• 3323閱讀
  • 56回復

[日本]密謀十一月去關西 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Desmond

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-07-11
一路都好想去日本,終於買左機票係11月頭飛去關西玩
今次一個人去......主要目的係去京都,希望可以睇到d楓葉喇(好似早左d
大阪都唔會點買野...睇風景/食野多d

因為第一次去日本,所以都幾多問題下
買左本旅遊書研究發覺交通都好多選擇(好複雜 )

以下係我暫定既行程,各位覺得會唔會太趕?有無地方要改?

Day 1: 19:30落機 —> 道頓堀酒店check-in —> 附近行下

Day 2: 早上去心齋橋食下野——>中午過黑門市場 ---> 梅田—>黃昏上新梅田city展望台睇日落同夜景

Day 3: 早上去天王寺區(動物園&Harukas) —> 大阪城公園卅箕面公園 —> 去港區(WTC Cosmo Tower)

Day 4: 中午坐JR去奈良(春日大社同餵鹿)—> 夜晚返道頓堀

Day 5: 早上過京都check-in,坐公車去清水寺區(本堂,清水坂 ,三年坂)—> 伏見稻荷—>黃昏 衹園(八阪神社&花見小路 ---> 知恩院夜間點燈,)---> 返hotel

Day 6: 坐巴士去金閣寺—> 北野天滿宮—>銀閣寺—>下鴨神社—> 哲學之道—> 黃昏到貴船神社---> 返 hotel

Day 7: 坐JR到嵯峨野嵐山 (竹林,天龍寺,野宮神社&渡月橋) —> 夜晚返京都

Day 8: 中午到達關西空港回港

1.以我既行程,交通車票係咪應該買張Kansai Thru Pass 3days (for Day2-4) +
JR West Pass-Kansai Area 4days (for Day 5-8) ?? day 1就買張南海電鐵既票去道頓堀/難波

2. 京都咁玩法,好多景點都係坐巴士,請問有無pass買?

暫時諗到咁多....希望去完出返篇遊記比各位
請各位比d意見
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-07-11
十一月頭早左少少喎。我兩年前去,11月23日係見頃。我估11月頭好多地方可能都仲係未轉紅。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-07-12
回 freezefox 的帖子
freezefox:十一月頭早左少少喎。我兩年前去,11月23日係見頃。我估11月頭好多地方可能都仲係未轉紅。
 (2015-07-11 23:55) 

希望都開到40-50%

or

今年早d轉涼
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-07-12
回 freezefox 的帖子
freezefox:十一月頭早左少少喎。我兩年前去,11月23日係見頃。我估11月頭好多地方可能都仲係未轉紅。
 (2015-07-11 23:55) 

我9-12號會係京都
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-07-12
回 Desmond 的帖子
Desmond:希望都開到40-50%
or
....... (2015-07-12 00:11) 

咁真係要睇彩數了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-07-12
PASS既問題等阿童答你吧。佢係呢方面既專家。

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-07-12
day 2,3可以用大阪周遊卷,展望台同動物園可以免入場費

DAT 4唔買PASS都可以,不過奈良有隻pass包咗由大阪來回奈良+奈良巴士任搭

酒店係京都就唔需要買Kansai Thru Pass,呢個pass其實係for即日來回大阪同京都用,上次我拎埋黎搭車返機場先岩岩好回到本

京都有個巴士pass,500yen任搭
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-07-12
http://nicklee.tw/?p=706

奈良班鳩一日卷
大阪市交通局版包埋你大阪市入面D地鐵任搭,買呢隻就岩

其餘果兩隻唔介紹了,太熱門,是但google都有十幾個blog講緊
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-07-12
粗略咁睇,KTP 一日成本要1600yen,但唔包JR,即係你day4 唔可以搭JR, 以你行程,倒不如只用ICOCA,唔用pass 見乜搭乜仲方便

http://www.surutto.com/images/ticket/kansai_thru_pass/english/en_map.pdf

而day 5-7 亦唔值得用JR Pass, 京都市內都係搭巴士/地鐵多,反而KTP比較適合,KTP係包埋某d巴士,但cover幾大地方就唔記得了。

Day 8 如果京都站直去機場,可買1 day JR Pass ,一程機場特急已經回本。

[ 此帖被阿童木在2015-07-12 02:02重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-07-12
book 左京都酒店未? 11月都幾爆
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-07-12
回 阿童木 的帖子
阿童木:粗略咁睇,KTP 一日成本要1600yen,但唔包JR,即係你day4 唔可以搭JR, 以你行程,倒不如只用ICOCA,唔用pass 見乜搭乜仲方便
http://www.surutto.com/images/ticket/kansai_thru_pass/english/en_map.pdf
....... (2015-07-12 02:01) 

Day 5至7如果剩係係京都搭車都唔多抵
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2015-07-12
回 英俊 的帖子
英俊:Day 5至7如果剩係係京都搭車都唔多抵 (2015-07-12 09:57) 

係,除咗500yen京都巴士pass同day8 1 day pass外 , 無乜邊幾日要買pass.

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-07-12
回 英俊 的帖子
英俊:day 2,3可以用大阪周遊卷,展望台同動物園可以免入場費
DAT 4唔買PASS都可以,不過奈良有隻pass包咗由大阪來回奈良+奈良巴士任搭
酒店係京都就唔需要買Kansai Thru Pass,呢個pass其實係for即日來回大阪同京都用,上次我拎埋黎搭車返機場先岩岩好回到本
....... (2015-07-12 01:08) 

Thx!

酒店係京都呀,但張pass包哂關西地區既私鐵同地鐵,唔抵咩?
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2015-07-12
回 英俊 的帖子
英俊:http://nicklee.tw/?p=706
奈良班鳩一日卷
大阪市交通局版包埋你大阪市入面D地鐵任搭,買呢隻就岩
....... (2015-07-12 01:16) 

呢張正喎
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2015-07-12
回 阿童木 的帖子
阿童木:粗略咁睇,KTP 一日成本要1600yen,但唔包JR,即係你day4 唔可以搭JR, 以你行程,倒不如只用ICOCA,唔用pass 見乜搭乜仲方便
....... (2015-07-12 02:01) 

Well noted!!

想問KTP, ICOCA,奈良斑券,大阪周遊卡,京都1 day pass

呢d 有無得係香港買定哂先架?

Thx