• 18304閱讀
  • 482回復

最新消息:亞視正式大結局/亞洲電視牌照不獲續期,但可運作至2016年4月1日 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2015-01-22
黐線

有時d野真係唔抵爭.
股東咁做分明係pk, 簽嗰班人

亦解釋到點解到依家仲喺亞視做
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2015-01-22
回 KeL 的帖子
KeL:本報取得的借據顯示,員工需在見證人陪同下,簽署證明自己向「昌興物料(國際)有限公司」借款作「應急之用」。內容亦清楚列明,借款需在亞視正常發放薪金後、公司有任何變化,以及員工離職時,立即向該公司償還。而根據公司註冊處資料,黃炳均正是昌興物料註冊董事之一。
其中 .. (2015-01-22 10:28) 

真係人講佢就信。係囉喎,成個部門淨係照顧你一個囉喎。

有冇番轉頭諗下,咩解救成個部門只係照顧你一個?你同佢有親?你係佢爪牙?你做過咩令你自己相信你可以得到非一般人既待遇(仲要呢個待遇一D 著數都無)?如果你搵唔到答案既,好明顯,佢搵你只有一個理由:佢覺得你夠蠢,可以呃!而你簽左,就證明佢諗既野無錯。你真係蠢到加零一!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2015-01-22
回 麻凡 的帖子
麻凡:簽名果D確係蠢! 但學果位員工話齋, 仲有成頭家要養, 見到張票一時腦筋轉唔切都情有可原~~
但諗呢條橋出黎果個真係人渣!!!! (2015-01-22 10:45) 

其實有人證真係可以告鬼佢架!拖糧都仲要呃人簽欠單!有冇人性架!個個咩葉家寶仲可以咁厚顏無耻日日大叫亞視一家親,實情係亞視搵老襯!

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2015-01-22
回 麻凡 的帖子
麻凡:簽名果D確係蠢! 但學果位員工話齋, 仲有成頭家要養, 見到張票一時腦筋轉唔切都情有可原~~
但諗呢條橋出黎果個真係人渣!!!! (2015-01-22 10:45)

有報道稱亞視管理層游說員工簽署承認向大股東黃炳均名下公司借錢的收據,以換取相等於12月份薪金支票,惟一旦離職便須立即還錢。

亞視執行董事葉家寶開腔回應,指大股東黄炳均「純粹好心,為有困難的員工解決生計」,又稱「這不是糧」,「係借錢」,金額只限一個月的薪金,要簽借據,員工離職要還錢。 

葉表示,借錢一事有幫手做協調,例如交有需要的員工名單給黃炳均,共涉及不同部門的幾十個員工,希望短期內助員工解決生活需要。

葉家寶又表示,事件純粹為黃炳均的決定,黃覺得「合理便借」,又指借錢是免息的,「不是以此綁住員工」.

被問到股東借款向遭公司施薪的員工「道理通唔通」,葉家寶無正面答,又指股東不出糧他也是受害人。 

http://news.mingpao.com/ins/%E5%A4%A7%E8%82%A1%E6%9D%B1%E5%80%9F%E9%8C%A2%E7%95%B6%E5%87%BA%E7%B3%A7%EF%BC%9F%E8%91%89%E5%AE%B6%E5%AF%B6%EF%BC%9A%E7%B4%94%E7%B2%B9%E5%A5%BD%E5%BF%83%20%E5%85%8D%E6%81%AF/web_tc/article/20150122/s00001/1421913651305

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2015-01-22
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:有報道稱亞視管理層游說員工簽署承認向大股東黃炳均名下公司借錢的收據,以換取相等於12月份薪金支票,惟一旦離職便須立即還錢。
亞視執行董事葉家寶開腔回應,指大股東黄炳均「純粹好心,為有困難的員工解決生計」,又稱「這不是糧」,「係借錢」,金額只限一個月的薪金 .. (2015-01-22 16:44) 

人無恥
則無敵
勞工處捨得做野未
而家明刀明槍都無事仲得了
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2015-01-22
回 KeL 的帖子
KeL:[表情]
人無恥
則無敵
勞工處捨得做野未
....... (2015-01-22 17:10)

屈人借錢仲講到好似皇恩浩蕩咁
咩世界

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2015-01-22
香港係法治社會, 唔該維護返呢個賴以成功既核心價值

快快拉人吧
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2015-01-22
回 KeL 的帖子
KeL:[表情]
人無恥
則無敵
勞工處捨得做野未
....... (2015-01-22 17:10) 

勞工處同政府擺到明就係幫亞視
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2015-01-23
J2播賽馬? 葉家寶:馬會想吸年輕馬迷「當玩意」

亞視執董葉家寶指,馬會想吸納年輕馬迷「當一個玩意」。

亞視一向負責轉播賽馬,但有指馬會計劃把賽馬轉播權給予無綫,而無綫或會在青年人頻道J2播放相關節目。葉家寶今早在商台節目中承認,馬會關心亞視投資者問題,而馬會亦正作其他部署。

葉家寶直言,有聽聞無綫將於J2播放賽馬,估計馬會想吸納年輕馬迷「當一個玩意」。不過他直言「好似唔係好啱」,但指「鍾意睇就會睇,唔會理你放哪個頻道」。

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2015-01-23
法治?

而家擺到明就係人治啦!

689 一聲令下,勞工處通通都唔敢郁人!

離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2015-01-23
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:法治?
而家擺到明就係人治啦!
....... (2015-01-23 12:01) 

諗起依個廣告

https://www.youtube.com/watch?v=yAqPaM9YNS8
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2015-01-23
有無藍絲會為亞視員出聲呢你估.
期待c煙
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2015-01-23
其實整個雨傘運動在我而言同呢單野有直接關係.

雨傘運動的發起純粹因政府完全漠視市民所求而起, 但整個運動發展下來發現政府可以完全唔駛理市民的訴求. 因為會有其他"人"出黎用旁門左道既方法去解決 (包括以往聲譽甚高的警隊). 而政府為達到目的, 對呢d不公義, 不公平完全視若無睹. 即係默許雙重標準. 咁仲法乜治?

伸延出來, 有得一次, 就一定會有2, 3, 4次. 亞視呢單正正就係為求目的而雙重標準.
所有事都可以雙重標準咁所謂法治即是"嘥氣".

梁振英同曾偉雄的確勞苦功高
離線WWJD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2015-01-23
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:法治?
而家擺到明就係人治啦!
....... (2015-01-23 12:01) 

香港人好多都有對眼, 但係眼盲既真係唔少
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2015-01-23
黃炳均稱借錢要還天經地義 葉家寶:員工有權唔借錢

亞視的欠薪風波成為城中熱話,是香港的悲哀;今晨傳出亞視股東黃炳均「借錢當出糧」一事後,惹來極大迴響,網民狠批做法荒謬絕論之際,黃炳均演身說法,指借錢是為了幫員工,他覺得自己今次是「好心做壞事」;另一邊廂,亞視執行董事葉家寶稱員工有權唔借錢,離職要還錢因為「另有高就」,讓這場「鬧劇」愈演愈烈。

黃炳均指是葉家寶找他幫忙無糧出的員工,借錢免息是「出於好心」,他稱若有新股東入場,到時員工還錢給他是天經地義;葉家寶回應時為此方案辯護,竟稱員工有權唔借錢,亦不能保證明天能否發放12月的薪金。

至於能否找到白武士,黃炳均稱目前有2間公司交50萬按金入標亞視,對賣出股份有信心。

- See more at: http://news.memehk.com/posts/%E9%BB%83%E7%82%B3%E5%9D%87%E7%A8%B1%E5%80%9F%E9%8C%A2%E8%A6%81%E9%82%84%E5%A4%A9%E7%B6%93%E5%9C%B0%E7%BE%A9%20%E8%91%89%E5%AE%B6%E5%AF%B6%EF%BC%9A%E5%93%A1%E5%B7%A5%E6%9C%89%E6%AC%8A%E5%94%94%E5%80%9F%E9%8C%A2#sthash.9rsINgnP.dpuf

天經地義呀!你吹咩!