• 2239閱讀
  • 17回復

[電影]第87屆奧斯卡得獎名單 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2015-02-25
回 羅力亞 的帖子

咁我話為佢度身訂造唔好,唔係眨意黎既[表情]作為第一代蝙蝠俠Michael Keaton做birdman直頭有雙重意義tim。
我又咁睇,角色同演員既關,有好角色冇適合.......

呵,無誤會無誤會,我完全無打算反對或反駁你任何一隻字,我只係講出自己觀感,你大部份評論我都好認同,大家大方向睇法相似,細節稍有不同是好事,攞出黎討論下交流下感覺非常好,只要無人用強硬的語氣態度迫人認同或搞事,這類討論真係多多益善,期待再有呢類topic 同你多d 交流~~~

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2015-02-25
回 麻凡 的帖子
麻凡:呵,無誤會無誤會,我完全無打算反對或反駁你任何一隻字,我只係講出自己觀感,你大部份評論我都好認同,大家大方向睇法相似,細節稍有不同是好事,攞出黎討論下交流下感覺非常好,只要無人用強硬的語氣態度迫人認同或搞事,這類討論真係多多益善,期待再有呢類topic 同你 .. (2015-02-25 20:51) 

大家咁話,遇到愛戲之人感覺十分好
最緊要多d互相交流,理性討論
睇戲一個人睇唔夠的,因為唔同人唔同角度甚至個人經歷都會令大家有唔同睇法,依樣正正係睇戲得意、過癮之處
希望之後繼續多d好戲,多d交換意見  

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2015-02-27
頭條殺機
睇埋Nightcrawler了
出字幕第一個感覺,為左"造"新聞,你可以去到幾盡!
首先一定要讚下Jake Gyllenhaal,為左演繹一個冷血怪人而激瘦30磅,個種空洞的眼神加上深陷的面頰、瘦削的身材,配埋幅黑超,隔住個屏幕都感受到佢身上散發出的邪惡氣息。
今次應該係Jake Gyllenhaal從影以來一大突破,有份做製片既佢戲中幾乎冇感情冇喜怒哀樂,唯一令佢興奮既係有人受傷甚至流血,因為佢造新聞的機會又來了。
聽聞佢打爆玻璃個度真係受左傷的!其實Jake Gyllenhaal有機會入圍男主角的,不過個角色實在太黑暗,冇法了。

其實Nightcrawler最黑暗的不是取景以夜晚為主,而是新聞工作者為求收視率同話題性可以放棄道德底線。
夜晚跑新聞比警察更早抵達現場的Lou,越血腥越核突佢越開心,甚至不惜去搬屍、設局報案引致槍戰甚至推助手去死,就係為了幫段新聞賣個好價錢,其他野咩死人冧樓,Lou doesn't care
電視台新聞總監為左搶收視製造話題,不惜踩界播血腥暴力片段,務求令觀眾恐懼,從而更相信更依賴電視台的信息同觀點。
片尾警察無法控告Lou,Lou更將其"業務"擴展,明顯諷刺新聞自由這塊免死金牌下新聞工作者的採訪自由凌駕他們的職業操守。
究竟新聞自由、讀者知情權重要,還是市民的私隱及傳媒的企業道德比較寶貴?相信大家心中自有一個標準。

[ 此帖被羅力亞在2015-02-27 00:56重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005