• 6084閱讀
  • 142回復

[日本]日本初體驗 --- 東京 [已完成] [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線yanyan

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-07-14
---------------------------------------------------------------------------------------------
我的遊記:
墾丁 / 高雄 / 台北 2012
西安 2014
香港遊
---------------------------------------------------------------------------------------------

29/06/2015 UO628 HKG to NRT 1320 1900
05/07/2015 UO623 HND to HKG 0120 0455

由於係特價機票既關係, 全世界都完全冇睇過時間就買左, 結果改完又改.........改到 CX 咁既價錢

扣埋機程, 有5個 full day 玩
預先 plan 定既行程去到日本先比同伴改完又改......我盡量記到幾多寫幾多

Hostel:

https://www.airbnb.com.hk/rooms/3078343

呢間屋係淺草雷門附近既住宅區度, 屋入面好多野都有, 廚房仲可以煮野食 (但幾奇怪冇洗面膏提供...)
有"塌塌米"房, 好似大學屈蛇打地鋪咁
附近有24小時 supermarket, 磯丸水產等, 大排檔又開得夜, 幾夜都唔怕冇野做

鄰近車站: 淺草/田原町/藏前

6個人, 5晚, 夾返每人~1800HKD

總括黎講幾好住, 但地理位置有D偏僻, 一家大細黎 hea 遊的話呢住呢度係唔錯既選擇
(原本Book左赤板見附既酒店架.....仲要 total 只係貴 2000 HKD......)

----------------------------------------------------------------------------------------------

東京鐵路圖(click to view full size):
[ 此帖被yanyan在2015-08-15 12:52重新編輯 ]
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-07-14
行程:

Day 1: Arrival
Day 2: 台場 / 晴空塔
Day 3: 池袋 / 新宿
Day 4: 原宿 / 表參道 / 澀谷
Day 5: 築地 / 銀座 / 新宿
Day 6: 日本橋 / 淺草
Day 7: Departure

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-07-14
Day 1: Arrival

出發既時候天氣好靚, 太陽好猛
去到成田機場仲正正係magic hour

去到 hostel 已經9點幾, 同 host 交收完出左去食野

松屋/吉野家/一風堂 嘈左一輪之後求其入左間居酒屋, 又幾好味wor
返黎google先知原來係日本數一數二大既居酒屋集團
Link: http://www.roza.monteroza.co.jp/monte_view/menu_new/Shop_menu.php?GCD=802
12/7/2015 個集街坊廚神舌戰新台韓都有介紹同集團既白木屋(台灣)

附近既商舖都幾有特色
[ 此帖被yanyan在2015-07-17 18:45重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-07-14
Day 2: 台場 / 晴空塔

第二日去左hostel 附近食色川鰻魚飯做早餐, 好彩未有人龍, 等左10分鐘左右就入到
一入門口就有好香既燒鰻魚味, small size ~150HKD, 女仔黎講都已經好夠

路過雷門......

之後出發去台場

行左Diver City 同 富士電視台.....冇咩特別shop過

台場指定打卡位

之後出發去skytree

淺草水上觀光巴士, 東京攻略第8集有介紹
純粹路過, 冇幫襯到

黎到skytree一定要朝聖啊

之後直上skytree!

入場費~130HKD, 再上高D要加多~65HKD
我覺得basic已經好夠
夜晚既skytree一定值回票價!

晚餐: 六厘舍沾麵 http://rokurinsha.com/ ~66HKD
食完再飲埋碗湯, 真係飽到上心口

[ 此帖被yanyan在2015-07-17 18:49重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-07-14
Day 3: 池袋 / 新宿

是日重點: POKEMON CENTER @ SUNSHINE CITY

之後再去新宿鳩嗚, 夜晚食蟹道樂 ~450HKD

蟹刺身唔多識欣賞, 蟹膏我又唔食.....好唔抵
[ 此帖被yanyan在2015-07-17 19:03重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-07-14
Day 4: 原宿 / 表參道 / 澀谷

Brunch: 東京淺草「ネイペ」tabelog link
東京攻略都有介紹過

地址:東京都台東區淺草1-32-2
TEL:03-3841-8356
營業時間:11:00~14:00,週三、週日休
Source

我食呢個係車海老天丼~380HKD, 抵唔抵食就見人見智喇......

仲見世通都幾多野行, 但最後都係冇行過
淺草雷門隔離就係紀文堂人形燒(我係冇買到既)

明治神宮

行過一段碎石路就去到神宮, 可以比500yen寫祈願板同埋買御守
好彩D既可以睇到日式道教婚禮儀式

之後去左commune 246, 東京攻略都有介紹過
可能我地太早去, 冇咩舖頭開左, 所以冇留太耐, 飲左枝blue moon就走左

之後轉戰澀谷, 又黎瘋狂鳩嗚

夜晚去左forever 21對面既Line Store
依家Hysan都開左, 所以唔作特別介紹lu~

宵夜係hostel 附近大排檔居酒屋解決
[職業病]如果香港D大排檔都咁守紀律就好喇[/職業病]
[ 此帖被yanyan在2015-08-13 12:16重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-07-14
Day 5: 築地 / 銀座 / 新宿

落大雨照舊去築地, 初頭排壽司大, 但見太長, 後尾轉去江戶前 tabelog link

印象中 ~150HKD 好fresh

返hostel 訓個覺, 之後去銀座鳩嗚

Tea: 茶漬飯 link
類似香港食到既泡飯
regular size真係好細份.........

新宿歌舞妓町
正如老友話齋: 冇咩特別, 唔需要特別去
無論係仔定女都睇唔上眼

晚餐: 凪
香港分店: http://www.openrice.com/zh/hongkong/restaurant/%E5%A4%A7%E5%9D%91-bb-ramen/151239?s=3
黎日本既第一餐拉麵 ~90HKD
味道唔錯, 有機會行過大坑的話都想encore

[ 此帖被yanyan在2015-08-13 13:27重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-07-14
Day 6+7: 日本橋 / 淺草 / Departure

Brunch: 泰明軒蛋包飯 ~120HKD tabelog link
牛汁真係好味到冇得頂, 而且份量幾大, 係抵食既
不過要預時間排隊, 我12點左右去到, 排左半個鐘

食完返左skytree 商埸買手信+返hostel執包伏

幾經波折, 終於去到羽田機場

5/F TIAT Sky Road Flight Simulator
closed......

5/F 瞭望台, 用望遠鏡要比錢

正值七夕, 周圍都係呢D許願樹
大家搵唔搵到邊張我寫架呢
希望有朝一日可以實現啦

走之前終於食到餐壽司......

返到HK, 0430, 夜景真係好靚

====完====
[ 此帖被yanyan在2015-08-13 16:18重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-07-14
後記:

成日講鳩嗚, 到底我買左D咩呢?

NB996 一對
Uniqlo slip on sneakers 一對
Lowrys Farm jacket x1, trousers x3, tee x2

本身冇expect 買咁多野

日系牌子都好抵ie, MUJI, 另外agnes b都比HK平一截

因為鳩嗚, miss 左好多原本會去既地方...
雷門 / 橫濱 / 代代木公園 / 東京鐵塔 etc.

希望下次有機會東京近郊既地方

同埋應該未必會再同呢班人一齊去lu...

[ 此帖被yanyan在2015-08-15 12:33重新編輯 ]

離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-07-14
結算:

機票:      3135
住宿:      1820
保險:        125
唱日元:  4000
信用卡:  4613
尾數:        880

- 散紙:     200
---------------------
Total:     14373

大半份糧啊

[ 此帖被yanyan在2015-08-13 17:16重新編輯 ]

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-07-14
最後幾錢?
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2015-07-15
回 Desmond 的帖子
Desmond:[表情] [表情] 最後幾錢? (2015-07-14 23:51) 

air tix 31xx HKD

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-07-29
回 yanyan 的帖子
yanyan:air tix 31xx HKD[表情] (2015-07-15 10:00) 

都唔算好貴者。OK 哎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2015-07-29
幾時UPDATE 埋其他日子?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2015-07-30
去sky tree無食雪糕?
下午左右就賣晒