• 16193閱讀
  • 308回復

[電視劇]香港電視 11.19 正式開台 ﹣ 開台劇 由你揀 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 225  發表于: 2014-11-28
回 國球旗 的帖子
國球旗:不過而家 40" 感覺唔夠大 [表情] (2014-11-28 16:57) 

太大無位擺呀!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 226  發表于: 2014-11-29
回 freezefox 的帖子
freezefox:太大無位擺呀![表情] (2014-11-28 17:01)

你個廳咁大,擺個 55吋都得啦……

我本來都想換個 55吋,不過真係大過頭無位擺,結果只係買左 47吋……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 227  發表于: 2014-11-29
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:你個廳咁大,擺個 55吋都得啦……[表情]
我本來都想換個 55吋,不過真係大過頭無位擺,結果只係買左 47吋……[表情]
 (2014-11-29 11:06) 

幾錢?

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 228  發表于: 2014-11-29
freezefox:
幾錢?

本來想買呢部 plasma︰
http://www.price.com.hk/product.php?p=157883
因為 plasma 唔會再出,質素好過 LCD 好多,不過實在太大擺唔落……
不過咁既質素價錢都唔平,果陣中原特價計埋回贈要 16000 左右……

結果退而求其次,買左呢部 LCD︰
http://www.price.com.hk/product.php?p=158149
3600Hz 非常流暢,舊年既旗艦機,又係唔會再出 3600Hz,因為成本好高……
價錢又係中原特價計埋回贈 11000 左右……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 229  發表于: 2014-11-29
嘩………完全OVER 畢直呀………

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 230  發表于: 2014-11-29
freezefox:嘩………完全OVER 畢直呀……… (2014-11-29 12:52) 

http://www.price.com.hk/product.php?p=169362

呢部好抵,我當時都有諗過……

不過大陸野,唔知可以捱幾多年……

計過數都係貴少少買有五年保養既 panasonic 好似穩陣的……
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 231  發表于: 2014-11-30
https://www.youtube.com/watch?v=M48JhCQpB3k
《飄》第3集 預告

一次恐怖襲擊,千鈞一髮的瞬間,阿富汗戰地記者馬蘇德•侯賽尼,在炸彈襲擊現場,拍攝­到一位綠衣女孩站在親人屍體堆中嚎哭的照片,更奪得2012年普立茲獎突發新聞攝影獎­。 攝製隊跟隨侯賽尼重返恐襲現場,探訪照片中受傷的女孩,一個飽受重創的家庭,怎樣走出­痛苦陰霾?

睇完第二集

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 232  發表于: 2014-12-06
廖啟智有火花無壓力
港視開台 自己打自己

【明報專訊】廖啟智為港視拍了《選戰》、《警界線》兩齣劇,同時成為港視開台劇,自己打自己,但智叔無壓力, 笑謂壓力在於老闆王維基身上,他已完成演員責任,片酬已袋袋平安。兩劇播出後均大受觀眾歡迎,網絡經常出現「大塞車」情况,智叔指《警界線》雖是兩年前作品,但節奏明快絕不落伍。《選戰》就更加緊貼時代脈搏,現在大家都在談論選特首和普選,貼近時事有共鳴,故以大比數勝出成為最想看的劇是合理的,加上李心潔未參與過香港製作劇集,有一定號召力。

廖啟智首次和李心潔合作,他覺得心潔比他們優勝的地方,是沒電視演員的習性;電視演員對製作會較順暢,但沒有深入地去掌握原創人的意念,笑指心潔是問題少女,每事問,要很清楚,解決心中疑惑才會去做。

港視有追求愈來愈好的心

智叔跟多家電視台合作過,對於港視有何看法?智叔表示之前已形容過這家公司,針對電視範疇,可以給他享受工作的感覺,令他感受到由創作到製作的團隊動力,「沒有最好,只有愈來愈好,他們有追求愈來愈好的心。」 智叔指拍港視劇好處在於出齊劇本才開工,讓他了解整個劇情,容易掌握角色需要,不同以前飛紙仔。不過,他笑言港視劇本吸引,也要薪酬吸引,畢竟演員也是職業。他不排除與港視再合作,因為以他所知,《選戰》和《警界線》已有第二季劇本。

王晶不是人身攻擊 是恭維

對於導演王晶批評為港視拍劇的小生均是長者,智叔沒動氣,他笑笑口道﹕「不是批評,我認自己是長者。我不覺得是人身攻擊,看你點睇,反而好多謝王晶恭維我們,一把年紀仍在市場佔一席位,是值得高興的事。又可以這樣說,有些戲是需要人生閱歷豐富,才可表達出來,我演繹《選戰》和《警界線》兩個角色並非易事,有幸我可以參與其中,是我演藝生命一點火花。」

網上電視大勢所趨

智叔認為有網上看劇平台,令香港更加走貼國際社會平台,他說﹕「所有資訊發達的國家都有網上電視、劇集,現在我們行了, 與國際接軌。凡事都有起步,完全不掂、不行,只會原地踏步,我相信網上電視的發展空間和市場均很廣濶。」

信香港影視再創高峰

智叔在電視圈打滾了30多年,對目前無綫一台獨大,亞視又面臨可能不獲續牌,他覺得事物總是這樣,有高潮、有低潮,低潮過後會再向上,不會一直向下沉。他說﹕「香港曾是東南亞基地,無論電影和電視也有東方荷李活之稱,深信不久將來會再創高峰。」他不評論無綫一台獨大是否不健康。「可能突然有人入主電視台,一陣子,又開放大氣電波,世界瞬息萬變的」。

不排除重返無綫拍劇

至於有藝員指無綫刻薄,人工低?智叔不知道他們和無綫的恩怨,他跟無綫是和平地分手。「講到人工低不低,現在去看我當時的人工,當然是低,但當時我不覺得低。」他離開無綫接近10年,指條件合適的話,也會重返無綫拍劇。

智叔
btw《選戰》和《警界線》已有第二季劇本

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 233  發表于: 2014-12-13
導火新聞線、夜班、開腦新探、三面形醫⋯⋯⋯呢幾套都有少少期待

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 234  發表于: 2014-12-15
好似話「來生不做香港人」首播個評價好好咁喎。

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 235  發表于: 2014-12-15
freezefox:好似話「來生不做香港人」首播個評價好好咁喎。 (2014-12-15 10:21) 

等多一個星期,仲係繼續好評先考慮睇,見過鬼怕黑,好驚又係虎頭蛇尾……
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 236  發表于: 2014-12-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:等多一個星期,仲係繼續好評先考慮睇,見過鬼怕黑,好驚又係虎頭蛇尾……[表情] (2014-12-15 11:12) 

同感..
我要求其實唔算高,但真係無咁多私人時間
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 237  發表于: 2014-12-16
回 真秘密 的帖子
真秘密:同感..
我要求其實唔算高,但真係無咁多私人時間 (2014-12-15 22:59) 

無時間真係一個最主要問題……

呢排開始睇 house of cards (的人話選戰抄佢),點知睇下睇下欲罷不能,所以連選戰都停左無睇住……
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 238  發表于: 2014-12-16
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:無時間真係一個最主要問題……
呢排開始睇 house of cards (的人話選戰抄佢),點知睇下睇下欲罷不能,所以連選戰都停左無睇住……[表情] (2014-12-16 10:46) 

連港劇我都唔係好夠時間睇,真係再無心機搜羅日美韓劇
而且身邊真係無咩人睇,唯有睇番港劇先有話題..
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 239  發表于: 2014-12-21
https://www.youtube.com/watch?v=MBxVTZOS6NQ
《爆Talk》1分鐘預告

終於有清談節目