本報電話訪問,一講,就停唔到怒火:「就算結咗婚,你幾慘痛都好,離婚都有個程序,你可以去法庭申請,你可以有一個既定嘅程式去解決你唔想要嘅婚姻;甚至你個人迷信嘅話你俾鬼纏身你可以搵驅魔人或者去教堂,但係你纏上咗有線,真係有條線喺度,你剪條線非常之難。」

翁靜晶續道:「基本上你唔知有乜嘢方法可以解決,因為每一次你跟足佢嘅程序,好似寫信通知書面通知,已經好精0架蓋埋印,你唔好話寄俾你……因為我試過有同事貪方便寄啦,寄咗之後佢(有線)就話冇收到喎!你話:『唔係喎,我寄咗又fax咗,我有fax咗而你哋又收到嘅紀錄喎。』但係你口同鼻拗,佢話冇收到,咁你冇計啦。」

其實翁靜晶都已經好醒,搵埋人上門親到有線交form cut線,連解碼器都已經交晒返去喇,點知:「佢哋話俾你聽,佢哋嘅程序,你都係唔符合嘅,依然係要俾錢,令你個人好沮喪,唔知點樣去解決呢件事。根本你連遙控同機頂盒你都交晒返去,全部都俾番晒佢,好明顯你都已經用唔到呢個服務0架喇,但係你依然解除唔到,你依然要俾月費,好辛苦……因為你好多人都要返工,你唔係可以有好多人咁幫你服務,有秘書有司機咁大棚人去service你,你要自己去handle cut線呢啲嘢,咁你就會好慘囉。我其實有班同事有司機有秘書幫我去cut 0架喇,但係都搞咗咁耐,最後都係cut唔到要出律師信。」

咁最後搞咗幾耐先cut到?翁靜晶話:「起碼都搞咗兩個幾月,不斷咁搞,都係cut唔到,最後真係忍無可忍,真係要出律師信,諗住上法庭0架喇,嗰陣《蘋果》報道咗,咁啱佢哋又見到,見事情鬧大咗,咁最後先至cut咗。」

-------------------------------------------------------------------------
睇黎要打去「怪談」 問佢點至CUT 到有線

聽眾A: 我明明不斷FAX左去熱線而個FAX REPORT 話收到, 但供應商依然話係收唔到喎… 我想問條熱線係唔係俾D野上左身所以通左去靈界呀?? 如果係的話, 咁如果我用條熱條FAX 去話俾叔公知我已經燒左最新一期既 「魚蝦蟹」俾佢佢收唔收到架?? 定以後可以直接FAX 本「魚蝦蟹」俾佢呀?

聽眾B: 我已經搵埋人上門親身到供應商交form cut線,連解碼器都已經交晒返去喇,點知供應商依然話係收唔到喎… 其實我當日見到既「職員」其實係唔係一個靈體黎架咋? 請問有D 咩方法化解呀??
[ 此帖被蕃薯廠在2014-09-23 10:27重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2014-09-23
回 麥精 的帖子
麥精:[表情]  (2014-09-22 21:03) 

有線間公司衰者,有線員工,尤其係新聞部,都係好好既。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2014-09-23
九倉都係出咗名衰
在線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2014-09-23
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:九倉都係出咗名衰 [表情]  (2014-09-23 11:02) 

其實無咩邊個大集團係好,分別只係衰、好衰、同勁衰。
在線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2014-09-23
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2014-09-23
http://news2.mingpao.com/pns/%E7%B6%B2%E7%AB%99%E6%96%B7%E7%B4%84%E5%8A%9F%E8%83%BD%E7%AA%81%E3%80%8C%E5%BE%A9%E6%B4%BB%E3%80%8D/web_tc/article/20140923/s00002/1411409552130

網站斷約功能突「復活」

【明報專訊】有線電視客戶何先生,兩年前已想終止有線服務,但試過網上登記、打電話,甚至親往門市都不得要領,至昨早傷人案後,他嘗試再上有線網頁,發現上週按入後只彈出客戶服務熱線的「終止服務」一項,昨傍晚卻「突然」提供終止服務的功能,何二話不說辦理相關手續,約5分鐘就完成,他說終有望與有線「分手」,感到十分激動。

何說,上週四曾登入有線網上客戶平台,選擇「終止服務」一項,但當時版面僅顯示「請致電客戶服務熱線」。他說,以往致電熱線無數次,但接線員只遊說他續約,而親往門市查詢時,職員卻只給他一張寫有客戶服務熱線電話號碼的紙條,令他感到被耍。

昨發生傷人案後,何先生傍晚再登入有線網上客戶平台,卻出現不同的畫面,提供終止服務登記,最後網頁顯示3個工作天內處理其申請,於7天內郵寄終止服務確認信。何稱這畫面前所未見,終令他有望斬斷與有線糾纏多年的關係。

翁靜晶:斷約比離婚難

另外,現為執業律師的前影星翁靜晶,去年11月亦曾因終止有線合約而飽受折騰,她說,丈夫劉家良去世後,為免觸景傷情而欲終止有線合約,發現客戶熱線總是打不通,郵遞終止服務表格,有線卻堅稱收不到,她甚至安排司機親自將解碼器交還門市,卻繼續被收月費,結果要發律師信,有線才願意退回半個月月費。翁形容與有線斷絕關係比結束感情關係更困難,「離婚手續尚且清晰,但我永遠不知道有線下一個龍門放在哪!」

斷約比離婚難
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2014-09-23
回 迪神 的帖子
迪神:http://news2.mingpao.com/pns/%E7%B6%B2%E7%AB%99%E6%96%B7%E7%B4%84%E5%8A%9F%E8%83%BD%E7%AA%81%E3%80%8C%E5%BE%A9%E6%B4%BB%E3%80%8D/web_tc/article/20140923/s00002/1411409552130
網站斷約功能突「復活」
【明報專訊】有線電視客戶何先生,兩年前已想終止有線服務, .. (2014-09-23 11:19) 

睇黎呢幾日會係同有線分手的最佳機會。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
在線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2014-09-23
回 freezefox 的帖子
freezefox:睇黎呢幾日會係同有線分手的最佳機會。[表情] (2014-09-23 11:24) 

係咪要咁岩合約到期至有得搞,如果仲有長約你無理據架喎。
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2014-09-23
回 國球旗 的帖子
國球旗:[圖片] (2014-09-23 11:06)