• 12351閱讀
  • 418回復

[日本]日本中部自駕遊 (新增白川鄉相片) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 390  發表于: 2016-03-18
最驚險係我地之前上網預約左濃飛巴士早上9:30 由名古屋去高山既位....

去到佢話原來預約左之後5日內必須要確認 , 否則當作取消

即係話原來我地個 RESERVATION 已經俾佢取消左...... 問題係之後既車都FULL 晒 , 最快都要去到5:00PM

咁我地又無理由蝕住坐JR , 最後留到9:30 果刻 , 照俾飛個司機睇 , 佢最初都係咁搵我地個名 , 我地大家都唔明對方講乜 , 所以我地一路都SHOW 張3日券佢睇 , 而車上面有兩個吉位 , 最後佢都俾我地上車....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 391  發表于: 2016-03-18
回 廢托 的帖子
廢托:最驚險係我地之前上網預約左濃飛巴士早上9:30 由名古屋去高山既位....
去到佢話原來預約左之後5日內必須要確認 , 否則當作取消
即係話原來我地個 RESERVATION 已經俾佢取消左...... 問題係之後既車都FULL 晒 , 最快都要去到5:00PM
....... (2016-03-18 12:11) 

你好彩呀………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 392  發表于: 2016-03-21
回 freezefox 的帖子
freezefox:
你好彩呀………

本身係JR站換飛果陣都搞左20分鐘架喇.....

我用iPAD cap 左個 reference no. 佢睇 , 但個Staff 係都堅持要我地俾 printed copy , 我地話冇 print out , 佢就叫我地即刻 send email 佢地 , 咁我地都無上網卡, 佢就帶左我隔離果個去某個位收 Wifi , 但都係收唔到signal

最後佢用佢個電話影低左ipad 個screen , 先肯俾飛我地 , 不過全程都好有禮貌

之後就發生左上面既"無位事件" , 諗返起都真係幾驚嚇
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 393  發表于: 2016-03-21
回 廢托 的帖子
廢托:本身係JR站換飛果陣都搞左20分鐘架喇.....
我用iPAD cap 左個 reference no. 佢睇 , 但個Staff 係都堅持要我地俾 printed copy , 我地話冇 print out , 佢就叫我地即刻 send email 佢地 , 咁我地都無上網卡, 佢就帶左我隔離果個去某個位收 Wifi , 但都係收唔到signal
....... (2016-03-21 09:27) 

日本人好堅持架。

我試過係香港訂左ONE PIECE 樂園既飛。已經帶哂確認信比佢睇,但唔記得拎PASSPORT ,不過好彩我地有影低。咪係電話到SHOW 比佢睇囉。但就係漏左個仔個本無影。

我地五個人,有哂CONFIRMED LETTER,SHOW 左四個人既PASSPORT,只係差一個小朋友既搵唔到,正常你都會比我入架啦。因為99.99% 證明左我地有買飛架啦嘛。佢就係堅持唔得。攪左好鬼耐先比我地係另一個FILE 到搵到個仔既PASSPORT,先入到去。攪左成十幾分鐘。激到我哎………

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 394  發表于: 2016-03-21
freezefox:
日本人好堅持架。
我試過係香港訂左ONE PIECE 樂園既飛。已經帶哂確認信比佢睇,但唔記得拎PASSPORT ,不過好彩我地有影低。咪係電話到SHOW 比佢睇囉。但就係漏左個仔個本無影。
.......

係 , 不過果個 JR 職員 , 後生女 , 英文同普通話水平都好 , 咁先溝通到 , 最初果個齋講日文真係完全唔明佢想點..... 所以到上車果陣 , 都驚個司機(阿叔) 太有原則而拒絕我地上車

PS 今次去名古屋 , 遇到唔少年青既英文同普通話都唔錯  , 問過兩個都話讀書時有修讀 , 英文亦都唔例外....
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 395  發表于: 2016-03-21
freezefox:日本人好堅持架。
....... (2016-03-21 10:15) 

不過諗深一層 , 有原則都係好事來 , 只不過某D位堅係慢....
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 396  發表于: 2016-03-21
第4日由下呂返名古屋 , 我選擇左去東山動物園 , 不過去到都兩點 , 所以只係玩得3個鐘

以平日黎講都算多人 , 但都夠時間睇晒所有動物  , 已經好滿足了
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 397  發表于: 2016-03-21
原來名古屋附近宜家有個鈴木賽車場。有得睇又有得玩!

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 398  發表于: 2016-03-21
回 廢托 的帖子
廢托:係 , 不過果個 JR 職員 , 後生女 , 英文同普通話水平都好 , 咁先溝通到 , 最初果個齋講日文真係完全唔明佢想點..... 所以到上車果陣 , 都驚個司機(阿叔) 太有原則而拒絕我地上車 [表情]
PS 今次去名古屋 , 遇到唔少年青既英文同普通話都唔錯  , 問過兩個都話讀書時 .. (2016-03-21 10:45) 

我都好怕呢D程況,通常乜都print晒出嚟,買JR飛做定個excel印出嚟邊日幾多點咁
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 399  發表于: 2016-03-21
freezefox:原來名古屋附近宜家有個鈴木賽車場。有得睇又有得玩! (2016-03-21 12:55) 

好似話玩家一定要識日文...... 否則唔俾玩
[ 此帖被廢托在2016-03-21 14:07重新編輯 ]
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 400  發表于: 2016-03-21
回 阿童木 的帖子
阿童木:我都好怕呢D程況,通常乜都print晒出嚟,買JR飛做定個excel印出嚟邊日幾多點咁[表情] (2016-03-21 13:49) 

下次再有機會去都係做足好d

不過濃飛巴士果度 , 我就未搵到佢話要book 完之後5日內 confirm 呢樣野......
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 401  發表于: 2016-03-21
回 廢托 的帖子
廢托:下次再有機會去都係做足好d
不過濃飛巴士果度 , 我就未搵到佢話要book 完之後5日內 confirm 呢樣野...... (2016-03-21 14:06) 

好似剛剛先改成咁,訂完票要5日內付款(當地卅網上都ok)
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 402  發表于: 2016-03-21
座位採預約指定制。乘車前請事先預訂座位。
可上網(24小時)或以電話(8點∼19點)預約。
電話    名鐵高速巴士預約中心 : 052-582-0489
營業時間 : 8:00-19:00
購票窗口    請至上述名鐵巴士中心辦理。
營業時間 : 6:40-23:10
網路    名古屋→高山 https://www.highwaybus.com/m_takayama/en/
高山→名古屋 https://www.highwaybus.com/m_takayama/en/
(24小時接受預約,全年無休。)

高山線的預訂包含預訂日在內,如果五天以內尚未付款,則預定的車票將自動取消,敬請特別注意。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 403  發表于: 2016-03-21
回 廢托 的帖子
廢托:好似話玩家一定要識日文...... 否則唔俾玩 (2016-03-21 14:02) 

邊到有講?

唔係叫你玩F1 喎,玩小型賽車咋喎。

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 404  發表于: 2016-03-21
freezefox:邊到有講?[表情]
唔係叫你玩F1 喎,玩小型賽車咋喎。 (2016-03-21 15:03) 

係YAHOO SEARCH "鈴木賽車場"

出result 第一板 ,click 入某forum 睇咋 (你話D家長意見好恐怖個forum)