• 2591閱讀
  • 18回復

[優惠]信用卡討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Desmond

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-07-10
大家既信用卡組合係點?
玩現金回饋定係儲miles?

我就
1. 大新英航visa (8達通增值,電話費,換avois)
2. DBS BLACK worldmaster (一般消費,有左大新後已少用,儲Asia mile)
3. HSBC visa (餐飲,儲Asia miles)
4. CX Elite AE(拎迎新優惠&入lounge, 儲Asia miles)
5. Citibank rewards (準備cut)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-07-10
卡有好多張。但用黎用去只會用兩張。其他個D都剪鬼哂。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-07-10
邊兩張?儲miles?
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-07-10
我本來都有儲miles,AE CX Elite,DBS Black World,但發覺好少搭AM航班,後來都無理,集中用返我覺得最好用既HSBC,cash回饋最實際
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-07-10
回 Desmond 的帖子
Desmond:邊兩張?儲miles? (2015-07-10 16:42) 

一張渣打,一張AE

渣打係一般用,AE 要黎攞PRIORITY PASS 會藉,兼儲飛行里數。因為AE 係外地簽賬係X2的。

點知後尾渣打個個月都送D 積分比我,儲得仲多過AE,所以近排用多左渣打,用少左AE。

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-07-11
回 freezefox 的帖子
freezefox:一張渣打,一張AE
渣打係一般用,AE 要黎攞PRIORITY PASS 會藉,兼儲飛行里數。因為AE 係外地簽賬係X2的。
....... (2015-07-10 18:39) 

你張渣打應該係行政人員個張,,

AE可以簽卡地方比較少,多數都係網購用
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-07-11
Desmond:你張渣打應該係行政人員個張,,
AE可以簽卡地方比較少,多數都係網購用 (2015-07-11 00:10) 

香港限制會多D,好多地方都唔收AE。

但外地就好D。多數都收AE。

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-07-11
回 freezefox 的帖子
freezefox:香港限制會多D,好多地方都唔收AE。
但外地就好D。多數都收AE。
....... (2015-07-11 01:28) 

不過佢迎新簽$5000就有8000里好抵

另外hsbc依家簽$10000就有12000里迎新
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-07-25
而家多數卡都waive 倒年費, 如果有第一年免年費, 之後嘅年費又waive唔倒, 佢年費係未第二年一開始就會計埋落張月結單度, 如果果陣cut張卡, 年費係未都要照交埋先?

因為成日聽人請, waive唔倒年費, 就cut卡, 但係見唔少卡都係唔比第一年cut
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-07-25
回 ArreatSummit 的帖子
ArreatSummit:
而家多數卡都waive 倒年費, 如果有第一年免年費, 之後嘅年費又waive唔倒, 佢年費係未第二年一開始就會計埋落張月結單度, 如果果陣cut張卡, 年費係未都要照交埋先?
因為成日聽人請, waive唔倒年費, 就cut卡, 但係見唔少卡都係唔比第一年cut  

yes,...但打返上去都waive到
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-07-25
回 ArreatSummit 的帖子
ArreatSummit:

yes,...但打返上去都waive到
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2015-07-25
明白!
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-09-11
Desmond:yes,...但打返上去都waive到
 (2015-07-25 21:24) 

有無話要簽幾多先waive 到?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2015-09-11
我張中銀同建行無用過都 waive
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2015-09-12
今次真係sosad了

剛剛星期五,我係澳洲用果間銀行一星期內出現第2次巨型故障,攪到我連Opal Card都top up唔到....提款機死哂、EFTPOS機死哂、Mobile NFC Payment都死埋....好彩就有香港果張信用卡可以頂住...
但係點知一插卡,張Chip比我整到壞壞地...而家只可以每次強行插入不成功後再拉磁帶付款

而家反而想問問,大家有無用緊提款卡或信用卡係有Paywave / Paypass function?
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!