• 1753閱讀
  • 12回復

[電影]未來戰士 創世智能 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線真秘密

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-07-05
未來戰士都竟然無人開topic....係咪第4集太差趕走晒d人..

自問算係fans..有睇晒1-4(今日都睇埋5了..)

先講個人對5集的評價:
2>>1>>5/3>>>>>4  
算係難得一套續集好睇過第一集ge戲,第三,五集分唔到,因為第三集印象唔太深...
第四集差唔多無晒印象了..好似最新果套變形金剛咁..(?),淨係記得無左靈魂人物...

劇情唔講太多..廢事劇透
只能話時空交錯都幾複雜......

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-07-05
第四集我覺得好過第三

第三米出殲滅者T-X(紅衫女人),講佢想殺大個左既John Connor,之後當然係Arnold救左Connor同Kate,之後去揾Kate老豆(skynet負責人)想shut down skynet,但發現太遲了,judgement day注定要發生............

因為先入為主,第一同第二集個plot同timeline寫得太好太經典,即使第五集re-set設定好好都唔會動搖一、二集係心目中既位置。。。

當然作為系列支持者,都會入場,不過唔會抱太大期望,唔好搞衰未來戰士個名就收貨了。。。
[ 此帖被羅力亞在2015-07-05 01:26重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-07-05
第四集好多人覺得唔好,最大原因當然係因為冇左Arnold,冇左佢,就唔係未來戰士啦。
問題係,第四集係設定上根本唔同前三集。

前三集大家都知係同一個劇情,天網要阻止人類反抗軍領袖誕生,就派Terminator返過去殺左未長大甚至未出世的John Connor
之後當然沒事la,John Connor冇死、天網有自我意識、最後Judgment Day來臨。然後呢?沒有然後了,因為次次都係由未來返過去,咁未來究竟係點?
倖存人類點樣去聯絡其他殘餘勢力組織反抗軍?John Connor點樣帶領反抗軍對付天網既機器大軍?戰爭既發展、人類的結局如何?
可能好多人對以上既野冇興趣,但我自己就好想知道究竟天網未send T-800(第一集Arnold)返過去之前個世界觀、天網自我演化過程同Connor心路歷程係點 ?
第四集雖然劇情一般,但比到一個未來世界係點既概念我,所以我中意第四集多過純抄前作冇新意既第三集

當然,我並非唔中意第一、二集的橋段,相反正正係因為未來戰士的構思太前衛、太過劃時代, 成為經典中的經典
當中的科技同terminator已經領先第四集出現的舊版機械人,好多人難以覺得適應。
加上第四集冇左Arnold依個主角,難免係有d失色。
不過,如果作為純戰爭片第四集係ok的,你問我,我會視第四集為外傳,獨立於頭三集同第五集。

[ 此帖被羅力亞在2015-07-05 02:00重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-07-05
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:第四集好多人覺得唔好,最大原因當然係因為冇左Arnold,冇左佢,就唔係未來戰士啦。[表情]
問題係,第四集係設定上根本唔同前三集。
前三集大家都知係同一個劇情,天網要阻止人類反抗軍領袖誕生,就派Terminator返過去殺左未長大甚至未出世的John Connor
之後當然沒事la,John C .. (2015-07-05 01:53) 

或者正如你咁講,第四集同頭三集模式相差太遠了..完全變左另一套片種...
如果你鐘意變形金剛或戰爭片呢類,其實係絕對ok的..
但我個人始終係鐘意第一二集果個模式..

第五集就真係好難評價,或者反應比較兩極..因為真係有d亂
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-07-05
回 真秘密 的帖子
真秘密:
或者正如你咁講,第四集同頭三集模式相差太遠了..完全變左另一套片種...
如果你鐘意變形金剛或戰爭片呢類,其實係絕對ok的..
但我個人始終係鐘意第一二集果個模式..
.......

所以好多死忠都接受唔到第四集

TRANSFORMER就算啦,除左第一集其他都爛哂
聽講會拍第五集添呀

第五集點真係睇過至知,不過對極度中意頭兩集既人黎講好危險,
因為設定改得好就話ok,萬一有小小唔妥,搞到原有timeline冇左意義,咁就情願好似第四集,郁唔到條timeline好過
當然,我都唔係完全唔睇好今集既,佢地應該都計劃今次re-set設定會拍三集,唔會玩到太過火掛

[ 此帖被羅力亞在2015-07-05 02:30重新編輯 ]

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-07-05
第三集我都仲可以勉強接受,第四集就完全頂唔順……

一、二集就唔駛講,一定係經典……

至於今集第五集,我仲未決定睇唔睇,不過美國開畫票房就好似麻麻……
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-07-05
大家快d睇啦
離線辣椒仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-07-05

睇左...我覺得幾好睇...T800老左的樣....

不過推翻哂之前的野...由頭黎過....
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-07-05
回 辣椒仔 的帖子
辣椒仔:睇左...我覺得幾好睇...T800老左的樣[表情]....
不過推翻哂之前的野...由頭黎過.... (2015-07-05 17:00) 

羅力亞:

第五集點真係睇過至知,不過對極度中意頭兩集既人黎講好危險,
因為設定改得好就話ok,萬一有小小唔妥,搞到原有timeline冇左意義,咁就情願好似第四集,郁唔到條timeline好過
.......

第五集

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-07-06
睇左,上面都講左,如果在作為一套續集,個故事設定去得太突破,突破到有d接受唔到

但如果拋開晒前幾套當係reboot,個故事都完整的,普通一套商業科幻片,可以一看既。
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-07-06
完場credit後仲有野睇的,唔好咁快走住
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2015-07-06
回 阿童木 的帖子
阿童木:完場credit後仲有野睇的,唔好咁快走住 [表情]
 (2015-07-06 00:45) 

我睇果場,完場走左大半人,得番三成人等埋 credit 後睇片尾。
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-07-06
仲有越來越肥既龍女王~