• 13579閱讀
  • 226回復

[手機遊戲][足球遊戲] 創造球會 - 新版 討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 165  發表于: 2015-03-11
回 魚蛋 的帖子
魚蛋:呢個陣cutin會係ss定一位多 (2015-03-10 20:23) 

呢個陣打 1 位既係判人,要求 1 位體力起碼 41 以上 (有啲人加到 51 體添),因為要用盡半場攻勢,cut in 同後上全部由佢做,而打小組就留比高控既翼
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 166  發表于: 2015-03-11
回 辛尼關 的帖子
辛尼關:4控人即係唔打防中? (2015-03-10 15:31)

呢個 3313 係咁:

防  防  防
   防
控     控
   判
控助   控助
   精

翼位控助既原因除左搶控外,仲可以打小組同回 one two,中場分邊時亦可以落底出波,而因為打翼有射加乘,所以亦可以放有遠技人
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 167  發表于: 2015-03-11
回 迪基亞 的帖子
迪基亞:呢個 3313 係咁:
防  防  防
   防
....... (2015-03-11 03:07) 

呢個陣最考功夫係配點,如何做到分工好關鍵
離線美利拉斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 168  發表于: 2015-03-11
回 JHELSEA 的帖子
JHELSEA:呢個陣最考功夫係配點,如何做到分工好關鍵[表情] (2015-03-11 11:10) 

求教學

旗艦人
挑:lamho@The Shadow Sniper 5K(已收)
挑:arsenal@NEW DYNAMIC 100K(已收)
被挑:工藤新一@LEGEND 10K(已付)
被挑:TriFox@爽YY 10K(已付)
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 169  發表于: 2015-03-11
回 美利拉斯 的帖子
美利拉斯:求教學 (2015-03-11 12:54) 

用左一個禮拜 only,未摸熟
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 170  發表于: 2015-03-12
回 JHELSEA 的帖子
JHELSEA:呢個陣最考功夫係配點,如何做到分工好關鍵[表情] (2015-03-11 11:10) 

係,由其兩翼,對唔同陣時我都有唔同擺法
離線辛尼關
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 171  發表于: 2015-03-12
回 迪基亞 的帖子
迪基亞:呢個 3313 係咁:
防  防  防
   防
....... (2015-03-11 03:07) 

控助係99控其他助定點?
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 172  發表于: 2015-03-14
今次盃賽第三圈雖然變左頭五出線
但係好難打
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 173  發表于: 2015-03-14
好耐冇打文
今次想講 反擊搶截 (奮搶)
奮搶又有個加埋身既混合技 叫掃蕩反擊 不過宜家主講奮搶果部份

出技場景?
1) 見到出以上講是但一種技的場景

現時呢個版本裡面
A)搶左對方一個攻勢 對多控人過你既對手時 出技較多

坊間對呢個技組的出技位有以下幾個見解
a) 4後防多數會係DM位的全防人出 CB就唔會出
b) 3後防則DM同CB都有權出奮搶
c) 高防又有奮搶技既就會出 所以將防中放CM位 (可見於3313/ 4312邊中場)
d) 陣式上放DM位有奮搶技的就會出 唔理你有冇防

最後兩者既睇法唔知大家點睇..

我個人就未有過用有奮搶的全控人打DM會出奮搶
不過如果全控有奮搶技的人真係會出技 而出技率又唔會有太大影響的話
會唔會可以係邊中出隻防閘 (卡富技) 全防副助
可以做到有奮搶+防守中場防務 之餘
又可以多個助攻人在場呢?
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 174  發表于: 2015-03-15
回 魚蛋 的帖子
魚蛋:好耐冇打文
奮搶又有個加埋身既混合技 叫掃蕩反擊 不過宜家主講奮搶果部份
出技場景?
....... (2015-03-14 21:12) 

反搶真係冇咩研究

全控有反搶技既人我都未見過佢出反搶...
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 175  發表于: 2015-03-16
回 魚蛋 的帖子
魚蛋:好耐冇打文
出技場景?
....... (2015-03-14 21:12) 

呢個問題問得幾好,因為小弟自己好耐以前都研究過呢個問題。

小弟 (想當年) 試過打 3340,防中位用全控施里蘇 (反致埋),WB 係全防馬干 (精埋疊),CAM 都係全控,得出結果如下:

1. (進攻) 打小組時,CAM 控人做第一人,馬干有時係會做第二人的 (有時由敏判人做);
2. (進攻) 中場分邊,唔出技時多數係由施里蘇做;不過印象中呢種分邊施里蘇係好少出反搶 (甚至冇),反而打中堅既 TC 出反搶 (Lv2,當時未改技) 係最多,而馬干有時會做落底 (有時由敏判人做),好彩就食埋疊+精技;
3. (防守) 防中出 / 小組 / 甚至一扭三時,都係馬干出埋身追,施里蘇唔會;

好,廢 up 完,總括一下。

其實之前我研究反搶技,係因為出反技後,攻勢成功率係計算控球力。所以我假設過,高控球力再出反搶,會唔會令到嗰個中場分邊攻勢加乘提高呢?最後試左一段時間,發覺全防打中堅既 TC 出反搶仲多過佢,所以 closed file 。

而我個人對反搶技睇法,高控人出反搶係好難既事。因為佢欠缺防守力。反搶技發動時,雖然冇畫面睇,但你試諗下,套喺真實足球上,係當人地進攻,你防守時,搶到人地個波先會出動一個類似反搶既場面。所以想出反搶技,防守力係必需呢個假設係成立 (去到後期出組技後,更加印證呢點)。

好喇,至於點樣可以令到反搶技「發揚光大」呢?其實好簡單,就係玩防控。小弟有隻鄧加就玩緊主防副控 (配點99防60戰40體45控)。用途好明顯,除左想頂158防外,仲想加少少控,令到當出反搶時,攻勢加乘有所提高,不過個人用後感其實不大,有機會下次借你打盃試下。當然,呢種玩法亦好需要一個起始高點數既球員先做得好,低星亦唔建議玩。我自己玩巴西連就可以咁玩。

所以,個人對反搶既定義,只係在於搶到人地多一個攻勢。嗰個攻勢 (即中場分邊,落底傳中,射門/頭搥) 入唔入到,就要睇你人腳 (例如,落底球員高敏甩開人,接應球員高敏入楔快,加判高對龍門入波等),但起碼,人地少左一個攻勢,你亦少左一個失波機會。

離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 176  發表于: 2015-03-16
防控比例自己調教下啦,可能高控少防都得,不過我未試過
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 177  發表于: 2015-03-16
回 迪基亞 的帖子
迪基亞:呢個問題問得幾好,因為小弟自己好耐以前都研究過呢個問題。[表情]
小弟 (想當年) 試過打 3340,防中位用全控施里蘇 (反致埋),WB 係全防馬干 (精埋疊),CAM 都係全控,得出結果如下:
....... (2015-03-16 04:42) 

完全同意
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 178  發表于: 2015-04-13
新版已經個幾星期
大家宜家打緊咩陣多?
有咩好同唔好?

我打緊4321
2位敏判同控判死角人
閘位防敏同 防助
除左禁區頂入揳射波的攻勢錯配之外
其他都係我想出現的人
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 179  發表于: 2015-04-14
回 魚蛋 的帖子
魚蛋:新版已經個幾星期
大家宜家打緊咩陣多?
有咩好同唔好?
我打緊4321
....... (2015-04-13 21:02) 

我都係 3313 同 3340,因為新攻勢冇咩時間研究,所以用返舊式玩法先