• 31759閱讀
  • 1265回復

好友對對碰聯賽 (week 38) - 阿仙奴神奇阿四! [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-08-03
— 本帖被 Gabriel 執行加亮操作(2016-08-18) —
提議新遊戲

好友對對碰聯賽,類似以前好友聯賽。加入少少新元素,兩人組成一隊,以防止中途離開玩家。

人數:需要40人參加,共20隊代表英超隊伍,每隊需要兩名隊友。決定代表各英超隊伍之後不得更改。
遊戲規則:
1) 賽程將依據英超賽程。如有雙賽,亦根據當週分數用於雙賽程。
2) 各英超隊伍由一開始已經定奪主隊和客隊。每隊代表主隊和客隊將會增加50% Fantrax (FT)分數。
3) 有主場優勢,主隊分數會再加多10%FT分數。
得分計算:
1) 得球將會以低分隊為標準,計算如下:
- 低分隊FT分數 < 200 = 得球為 0
- 低分隊FT分數200.1 -> 300.0 = 得球為 1
- 低分隊FT分數300.1 -> 400.0 = 得球為 2
2) 得失球每FT50分增加一球
- FT得分差距0—15 和球
- FT得分差距15.01 – 65.0 = 一球得失球
- FT得分差距65.01 – 115.0 = 兩球得失球
- FT得分差距115.01 – 165.0 = 三球得失球
- FT得分差距165.01 – 215.0 = 四球得失球
- FT得分差距215.01 – 265.0 = 五球得失球

例子:
Fantrax 得分
曼聯主隊代表 – AAA :125
曼聯客隊代表 – BBB :87
熱刺主隊代表 – CCC:113
熱刺客隊代表 – DDD:110
曼聯總FT得分 : [(125X1.5) + 87] x 1.1 = 301.95
熱刺總FT得分:113+(110x1.5) = 278
低分隊熱刺278,得球為1,得分差距為23.95,得失球為一球。
最後判斷曼聯2:1熱刺

[ 此帖被leoleo_leoleo在2016-05-21 18:47重新編輯 ]
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1265  發表于: 2016-05-25
回 carlos足球會 的帖子
carlos足球會:島主我地成功左!
目標已達,勁過李城拎冠軍[表情]
 (2016-05-22 23:14) 

GOOD JOB

好采有你, 全季靠你有穩定表現, 否則冇可能可以由下半版博到最後攞埋歐聯席位

希望下季仍然可以繼續合作, 繼續力保前四位置
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1264  發表于: 2016-05-24
回 麻凡 的帖子
麻凡:M.....其實呢,有歐聯資格我完全無概念係點玩,不過呢樣唔緊要,因為呢個對對碰本來我都係開始左好幾個星期我先搞清楚點玩。[表情]
我在意既係,leo 你咁既編排,即係來季會原班人馬?紐卡素呢?降左班喎,賽程又點跟??[表情]
 (2016-05-23 20:00) 

邊有原班人馬呢回事哎。參賽者都可能唔同哂啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1263  發表于: 2016-05-23
回 leoleo_leoleo 的帖子
leoleo_leoleo:1) 再次恭喜韋斯咸夺得冠军
2) 曼城成功夺得主场王,紐卡素后来居上夺得客场王
3) 韋斯咸,曼城,紐卡素,阿仙奴夺得欧冠资格
4) 諾域治,史篤城夺欧联资格
5) 阿仙奴再次神奇地霸住联 .. (2016-05-21 18:46)

M.....其實呢,有歐聯資格我完全無概念係點玩,不過呢樣唔緊要,因為呢個對對碰本來我都係開始左好幾個星期我先搞清楚點玩。
我在意既係,leo 你咁既編排,即係來季會原班人馬?紐卡素呢?降左班喎,賽程又點跟??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1262  發表于: 2016-05-23
真係要多謝LEO 幫我地攪呢個遊戲。遊戲設計又有趣,又要講合作性。令到我地係玩FANTRAX 之餘都仲有多一個遊戲玩!

希望下年可以多幾個遊戲係呢版啦。

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1261  發表于: 2016-05-23
5) 阿仙奴再次神奇地霸住联赛榜,主场榜同客场榜第四名!

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1260  發表于: 2016-05-22
回 bbq903 的帖子
bbq903:辛苦晒 LEOLEO[表情]
估中埋我最後第四,  強呀 [表情]
(2016-05-21 19:02)

島主我地成功左!
目標已達,勁過李城拎冠軍

離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1259  發表于: 2016-05-22

keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線jin
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1258  發表于: 2016-05-21
回 freezefox 的帖子
freezefox:臨尾都win  番場,拎番個尾彩![表情] [表情] (2016-05-21 19:32)

谢谢Leo神办游戏~~~
[ 此帖被jin在2016-05-21 23:58重新編輯 ]
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1257  發表于: 2016-05-21
曼城和般尼茅夫成为主场唯二不败球队!

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1256  發表于: 2016-05-21
臨尾都win  番場,拎番個尾彩!

離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1255  發表于: 2016-05-21
回 leoleo_leoleo 的帖子
leoleo_leoleo:1) 再次恭喜韋斯咸夺得冠军
5) 阿仙奴再次神奇地霸住联 .. (2016-05-21 18:46)

辛苦晒 LEOLEO
估中埋我最後第四,  強呀

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1254  發表于: 2016-05-21
1) 再次恭喜韋斯咸夺得冠军
5) 阿仙奴再次神奇地霸住联赛榜,主场榜同客场榜第四名!
6) 曼城和般尼茅夫成为主场唯二不败球队!
7) 紐卡素和諾域治成为客场唯二得失球不是负数球队!
8) 諾域治入球最多- 75球
9) 阿仙奴得失球最多-正29球
10) 阿仙奴和史篤城失球最少- 43球
11) 諾域治连续14场不败记录!
12) 新特蘭唯一客场成绩好过主场成绩!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1253  發表于: 2016-05-21
好友對對碰聯賽 主場積分榜

好友對對碰聯賽 客場積分榜

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1252  發表于: 2016-05-21
好友對對碰聯賽積分榜