• 2857閱讀
  • 31回復

[歐洲]睇黎有錢實質窮歐遊 ( #14+24有frankfurt #28 Amsterdam) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麥精

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-07-03
唔知有冇人有興趣睇呢....

趁啱啱去完冇幾耐...嗱嗱臨寫D野比大家參考下?

先講少少背景先:
話說今次係小弟既gradtrip,同兩個同學去。咁因為我未去過歐洲但佢兩個喺果面讀書,所以有啲大景點我地會反而skip左。但同時又因為去探fd,會去D無乜人去既城市。

飛:機票呢,我諗我地算係買得平既。我係搭BA去倫敦轉去Frankfurt,回程係倫敦直航番。不過計法就比較複雜。我總共比左$5311,但入面係包呢兩程機票+吉隆坡to香港。點解會咁呢?話說呢個係Expedia既唔知promotion定乜,總之當時買果陣,search KL->HK + Europe既機票,就啱時間就會有平,只要你自己另外買埋HK->KL既機票,我有朋友最平可以$3000飛晒兩個來回。

:我地大部份都係喺Airbnb / hostelworld度book hostel,有兩三個地方住平酒店。但喺英國因為有fd喺果邊讀書,所以完全唔洗比錢住。再加上又兩三次過夜車,所以我諗「住」係我地最慳的地方。

:Intercity既火車卅巴士卅飛機,我地全部都預先喺香港book定晒先,應該係有discount+make sure自己有得坐。另外因為有個fd有EU車牌,佢地話計過租車貴搭車少少,但可以慳時間,所以有D地方租左車,詳情後面講∼

Day 0: HK->Frankfurt
Day 1 (#14) : Frankfurt  
Day 2 (#24) : Frankfurt->Heidelberg->Mannheim->Frankfurt (drive) ->Amsterdam (overnight bus)
Day 3-4: Amsterdam
Day 5: Amsterdam->Berlin (overnight bus)
Day 6-7: Berlin
Day 8: Berlin->Prague (bus)
Day 9: Prague
Day 10: Prague->Munich (supposed by train, but by train+bus)
Day 11: Munich->Krov->Baden-Baden (drive)
Day 12: Baden-Baden->Stuttgart (drive)
Day 13: Stuttgart
Day 14: Stuttgart->Bologna (overnight train)
Day 15: Bologna->Parma (drive)
Day 16: Parma->Cinque Terre (drive)
Day 17: Cinque Terre->Florence (drive)
Day 18: Florence->Rome (train)
Day 19: Rome
Day 20: Rome->Naples (train)
Day 21-22: Naples
Day 23: Naples->London (flight) ->Cambridge (overnight train)
Day 24: Cambridge
Day 25: Cambridge->London
Day 26: London->HK (overnight flight)

[ 此帖被麥精在2015-07-06 21:38重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-07-03
睇過大部分既相。厲害!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線CopoeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-07-03
窮歐遊 窮到咩地步先
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-07-03
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-07-03
勁呀
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-07-03
已經係ig睇咗少少
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-07-03
回 CopoeL 的帖子
CopoeL:窮歐遊 窮到咩地步先[表情]  (2015-07-03 10:46) 

其實我想窮 最後都唔太窮到
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-07-03
btw 我想問有咩網站可以up相貼上黎
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-07-03
呢2個都幾好用,up晒上去先,再貼link

https://www.flickr.com/

http://www.photobucket.com/

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-07-03
竟然會去 Mannheim,有冇去埋 Heidelburg??
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-07-03
回 ODIN 的帖子
ODIN:竟然會去 Mannheim,有冇去埋 Heidelburg?? (2015-07-03 14:52) 

我喺你個post覆左你∼
離線CopoeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2015-07-03
回 麥精 的帖子
麥精:其實我想窮 最後都唔太窮到[表情] (2015-07-03 14:20) 

最後洗咗幾多,方唔方便透露吓
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-07-03
睇黎窮遊實質有錢歐遊
麥精:其實我想窮 最後都唔太窮到[表情] (2015-07-03 14:20) 

離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2015-07-03
回 CopoeL 的帖子
得個約數咋,因為未認真計:

機票:5000 (頭post有講,我約莫扣左KL果程)
旅費:15000 (我唱左15000, 基本上用晒)
住+行:5000-7000 (呢個因為大家share左用卡比,所以未知幾多,我預大約係咁)

所以我諗大約25K-28K
[ 此帖被麥精在2015-07-03 18:35重新編輯 ]
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2015-07-03
Day1法蘭克福(Frankfurt):

倫敦轉機去到Frankfurt,已經係德國既朝早10點,which is其實好早!
咁我地就放低行李去酒店先,再出去周圍行下。

我地住呢間Menninger Hotel。 http://www.meininger-hotels.com/en/hotels/frankfurt-main/convention-center/
住落都唔錯,係個大hotel group,好多城市都有,價錢十分相宜!我地住3人房,平均一個人$100都唔洗!

其實Frankfurt就唔是一個典型旅遊城市,我地去都因為要搵fd…
不過是但啦,咁我地就去左最出名既「羅馬廣場」。

其實類似既廣場真係全歐洲都係lol 不過都真係幾舒服既,成個廣場周圍都好多café&bar。

之後行EisernerSteg行人吊橋橫過萊因河,上面又係好多愛情鎖…

跟手就上左個商場天台,睇晒全個Frankfurt。
[img]http://i10.photobucket.com/albums/a144/mach1013/fraP6040905.jpg[/img]

中間仲行過下D教堂啊,遺跡啊咁,行晒都仲未天黑(但其實已經8點幾9點)
最後就坐低左食法蘭克福腸。
[img]http://i10.photobucket.com/albums/a144/mach1013/fraP6040908.jpg[/img]
[ 此帖被麥精在2015-07-04 01:30重新編輯 ]