• 1397閱讀
  • 10回復

[電視劇]《愛•回家》可能係香港開埠以來最大的誤會 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-05-23

【now.com】今年3月,最期待的畫面終於出現,膠劇《愛•回家》終於宣布會大約在800集左右大結局,其中一位編劇更在微博上載一張「804集全劇完」的相片,令人開心到跳起Yeah!雖則接力開拍的是阿旦(鄭丹瑞)炒冷飯之作《高朋滿座2》,但總叫換過班人,尚存一絲新希望。直至前日,大台正式公告天下,緊接《愛•回家》播出的,將會係《愛•回家2》。嘩!驚喜真係話嚟就嚟,嚇到個心離一離。實行換換人腳,就當係華麗轉身。當時的心情有如等了5年終於等到梁特首要落台,點知佢臨走一刻又宣布將會連任一樣!塵世間最慘的事,莫過於是慘X2。

網民對此大表不滿,有說膠劇死唔斷氣,令人有家歸不得,又說換湯不換藥,已經家不成家,怨聲載道。或許事件令人憤慨,但你鬧人之前,問問自己,究竟你有冇睇過《愛•回家》?它的賣點是甚麼你知唔知?總括來說,它的賣點不是演員不是劇情更加不是主題曲,而是兩字︰「堅持」。全套劇能夠撐到800幾集,力量源自編劇堅持為每集設計一個誤會,然後又在同一集內將誤會解開。劇中的誤會大致分成幾種,包括以為你愛同事A,原來係愛我。見阿爸靜靜雞食藥以為生Cancer,原來係生痔瘡。廁所偷聽到老闆話公司將會執……惶恐,原來聽漏咗另一半,係執到批平貨。所以劇集由2012年3月開始,就為大家拆解了800個誤會,如果世上真的有神,好想問神一句︰「到底世上仲有咩誤會係《愛•回家》未拍過?」

當你知道《愛•回家》原來有這份獨特個性後,你仲有冇疑問呢?
問︰「有呀!明明話叫咗阿旦開拍《高朋滿座2》,𠵱家當冇咗件事呀?」
答︰「冇錯呀,係會拍《高朋滿座2》,不過你聽得唔清楚喇,唔係阿旦,係阿丹,丹爺個丹(劉丹),咁所以《愛•回家2》的確係會冇咗馬氏一家囉。至於《高朋滿座2》幾時開拍?等《愛•回家2》完咗先講啦!」
問︰「喂!咁張『804 全劇完』字樣相呢,咁仲唔係完呀?」
答︰「嗱嗱嗱!有冇留意張相影到個『完』字後就冇咗,其實玄機就喺後面,因為仲有兩粒字同一個標點符號影唔到,就係『得未?』原來呢個只係編劇問監製的問題︰『全劇完得未?』咁好明顯當時個答案係未啦!」

《愛•回家》對誤會的堅持,可以連成套劇的前途都搞出一個誤會出來,真係就算有機會問到神,神都估你唔到啦。所以《愛•回家》大可媲美《大時代》及《天與地》,歸類為神劇。唔好又誤會,唔係神級劇,係神經劇。

今年3月,《愛·回家》編劇組在微博上載「804 全劇完」字樣相片,網民以為最期待的畫面終於出現,原來又係誤會。

文:余建

http://news.now.com/home/entertainment/player?newsId=136890

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-05-24
口味人人唔同, 電視收視越黎越低好正常, 無視唔理邊套都好, 收視都跌緊

我真係唔睇無視,除左依套, 不過唔係必追果D, 睇到既就睇,睇唔到既,睇下講緊邊D故事, 無與趣既咪唔睇返.

但係如果轉另一套, 有冇保證唔包, 但我依D一路睇開既就唔想變了

8點半同9點半2個黃金檔都冇野睇, 如果依套得半個鐘既都冇埋, 咁我就真係可以同人講唔睇電視了
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-05-24
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實呢套野早期都OK。有時食飯睇完,輕輕鬆鬆又一集,都無咩所謂。但後期真係愈拍愈無橋,其實套劇早早己經乾塘。唔明點解唔見好就收,開過第二套。
聽講D 收視都愈黎愈低啦,仲堅持拍落去得奇怪既? (2015-05-23 18:59) 

我無咩點睇過,但阿媽以前日日追,到換左大批人之後佢睇過下話已經唔好睇,而家連睇都唔睇了,我諗反映到d野

反而無幾耐重播完既同事三分親,首播時我同阿媽都無乜點睇過,但重播近中段開始就集集追了~~
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-05-23
日日都搞誤會
可唔可以搞返皆大歡喜嗰D無無聊聊笑下又一集咁樣做一排先呢

日日誤會下又教育電視下咁樣捱三年就真係好鬼難頂咁囉……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-05-23
不過話分兩頭⋯⋯⋯

我對高朋滿座2 更加無期望⋯⋯⋯1 都好爛下啦,仲黎2 ?!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-05-23
其實呢套野早期都OK。有時食飯睇完,輕輕鬆鬆又一集,都無咩所謂。但後期真係愈拍愈無橋,其實套劇早早己經乾塘。唔明點解唔見好就收,開過第二套。

聽講D 收視都愈黎愈低啦,仲堅持拍落去得奇怪既?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-05-23
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:
下,我覺得幾好睇WOR, 好過哂睇一兩集就知道之後大概講咩既好睇, 輕輕鬆鬆半個鐘幾好
它的賣點不是演員不是劇情更加不是主題曲,而是兩字︰「堅持」。全套劇能夠撐到800幾集,力量源自編劇堅持為每集設計一個誤會,然後又在同一集內將誤會解開。劇中的誤會大致分成幾種,包括以為你愛同事A,原來係愛我。見阿爸靜靜雞食藥以為生Cancer,原來係生痔瘡。廁所偷聽到老闆話公司將會執……惶恐,原來聽漏咗另一半,係執到批平貨。
TVB有邊一套係唔係咁, 人地處境劇,搵其他黎比...........

突破盲腸

冇人話輕輕鬆鬆唔好,各人口味不同
但個重點你自己已經講左
老老實實,晚晚食飯我都要陪母親大人睇
事實係一台獨大,節目質素低下
愛回家收視越來越低,已經係套劇要完的最好證明

//雖則接力開拍的是阿旦(鄭丹瑞)炒冷飯之作《高朋滿座2》,但總叫換過班人,尚存一絲新希望//
冇人話處境劇唔好,都轉下第二套呀
[ 此帖被羅力亞在2015-05-23 18:56重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-05-23
愛回家好睇過其他劇
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-05-23
下,我覺得幾好睇WOR, 好過哂睇一兩集就知道之後大概講咩既好睇, 輕輕鬆鬆半個鐘幾好

它的賣點不是演員不是劇情更加不是主題曲,而是兩字︰「堅持」。全套劇能夠撐到800幾集,力量源自編劇堅持為每集設計一個誤會,然後又在同一集內將誤會解開。劇中的誤會大致分成幾種,包括以為你愛同事A,原來係愛我。見阿爸靜靜雞食藥以為生Cancer,原來係生痔瘡。廁所偷聽到老闆話公司將會執……惶恐,原來聽漏咗另一半,係執到批平貨。

TVB有邊一套係唔係咁, 人地處境劇,搵其他黎比...........
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-05-23
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:幾時做完愛回家[表情] [表情] (2015-05-23 09:46) 

一個越諗個畫面越悲慘既問題~
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-05-23
幾時做完愛回家
[ 此帖被羅力亞在2015-05-23 09:49重新編輯 ]