• 1169閱讀
  • 13回復

何俊仁宣布投票否決政改方案後辭職引發變相公投 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-01-09
民主黨立法會議員何俊仁向民主黨提出,在就政改方案投下否決票後,辭去立法會議員職位,以辭職引發變相公投,要求中央推翻人大8.31決定,立即重啟政改五步曲,盡快落實真普選。

何俊仁在數名黨友陪同下見記者,表示過去30年投身民主運動,但時至今日見到真普選落實仍然遙遙無期,他感到痛心憤怒。

何俊仁指,中共是今日世界上最大、最有實力的獨裁政權,在現時中港政治經濟不可分割的情況下,要堅守香港的核心價值並不容易,要向中共政權爭取在港全面落實民主,極為艱巨。

他提到2010年民主黨以勇氣支持政改改良方案,是為了避免北京以任何藉口否決已承諾的普選時間表,但人大8.31決定實際上推翻了這個時間表,扼殺港人對真普選的期望。

https://hk.news.yahoo.com/%E4%BD%95%E4%BF%8A%E4%BB%81%E5%AE%A3%E5%B8%83%E6%8A%95%E7%A5%A8%E5%90%A6%E6%B1%BA%E6%94%BF%E6%94%B9%E6%96%B9%E6%A1%88%E5%BE%8C%E8%BE%AD%E8%81%B7%E5%BC%95%E7%99%BC%E8%AE%8A%E7%9B%B8%E5%85%AC%E6%8A%95-073932186.html
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-01-09
田少fb有靚抽
只愛足球
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-01-09
民主黨又想扮咩?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-01-09
我覺得佢係真心想引退。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-01-09
白鴿黨
否決完先公投,固然係無作用

既然覺得辭職公投值得搞,咁點解當年缺席兼唱淡五區公投?唔好以為冇人記得喎

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-01-09
上年十月,雨傘運動進行得如火如荼個陣,社民連、雙學提倡超級區議會辭職公投,真真正正想延續雨傘運動

傾左個幾月,最後傾唔成,長毛話民主黨唔肯搞

而家完晒啦,突然又單方面宣佈搞辭職公投,仲要係否決政改之後,即係 2015 年年尾

真係唔知有咩目的
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-01-09
回 senal 的帖子
senal:上年十月,雨傘運動進行得如火如荼個陣,社民連、雙學提倡超級區議會辭職公投,真真正正想延續雨傘運動
而家完晒啦,突然又單方面宣佈搞辭職公投,仲要係否決政改之後,即係 2015 年年尾
....... (2015-01-09 21:22) 

大龍鳳
做無意義野呃票
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-01-09
回 senal 的帖子
senal:上年十月,雨傘運動進行得如火如荼個陣,社民連、雙學提倡超級區議會辭職公投,真真正正想延續雨傘運動
....... (2015-01-09 21:22)

年尾區議會選舉

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-01-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:年尾區議會選舉[表情]
 (2015-01-09 22:21) 

我覺得佢咁做只會有反效果。家下建制派又串佢,連泛民其也黨都串佢。范國威直頭唔比面爆埋佢地既動機出黎。

千夫所指,我都唔知佢仲可以呃D 咩票番黎。不過AV 仁辭唔辭職都好,佢都係係咁先架啦。仲有鬼人選佢咩。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-01-10
問題係佢咁做根本唔知為咩
首先變相公投上次已經證明左係唔work
就算係為左攞彩,講到最興高采烈果陣你唔辭,依家無人再提先話要辭有咩用?
如果要向北京擺姿態,香港人係雨傘運動已經清楚表態,唔駛搞你黎擺
仲要否決政改方案之後先辭,真係完全唔知佢想點
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-01-10
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:年尾區議會選舉[表情]
 (2015-01-09 22:21) 

佢咁做咪仲趕客
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2015-01-10
係唔係想推個民主黨人上位

根本想局香港人,投民主黨

好憎民主黨,泛民點解唔團結,民主黨爭做大佬,都係其中一個原因
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-01-10
回 三郎 的帖子
三郎:係唔係想推個民主黨人上位[表情]
根本想局香港人,投民主黨[表情]
好憎民主黨,泛民點解唔團結,民主黨爭做大佬,都係其中一個原因[表情]  (2015-01-10 10:15) 

根本無人會啋佢。你話當係公投就係架啦?你算老幾呀?

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2015-01-10
回 freezefox 的帖子
freezefox:根本無人會啋佢。你話當係公投就係架啦?你算老幾呀? (2015-01-10 12:58) 

而家呢個時間之前同之後其實結果都一樣
佢辭職再選,如果建制對泛民
根本就係想推一個民主黨人去選,迫香港人投票~

除左呢樣,我諗唔到有咩動機