• 11420閱讀
  • 264回復

[電視劇]大時代 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2015-04-27
回 ODIN 的帖子
ODIN:我明,我只想講係劇情推進的方法有D唔同~
神唔神,唔係只係睇爆位多唔多~
(2015-04-27 11:25)

推進方法唔同好正常者。唔同導演,唔同演員,唔同時代,唔同劇種。咩都唔同。

神唔神就要睇佢既感染力了。有感染力,仲要係歷久不衰,廿年前你播D 人感到震撼,廿年後再播一樣感到震撼,情緒被牽動久久不能自己,此之為神矣。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2015-04-27
其實TBB推大時代, 應該都係D大戶買黎播嚇下我地, 等我地放貨比佢地......
播一集劇既時間唔長, 但D廣告就好長.....12:00播咁多廣告仲乜呢?

所以有玩開股既, 個感受會特別深.

丁蟹呢個角色真係超出左正常人, 搵佢做主角好難無印象,
沉默的羔羊一樣係搵個變態的黎做主角, 又點會咁易忘記佢?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2015-04-27
回 sun 的帖子
sun:其實TBB推大時代, 應該都係D大戶買黎播嚇下我地, 等我地放貨比佢地......
播一集劇既時間唔長, 但D廣告就好長.....12:00播咁多廣告仲乜呢?
所以有玩開股既, 個感受會特別深.
....... (2015-04-27 12:45) 

下?你認真?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2015-04-27
回 freezefox 的帖子
freezefox:下?你認真?[表情] (2015-04-27 12:46) 

唔係點解會投入倒?

是真是假反正我覺得唔會係巧合!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2015-04-27
大時代推進得好快,無乜回氣位, 你以為可以鬆一口氣,就會有大鑊嘢死人冧樓。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2015-04-27
其實我想講,神唔神劇呢D 宜家先會講既者。想當年,又無FB 又無微信,直頭無上網呢家野。一套劇幾爆都好,都唔會有今時今日呢種迴響。頂多係收視好,報紙講多幾次,食飯飲茶又多人講下咁架咋。

同埋,其實當年大時代首播,並唔係真係咁一面倒激讚架咋。因為太破格了!太超出一般觀眾可以接受既範圍了。毀譽其實只係參半。好多人都接受唔到的。掟幾隻蟹落街個幕仲要比人勁投訴,攪到後尾要CUT 左佢添。套野都係播到咁上下D 人先開始投入到架咋。

宜家好多時,其實係互聯網既威力將一套劇,一件事,一個人,捧到天咁高。蔣志光係咁,大時代係咁。學阿劉松仁接受訪問個陣既回應:「你宜家先知我好戲呀?」

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2015-04-27
freezefox:其實我想講,神唔神劇呢D 宜家先會講既者。想當年,又無FB 又無微信,直頭無上網呢家野。一套劇幾爆都好,都唔會有今時今日呢種迴響。頂多係收視好,報紙講多幾次,食飯飲茶又多人講下咁架咋。
同埋,其實當年大時代首播,並唔係真係咁一面倒激讚架咋。因為太破格了!太超出一般 .. (2015-04-27 14:43) 

神劇係而家既詞彙黎,其實好耐以前連互聯網都未普及之時,大時代已經被譽為「港劇之王」、「最經典港劇」…… 等等……

最初播果陣我已經好鍾意套劇晚晚追 (不過都有幾集唔得閒無睇到),97年重播又睇多一次 (追返晒第一次睇漏睇既劇情),之後出 VCD 又買埋重睇,後期出 DVD 又再睇過,真係差不多每五年睇一次,睇極都仲係覺得好好睇……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2015-04-27
freezefox:推進方法唔同好正常者。唔同導演,唔同演員,唔同時代,唔同劇種。咩都唔同。
神唔神就要睇佢既感染力了。有感染力,仲要係歷久不衰,廿年前你播D 人感到震撼,廿年後再播一樣感到震撼,情緒被牽動久久不能自己,此之為神矣。
 (2015-04-27 12:17) 

前兩日睇到呢段對白就係有你講呢的感觸,仲要係之前睇果陣唔覺的︰

「如果你身邊既人都污糟邋遢,你好憎,咁你會點?」
「我咪走左去囉。」
「你又好鍾意果個地方,你唔想走呢?」
「趕走佢地囉!」
「點趕呀?」
「我會諗辦法,自己做果度最大果個。」

所以經典既野就係唔過時,每次睇都會有新的發現,新的感受……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2015-04-27
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:前兩日睇到呢段對白就係有你講呢的感觸,仲要係之前睇果陣唔覺的︰
「我咪走左去囉。」
....... (2015-04-27 15:31) 

中到哎…………

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2015-04-27
freezefox:其實我想講,神唔神劇呢D 宜家先會講既者。想當年,又無FB 又無微信,直頭無上網呢家野。一套劇幾爆都好,都唔會有今時今日呢種迴響。頂多係收視好,報紙講多幾次,食飯飲茶又多人講下咁架咋。
同埋,其實當年大時代首播,並唔係真係咁一面倒激讚架咋。因為太破格了!太超出一般 .. (2015-04-27 14:43)

當年首播係同亞視套「勝者為王 II」對撼

題材以賭錢對股票

所以亞視都搶左好多觀眾

到後來「大」重播

啲觀眾至 "識" 欣賞
[ 此帖被國球旗在2015-04-27 15:55重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2015-04-27
回 國球旗 的帖子
國球旗:當年首播係同亞視套「勝者為王 II」對撼
題材以賭錢對股票
....... (2015-04-27 15:54) 

嘩!你咁好記性既。

離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2015-04-27
回 國球旗 的帖子
國球旗:當年首播係同亞視套「勝者為王 II」對撼
題材以賭錢對股票
....... (2015-04-27 15:54) 

係唔係秦沛個套?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2015-04-27
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:前兩日睇到呢段對白就係有你講呢的感觸,仲要係之前睇果陣唔覺的︰
「我咪走左去囉。」
....... (2015-04-27 15:31) 

人海能遇太意外 人生回望 像戲一台
若要是走不開且拋不低 讓我主宰
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2015-04-27
回 工藤新一 的帖子
工藤新一:係唔係秦沛個套? (2015-04-27 23:29) 

Yes, 有秦沛,主角係陳庭威,仲有曾華倩,伍姑娘等等~
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2015-04-27
回 麻凡 的帖子
麻凡:Yes, 有秦沛,主角係陳庭威,仲有曾華倩,伍姑娘等等~ (2015-04-27 23:43) 

亞馬遜河毒蠍針