• 2355閱讀
  • 26回復

[數碼產品]買 Prosumer [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2015-03-16
回 阿童木 的帖子
阿童木:1,2代基本上質數一樣(多左wifi),但第3代sensor同鏡組都upgrade咗,如虎添翼 [表情] (2015-03-16 13:18)

咁我都代我太太問:

+++++++++++++++++++++++++++++

自從買左無反SONY NEX 5L 之後, 我都影得幾開心, 後期又加左新成員鏡頭SEL35F1.8, 個鏡頭係靚過KIT 鏡好多, 但略縑太窄, 只合影半身。上次去旅行, 用落反而覺得DC 仔可能會比無反更好 (因為E-MOUNT 鏡太貴, 我下一個TARGET 已經要$5500先買到), 打算TRADE OUT NEX (趁仲好價) 換新DC 仔。

睇中左:
(1) CANON G7X - $37XX
(2) SONY RX100-III  - $50XX
(3) PANASONIC LX100 - $53xx (水) - 不過佢無反鏡, 未必會買

有無好介紹? 定係留返部NEX 好D??????

[ 此帖被ODIN在2015-03-16 13:54重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2015-03-16
3部機我未用過, 個人感覺係

1) 同 2) 都係一吋sensor, 相比你部NEX細好多, 影夜景/喑室內應該重差好遠。  
3)係M43機,sensor 大D,但都比你部NEX細,靚ZOOM鏡,基本上係一部無反+ZOOM, 係價錢太貴了。

你部NEX一D都唔差,係支鏡唔夠wide(等效50mm),我會買支新鏡算,sigma 19mm 2.8 DN(等效28mm),早輪見到賣幾百清貨

http://www.price.com.hk/product.php?p=150371

========
1) CANON G7X - $37XX
(2) SONY RX100-III  - $50XX
(3) PANASONIC LX100 - $53xx (水)
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2015-03-17
回 阿童木 的帖子
阿童木:3部機我未用過, 個人感覺係
1) 同 2) 都係一吋sensor, 相比你部NEX細好多, 影夜景/喑室內應該重差好遠。  
3)係M43機,sensor 大D,但都比你部NEX細,靚ZOOM鏡,基本上係一部無反+ZOOM, 係價錢太貴了。
....... (2015-03-16 17:54) 

我太太尋日研究左成晚,好似好正~
即使唔岩用都係幾百蚊的事...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2015-03-17
我太太又話要睇sigma 18-35mm f1.8,不過好似要加Adaptor...
由幾舊變幾千...
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2015-03-17
回 ODIN 的帖子
ODIN:我太太又話要睇sigma 18-35mm f1.8,不過好似要加Adaptor...
由幾舊變幾千...[表情] [表情]  (2015-03-17 16:54) 

下, 加乜ADAPTER ? 加咗會唔會無咗AF架

幾千買呢支啦

Sony SEL1670Z Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70mm F4 ZA OSS

http://www.price.com.hk/product.php?p=173755
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2015-03-17
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2015-03-17
我都覺得係等錢洗,不過係直頭入完數無左影果隻
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2015-03-18
DC FEVER二手都要$4500,我叫佢唔好FF...
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2015-04-06
yahoo近排好多呢d呃人seller,便宜莫貪

回上面,sigma 18-35買alpha mount用落nex,會有af

如果想要prosumer,lx100>RX100 MK3> CANON G7X

G7X影raw最wide有成像圈,好低能
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2015-04-08
回 Desmond 的帖子
Desmond:yahoo近排好多呢d呃人seller,便宜莫貪
回上面,sigma 18-35買alpha mount用落nex,會有af
如果想要prosumer,lx100>RX100 MK3> CANON G7X
....... (2015-04-06 23:50) 

認同 LX100 > RX100 M3 > G7x

不過 RX100M3有得反個MON出黎,適合自拍多D...

sigma 18-35原來有emount version但街外冇曬貨...
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2015-04-08
回 ODIN 的帖子
ODIN:認同 LX100 > RX100 M3 > G7x
不過 RX100M3有得反個MON出黎,適合自拍多D...
....... (2015-04-08 09:36) 

係呀,不過lx100操控同evf都正d....
RX100M3就可以輕鬆放入褲袋

sigma呢支有e-mount?你肯定?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2015-04-09
回 Desmond 的帖子
Desmond:係呀,不過lx100操控同evf都正d....
RX100M3就可以輕鬆放入褲袋
sigma呢支有e-mount?你肯定? (2015-04-08 22:52) 

我都唔肯定~
聽聞EMOUNT VERSION係後期先出,但從來未見過有得賣...