• 1155閱讀
  • 13回復

[歐洲]2016 歐遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-06-29
呢次可能係最後一次遠征,因為去完呢轉會plan生小朋友,有段長時間冇得去玩...
所以呢次想plan得好D,希望大家比D意見。

Mar 18 (Fri) 夜機由 HK 去 Frankfurt
Mar 19 (Sat) 早上抵達 Frankfurt,乘火車往Koln
Mar 20 (Sun) Koln 去 Mannheim
Mar 21 (Mon) Mannheim 即日往/返 Heidelburg
Mar 22(Tues) Mannheim 去 Strasbourg  (入法國境)
Mar 23(Wed) Strasbourg 即日往/返 Colmar
Mar 24 (Thurs) Strasbourg 經 Basel, Interlaken 去 Lauterbrunnen (入瑞士境)
Mar 25 (Fri, Easter) 上少女峰 + 週邊山峰
Mar 26(Sat, Easter) Lauterbrunnen 去 Luzern
Mar 27(Sun, Easter) 上 Titlis Tip 或 Pilatus
Mar 28(Mon, Easter) Luzern 去 Zurich
Mar 29(Tues) 下午6點機由 Zurich 去 HK
Mar 30(Wed) 返 HK

主要問題想請教:
#1  Koln 及 Heidelburg 邊個城市值得留耐D? Frankfurt 同 Mannheim 係咪比較悶?
#2 瑞士方面,如果想去 St. Gallen 睇圖書館,可以點度個行程?
#3 關於火車飛,我應該會買Swiss Pass,但德國駛唔駛買 Pass?
#4 德法過境及法瑞過境,搭火車過境會唔會好多手續要搞?D火車飛要唔要預先買?
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2015-07-03
#1  Koln 及 Heidelburg 邊個城市值得留耐D? Frankfurt 同 Mannheim 係咪比較悶?

koln無去過答唔到你,但我上次去heidelburg都係即日來回咋,最主要都係上佢城堡睇河景+城市全景

frankfurt嚴格黎講唔係一個大旅遊城市,多比較商業中心既野,不過我覺得唔係算太悶,都值得兩日一夜
至於mannheim我上次都只係stay左半日,主要探fd,算係中型城市,最出名都係間大學,我諗一日都去得晒
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-06-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:去Rheinfall,我反而想去St. Gallen睇圖書館
但行程方面度唔掂... (2015-06-29 17:50) 

因為唔順路?

我地只留係蘇黎世一日。仲要係落機就即刻出發先夠時間去瀑布。我地又人多,呢個影下相,個個影下相。瀑布都玩左兩個幾三個鐘。食埋下午茶都天黑了。去唔到太多地方。

所以歐洲都係夏天去「抵玩」。玩到夜晚十點都未天黑。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2015-06-29
回 freezefox 的帖子
freezefox:睇番D 相,蘇黎世我地去左睇歐洲最大水量既萊因河瀑布(RHEINFALL) 啦。呢個OK ,唔錯。沿途風景都好優美。
跟住去左琉森。去琉森湖、卡貝爾橋(KAPELLBRUCKE),行下D 教堂,去埋獅子紀念碑(LOWENDENKMAL)、慕西格城牆。
跟住去左兩個日內瓦附近既山區,一個叫CHAMPERY。一個 .. (2015-06-29 16:49) 

去Rheinfall,我反而想去St. Gallen睇圖書館

但行程方面度唔掂...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-06-29
睇番D 相,蘇黎世我地去左睇歐洲最大水量既萊因河瀑布(RHEINFALL) 啦。呢個OK ,唔錯。沿途風景都好優美。

跟住去左琉森。去琉森湖、卡貝爾橋(KAPELLBRUCKE),行下D 教堂,去埋獅子紀念碑(LOWENDENKMAL)、慕西格城牆。

跟住去左兩個日內瓦附近既山區,一個叫CHAMPERY。一個叫LES DIABLERETS 。去個到主要係睇雪同玩雪橇。因為日內瓦無咩景點。但我地又要途經。所以搵左附近一兩個山區黎玩。前者較細,後者就係當地好出名既滑雪勝地。但因為有雪橇專用既雪道,所以我地去左玩。

本來曾經諗過途經洛桑時候,順道去一去西輔城堡行下。但因為時間所限,所以最後都無去到了。

然後就係主菜,策馬特既馬特洪峰!我覺得呢到比少女鋒更值得去!真係靚到暈!另外,原來係策馬特都可以玩雪橇。仲要係超正的!一定要試!

最後就係去Grindelwald,然後上少女峰…………隔離個個FIRST 了!當晚原來係住係INTERLAKEN的。唔係住係GRINDELWALD 的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-06-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:除左上山,仲有冇去瑞士其他地方,係比較印象深刻?
 (2015-06-29 13:40) 

嘩,好多年前既事了。印象都好迷糊了………

我剩係記得去左穌黎世………

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-06-29
freezefox:不過個陣住個間BNB 都係麻麻。係勝在近火車站,同埋平囉。 (2015-06-29 12:27) 

除左上山,仲有冇去瑞士其他地方,係比較印象深刻?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-06-29
不過個陣住個間BNB 都係麻麻。係勝在近火車站,同埋平囉。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-06-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:同行的朋友想去少女峰朝聖...我原本book左住Grindelward,位於 First 山腳。
但睇書見 Lauterbaunnen 上另一邊山都幾好,加上 Grindelward 間 bnb 位置麻麻,最後改左地方。
....... (2015-06-29 12:15) 

咪就係住係GRINDELWARD囉,每次上山都係即日來回。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-06-29
freezefox:
我上次去瑞士,放棄左去少女峰,改為去左另一個叫FRIST 既山峰。原因係:
少女峰要另外比錢,PASS 唔包。仲要係超貴個隻。
少女峰交通時間都幾長。我地聖誔去,日短夜長,三四點開始天黑,唔太值得去少女峰。
.......

同行的朋友想去少女峰朝聖...我原本book左住Grindelward,位於 First 山腳。

但睇書見 Lauterbaunnen 上另一邊山都幾好,加上 Grindelward 間 bnb 位置麻麻,最後改左地方。

btw,上 FIRST 你住邊度?附近周邊有冇野推介?Rick Steves 推介上 Gimmerwald,不過我3月去,應該冇咩草地可以睇lu...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-06-29
我上次去瑞士,放棄左去少女峰,改為去左另一個叫FRIST 既山峰。原因係:

少女峰要另外比錢,PASS 唔包。仲要係超貴個隻。

少女峰交通時間都幾長。我地聖誔去,日短夜長,三四點開始天黑,唔太值得去少女峰。

少女峰人多,反而其他山鋒大部份人都係去滑雪。上到山就走,無咩人留係個山峰。反而好寧靜,好舒服。好似成個山你霸哂咁。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-06-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:遠征怕且都有排冇得去,近近地星馬泰日韓都仲有得諗o既...
財力有限,D $$會去曬讀書、住同車度...
 (2015-06-29 11:34) 

遠征應該唔多岩了。但日本呀,星馬泰呀,好多好適合親子旅遊既地方。到時你會成日心思思想帶個小朋友去呢到睇海豚,去個到騎馬架啦。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-06-29
freezefox:又唔駛講到最後一次咁盡既。生左小朋友你都可以去旅行既者。暫時一兩年之嘛。[表情] [表情] [表情]  (2015-06-29 10:52) 

遠征怕且都有排冇得去,近近地星馬泰日韓都仲有得諗o既...

財力有限,D $$會去曬讀書、住同車度...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-06-29
又唔駛講到最後一次咁盡既。生左小朋友你都可以去旅行既者。暫時一兩年之嘛。