• 6187閱讀
  • 119回復

你地最鐘意邊套韓劇? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2014-10-27
尾二個集我睇到喊哂!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2014-10-27
大家都話好睇 有無睇後感
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2014-10-27
回 真秘密 的帖子
真秘密:多謝火兄介紹~[表情]  (2014-10-25 02:06) 

唔駛客氣…… 呢套神劇睇完唔介紹俾親友都對唔住自己……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2014-10-27
回 freezefox 的帖子
freezefox:尾二個集我睇到喊哂! (2014-10-27 11:29) 

正哩?

我諗住搵兩日得閒少少既一口氣重睇……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2014-10-27
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:正哩?[表情]
我諗住搵兩日得閒少少既一口氣重睇……[表情] (2014-10-27 12:56) 

佈局,架構,全部別樹一格。好多野都好破格!真係少D 膽色都唔敢咁樣拍…………

離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2014-10-27
呢套劇真係好正!
我唔敢講大家睇完一定會鐘意,始終睇劇都好講口味,只能話呢套極度啱我口味!
老實講,我睇外國劇真係唔算多(tvb劇就好多),有d感覺可能只係我孤陋寡聞,請見諒.

不過不得不讚呢套劇個架構佈局,
穿越劇真係有好多,但絕大部份都係「一次性來回」,
簡單講即係長時間留喺過去卅未來,運用未來知識卅科技去生活卅歷險,
唔好誤會,唔係話咁樣唔好,只係想講呢套比較「罕有」(或者我見識少啦)
有選擇穿越的自由但同時有非常多的限制,
呢點正正令到套劇個劇情變中帶穩,避免左好多穿越劇ge bugs
穿越劇好多時搞笑元素都係重點,呢套劇我覺得刻劃左唔少人性地方,
同時間主角的「選擇」一直貫穿套劇,
而當中其他角色各自的選擇亦令好多本來以為簡單的事情變得複雜多變,
令主角計算唔到,我個人好欣賞呢類思考劇

尾段再講好易劇透,就咁算了
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2014-10-28
佢尾二個集,其實就係大結局。但佢將呢集放係尾二………然後最後個集再黎個反高潮!

即係,你分兩日睇都仲好少少。你同一時間追哂兩集會精神分裂………

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2014-10-29
新劇推介:《壞傢伙們》

『壞傢伙們』不論進行節奏、氛圍醞釀、鏡頭運用、武打動作,完全是暴力懸疑電影的水準了。
演員卡士不是所謂頂級,可也是演技派。像是大家熟悉的金相中、朴海鎮、趙東越、馬東錫。

本劇的精彩關鍵之一,就是有力道的對白。「揍善良的人是暴力,揍壞人那是正義。」

『壞傢伙們』的編導很特別的沒讓獵人大叔(金相中)頂著一臉正義,滿口仁義道德。而是散發邪惡眼神的復仇者。他狡詐設局和利用獵狗的心態也真的太無良了。保護善良,有時必須靠惡的力量。以暴制暴,快速有效。

用有特別能力的重刑犯抓更惡劣的行兇者,感覺挺有道理,但又太戲劇性的虛幻。所以只好給這幾個有社會人格偏差的角色賦予人的基本良知、正義感。

好比大老粗(馬東錫)看到不平只會動拳頭。殺手(趙東越)有殺人後的良心譴責,而天才連續殺人犯(朴海鎮)則因人格分裂而無感。這些有才能的重案者也就需要獵人管著。而這樣的角色人物、故事設定才更具戲劇性、衝突性、話題性。

『壞傢伙們』編導很好心的以 2 集做為一個案子段落結束。下週又是另個新案的開始。人物依然是金大叔領著3隻獵狗破案。可獵狗畢竟是人,被利用總不是味道。他們之間的矛盾衝突必定存在。

=============================================================================

呢一套喺韓國仲播緊,但口碑非常好,套劇冇靚仔靚女,但題材特別,提倡以暴易暴,我應該會追呢套。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2014-10-29
睇左半集!

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2014-10-31
https://www.youtube.com/watch?v=7W-Q8XFaNKQ

新劇"美女的誕生",女神事隔三年回歸

典型愛情喜劇,希望可以好似茶煲阿四咁反底
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2014-11-01
咁似幾年前個套豬扒大變身既?

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2014-11-02
回 freezefox 的帖子
freezefox:咁似幾年前個套豬扒大變身既? (2014-11-01 00:30) 

呢D橋一年翻用三四次

另一套岩岩完既我人生的春天,典型絕症戲,爆大冷同時段最高收視
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2014-11-14
回 siuzac 的帖子
siuzac:仲有善良的男人.
因為套劇.我中意左個女主角- 文彩元
繼而睇埋文彩元之後果套GOOD DOCTOR
一樣好睇!
....... (2014-09-23 12:15) 

J2 就快播「Good Doctor」喇

無線電視J2 星期一至五 22:30 - 23:30

未來的選擇(2014年10月22日 - 2014年11月19日)    
好醫生(2014年11月20日 - )
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2014-11-20
回 國球旗 的帖子
國球旗:J2 就快播「Good Doctor」喇 [表情]
無線電視J2 星期一至五 22:30 - 23:30
....... (2014-11-14 15:10) 

今晚J2播第一集,做手術過程好認真。
離線Kun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2014-12-26
有冇人有睇未生

強烈推薦