• 4796閱讀
  • 101回復

[日本]第一次去東京,8日7夜,想請教下好友們意見 (遊記於p.5 62F) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線JHELSEA

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-11-15
好友咁多日本達人,上黎取下經先

3/12 Thu: 20:45到成田機場 --> NEX去新宿 (住新宿) --> Check in --> 出去揾宵夜食
4/12 Fri: 新宿去原宿 --> BILLS breakfast --> 東急PLAZA --> 表參道 --> 新宿御苑 --> 高島屋TIMESQUARE
5/12 Sat: 新宿去富士急HIGHLAND --> 遊河口湖 --> 新宿東京都廳
6/12 Sun: 新宿去箱根 (住箱根) --> 箱根遊 (強羅,大湧谷,桃源台,元箱根) --> 夜晚住箱根温泉酒店 + 晚餐
7/12 Mon: 箱根去淺草 (住淺草) --> 淺草寺,雷門 --> 仲見世通商店街 --> SKYTREE
8/12 Tue:淺草去築地 --> 經汐留站望一望宮崎駿 --> 台場DECKS MALL,高達 --> 秋葉原
9/12 Wed: 淺草去上野 --> 恩賜公園 --> 阿美橫丁 --> 東京鉄塔 --> 涉谷行街 --> 一蘭
10/12 Thu: 淺草去池袋 --> Sunshine City --> OUTLET --> 成田機場

1. 行程編排上,有冇咩地方有問題?
2. NEX 車票好似係落機之後係機場買都OK?
3. 交通上我應該都係買SUICA搭車,去HIGHLAND果日搭巴士 (www.fujiq.jp/tw/qpack) ,去箱根果日應該買佢個箱根周遊票,但箱根出番淺草果日,係咪巴士只到新宿,要再係新宿轉車去淺草?
4. 如果有好食既小食或地方係我行程上,歡迎大家講低,等我唔好錯過 :)
5. 同埋有冇人玩過富士急HIGHLAND同箱根,對呢兩個地方比較迷茫,想聽下你地點玩

[ 此帖被JHELSEA在2015-12-12 21:16重新編輯 ]
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2016-01-09
Premium Outlet其實度度都差唔多,去過Rinku,鳥栖,御殿場

酒酒井都係其中一間...

感覺D鋪頭唔覺特別平(係平過香港)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2016-01-09
回 滅羅 的帖子
滅羅:酒酒井堅伏 (2016-01-08 22:14) 

係?無去過真係唔知。有幾伏?點伏法?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2016-01-08
回 freezefox 的帖子
freezefox:東京好似有成三幾個OUTLET,一個叫酒酒井既最近成田機場。十幾分鐘車程者。回程個日可以去行下。
另外最新個個好似係三井,詳情要上網查下。 (2016-01-04 09:54) 

酒酒井堅伏
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2016-01-04
多謝哂2位既意見...呢2日去睇下先
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2016-01-04
回 怒射角球旗 的帖子
怒射角球旗:
@JHELSEA
岩岩到東京[表情] [表情] 第一次去唔係好識行
我想問有冇邊區多衫賣,而價錢又ok架...高島屋,小田急個d百貨貴貴地[表情] [表情]
仲有,邊間outlet比較好行架?[表情] [表情]
.......

買衫唔想太貴可以去吉祥寺 或下北澤

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2016-01-04

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2016-01-04
東京好似有成三幾個OUTLET,一個叫酒酒井既最近成田機場。十幾分鐘車程者。回程個日可以去行下。

另外最新個個好似係三井,詳情要上網查下。

離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2016-01-04
回 怒射角球旗 的帖子
怒射角球旗:@JHELSEA
岩岩到東京[表情] [表情] 第一次去唔係好識行
我想問有冇邊區多衫賣,而價錢又ok架...高島屋,小田急個d百貨貴貴地[表情] [表情]
仲有,邊間outlet比較好行架?[表情] [表情]
....... (2016-01-03 23:06) 

買衫去原宿
名牌係晒個到
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2016-01-03
@
唔到佢既
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2016-01-03
@JHELSEA

岩岩到東京 第一次去唔係好識行
我想問有冇邊區多衫賣,而價錢又ok架...高島屋,小田急個d百貨貴貴地
仲有,邊間outlet比較好行架?

[ 此帖被怒射角球旗在2016-01-03 23:07重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2015-12-15
回 英俊 的帖子
英俊:築地由我第一次2012年去話要搬之後去到而家都未搬[表情] (2015-12-15 17:25) 

豐洲個到未整好嘛

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2015-12-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:無呀,無去過呀。今次再唔去以後都無機會去的了。因為明年搬了。 (2015-12-14 20:01) 

築地由我第一次2012年去話要搬之後去到而家都未搬
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2015-12-14
回 JHELSEA 的帖子
JHELSEA:咁可惜,如果鐘意食野既話就可惜了
 (2015-12-14 21:43) 

食我反而覺得唔係太緊要。因為我相信係其他地方一樣食到相同既質素。不過一個就快消失既傳統景點,點都想去望一望既。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2015-12-14
回 滅羅 的帖子
滅羅:我都無去過,晨咁早走落去唔知為乜咁 (2015-12-14 20:34) 

唔一定要半夜去既,除非你想去參觀佢地既運作。

一般中午前去到都可以食下野,係咁疑行個圈囉。