• 3307閱讀
  • 56回復

[日本]密謀十一月去關西 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Desmond

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-07-11
一路都好想去日本,終於買左機票係11月頭飛去關西玩
今次一個人去......主要目的係去京都,希望可以睇到d楓葉喇(好似早左d
大阪都唔會點買野...睇風景/食野多d

因為第一次去日本,所以都幾多問題下
買左本旅遊書研究發覺交通都好多選擇(好複雜 )

以下係我暫定既行程,各位覺得會唔會太趕?有無地方要改?

Day 1: 19:30落機 —> 道頓堀酒店check-in —> 附近行下

Day 2: 早上去心齋橋食下野——>中午過黑門市場 ---> 梅田—>黃昏上新梅田city展望台睇日落同夜景

Day 3: 早上去天王寺區(動物園&Harukas) —> 大阪城公園卅箕面公園 —> 去港區(WTC Cosmo Tower)

Day 4: 中午坐JR去奈良(春日大社同餵鹿)—> 夜晚返道頓堀

Day 5: 早上過京都check-in,坐公車去清水寺區(本堂,清水坂 ,三年坂)—> 伏見稻荷—>黃昏 衹園(八阪神社&花見小路 ---> 知恩院夜間點燈,)---> 返hotel

Day 6: 坐巴士去金閣寺—> 北野天滿宮—>銀閣寺—>下鴨神社—> 哲學之道—> 黃昏到貴船神社---> 返 hotel

Day 7: 坐JR到嵯峨野嵐山 (竹林,天龍寺,野宮神社&渡月橋) —> 夜晚返京都

Day 8: 中午到達關西空港回港

1.以我既行程,交通車票係咪應該買張Kansai Thru Pass 3days (for Day2-4) +
JR West Pass-Kansai Area 4days (for Day 5-8) ?? day 1就買張南海電鐵既票去道頓堀/難波

2. 京都咁玩法,好多景點都係坐巴士,請問有無pass買?

暫時諗到咁多....希望去完出返篇遊記比各位
請各位比d意見
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2015-07-16
Thx both
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2015-07-16
回 英俊 的帖子
英俊:富士卡,$110到有1.8G唔限速3G,用到7日 (2015-07-14 22:15) 

好野黎, 我四月都係靠佢
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2015-07-16
回 Desmond 的帖子
Desmond:旅行社個張有無名透露下[表情] (2015-07-14 22:00) 

張卡係屋企。我宜家出左差。下星期先可以話你知。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2015-07-15
Desmond:So-net有無得係機場/便利店買?
 (2015-07-14 21:59) 

研究下

http://blog.roodo.com/rocksaying/archives/33675525.html
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2015-07-14
回 英俊 的帖子
英俊:富士卡,$110到有1.8G唔限速3G,用到7日 (2015-07-14 22:15) 

Thx
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2015-07-14
富士卡,$110到有1.8G唔限速3G,用到7日
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2015-07-14
回 freezefox 的帖子
freezefox:電話卡用過幾款。FB 到有一家租用既,收發都無題。二百幾蚊租一個星期左右。問題係又要借又要還,比較煩。
之後上淘寶買過一次櫻花卡,可以翻墙個種,上到FB。用完即棄唔駛煩。但接收認真一般。成日斷甚至無訊號。
岩岩上個月就買左張好似係某旅行社出既電話卡。唔駛租左 .. (2015-07-14 10:08) 

旅行社個張有無名透露下
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2015-07-14
回 阿童木 的帖子
阿童木:聽講so-net最好收,我都係amazon買寄酒店
http://www.amazon.co.jp/gp/product/B00LL3QBI0?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o00_s00  (2015-07-13 23:28) 

So-net有無得係機場/便利店買?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2015-07-14
電話卡用過幾款。FB 到有一家租用既,收發都無題。二百幾蚊租一個星期左右。問題係又要借又要還,比較煩。

之後上淘寶買過一次櫻花卡,可以翻墙個種,上到FB。用完即棄唔駛煩。但接收認真一般。成日斷甚至無訊號。

岩岩上個月就買左張好似係某旅行社出既電話卡。唔駛租左,價錢介於上面兩者之間。但未試用,效果未知。估計同第一種租用既有得揮。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2015-07-13
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2015-07-13
Desmond:正,唔該哂[表情]
另外想問,如果要上網,大家覺得係香港租wifi蛋定係係日本買電話卡?
....... (2015-07-13 22:14) 

一個人就買咭平好多

不過都比埋日本租pocket wifi條link你,平過hk,寄酒店,有回郵信封機場放郵筒還機。

http://en.wifi-rental-store.jp/price.html

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2015-07-13
回 阿童木 的帖子
阿童木:金閣寺好似得巴士可到, 網上有人咁plan
JR 京都驛─JR 馬堀站─步行至觀光小火車龜岡站(10-15分鐘)─觀光小火車嵐山站─野宮神社─竹林─天龍寺─步行至嵐電嵐山站(十分鐘)─嵐電御室站─步行至59路御室仁和寺站(三分鐘,在仁和寺山門前)─59路金閣寺站 (2015-07-12 23:58) 

正,唔該哂

另外想問,如果要上網,大家覺得係香港租wifi蛋定係係日本買電話卡?

如果買卡又買邊張卡好?
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2015-07-13
回 英俊 的帖子
英俊:Day 3: 早上去 大阪城公園 —>中午天王寺區(動物園&Harukas) —>去港區(WTC Cosmo Tower夜景) [大阪周遊卡可以free 哂,ICOCA]
呢日唔洗用icoca,大阪周遊卷入面有車飛
Day 4: 早上坐近鐵去奈良(春日大社同餵鹿)—> 5點左右返梅田上展望台睇日落夜景 「大阪市版奈 .. (2015-07-13 01:02) 

咁真係買少好多pass

個日我要12點到機場check in,你覺得我趕唔趕得到去outlet?
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2015-07-13
Desmond:我唔想係關西機場買因為睇bloggers遊記,好多都話排隊排好耐[表情] (2015-07-12 23:33) 

上次我去,一個人都無