• 2130閱讀
  • 25回復

[日本]北海道拼命之旅 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Erikson

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-02-23
— 本帖被 煙花 設置為精華(2015-02-24) —

隨心而發決定要去北海道旅行,後來因為一d原因未正式訂機票酒店,到真係買時CX嘅直航機票由原來嘅6千幾變左做7千幾,唯有退而求其次轉機,為左有多d時間係北海道,仲要揀左最唔鍾意嘅凌晨機,經首爾去札幌,咁樣轉一轉慳番成3千蚊,所以唔鍾意都要搭
凌晨機嘅關係,未出發先辛苦,夜晚8點先勉強放到工﹙其實d野未做野,不過由佢﹚,趕返屋企食飯沖涼攞行李,9點半趕住出去,我甚至趕到以為自己係去著草,上到機場巴士先叫做可以放鬆下
係飛機上如常地訓唔到﹙that’s why最唔鍾意凌晨機﹚,去到仁川機場要等4個幾鐘,專登帶左本書去睇,搞左半日終於去到新千歲機場,到步時間同CX一樣﹙不過人地唔係凌晨機lor

1日去小樽,住係JR站對面嘅Dormy Inn Premium,特式係有免費宵夜,同埋早餐好豐富﹙早餐要錢嘅,1,500日元,絕對物有所值﹚,而且有溫泉浸。小樽其實可以即日來回,不過諗住小樽運河黃昏影唔到magic
hour
可以清晨補飛,所以就stay一晚,反正成個trip不停搬酒店,都唔差在多一次

去到小樽大概3點,去酒店放低行李洗個面就出去,主要都係遊覽小樽運河一帶。天氣方面就天陰不過唔凍,有3-4度,積雪多,唔錯。北方冬天日照時間特別短,所以好快就開始天黑,陰天當然無晚霞,不過個天藍得幾靚,d相都影得唔錯,即時決定聽朝可以訓耐d
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2015-02-28
連鎖酒店我prefer super hotel多d

個早餐雖然簡單,但真係唔錯
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2015-02-28
回 阿童木 的帖子
阿童木:哇,好多好友去日本呀 [表情]
dormy inn 好都好鍾意住 [表情]  (2015-02-28 11:35) 

我下次去日本都會優先考慮dormy inn
又抵住又好住
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2015-02-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:小樽運河冬天唔係會點燈咩? (2015-02-28 00:21) 

每年2月會點燈10日,今年係2月6日至15日,同我去嘅日子唔夾
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2015-02-28
哇,好多好友去日本呀

dormy inn 好都好鍾意住
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2015-02-28
小樽運河冬天唔係會點燈咩?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2015-02-26
回 freezefox 的帖子
freezefox:嘩!呢個早餐1500 YEN 真係抵到爛喎。 (2015-02-26 01:08) 

淨係個飯已經好抵
仲要佢其他野食都好ok
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2015-02-26
回 Erikson 的帖子
Erikson:第二朝再浸多次溫泉,然後食早餐。係buffet breakfast,除左一般西式同日式食品,主打係刺身丼,有墨魚、三文魚子、甜蝦同帶子,既然係buffet當然係任你裝幾多,直頭食埋lunch果餐嘅份量,好滿足
[圖片]
 (2015-02-23 23:09) 

嘩!呢個早餐1500 YEN 真係抵到爛喎。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2015-02-25
回 ODIN 的帖子
ODIN:小樽JR旁邊有個海鮮市場,都OK。
下次去美瑛會揀5月去,可以踩單車周圍去睇影相。
btw, 你6日去小樽>層雲峽>美瑛>札幌,都好趕下...
....... (2015-02-24 16:27) 

我曾經考慮過最後一日係小樽,就去小樽嘅三角市場
不過最後定左依個行法就無去三角市場

至於趕唔趕,還可以啦
始終日數唔係咁易加,難以取捨下已經係我滿意嘅安排
當然同樣依4個地方,加多幾日都未玩得晒,留番下次再去過
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2015-02-25
回 太伊 的帖子
太伊:已爬,可以參考下行程 XDD
第六日,最後一個要去嘅地方係場外市場,從來無去過日本依類地方,所以專登去行下,即場食野之餘亦買番d手信返香港。首先就係自己食左先,食左個三色丼
邊度黎架? (2015-02-24 11:57) 

札幌市中心大概15分鐘車程
可以塔地鐵東西線二十四軒站落車行大概5-10分鐘
又或者同舖頭約車接送
離線hkg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2015-02-24
小樽一出JR車站左手邊有條石級上去喺三角市場
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2015-02-24
小樽JR旁邊有個海鮮市場,都OK。

下次去美瑛會揀5月去,可以踩單車周圍去睇影相。

btw, 你6日去小樽>層雲峽>美瑛>札幌,都好趕下...

[ 此帖被ODIN在2015-02-24 17:07重新編輯 ]
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2015-02-24
已爬,可以參考下行程 XDD

第六日,最後一個要去嘅地方係場外市場,從來無去過日本依類地方,所以專登去行下,即場食野之餘亦買番d手信返香港。首先就係自己食左先,食左個三色丼

邊度黎架?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2015-02-24
先留名,遲D 再慢慢追文!

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-02-23
食完再買手信,有好多野賣,最後買左兩隻毛蟹同一盒海膽

買左咁耐野,終於有人忍唔住話我買得多野,因為依個係第6份退稅單,佢地仲要同我每版釘一張單,搞到第六個都唔係好知釘邊度好。買完野就返酒店攞行李走人。最初係諗住坐JR去機場,不過睇見自己有咁多野,都係坐機場巴士方便d。巴士停好多站,所以要坐好耐。

去到機場check in,個地勤話我張飛淨係可以寄一件行李,不過今次比我寄兩件,咁即係無問題啦,下次都未必搭你啦,同埋又真係過左重嘅
過完關,仲有少少時間,又有幾百日元,就諗住買盒朱古力洗埋佢
d強國人係咁狂掃,估唔到日本都比佢地污染晒
咁我就梗係買一盒啦,買咁多邊食得晒,不過數銀仔果陣老眼昏花,將個50日元當左做100日元,結果用晒d散銀嘅如意算盤打唔響,唯有遲d再去日本用埋佢啦
同樣地經首爾返香港,本身班機已經夜,仲要delay左少少,最慘係出行李果陣我盒蟹要等到最後先出,搞到差唔多12點先走到