• 4755閱讀
  • 101回復

[日本]第一次去東京,8日7夜,想請教下好友們意見 (遊記於p.5 62F) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線JHELSEA

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-11-15
好友咁多日本達人,上黎取下經先

3/12 Thu: 20:45到成田機場 --> NEX去新宿 (住新宿) --> Check in --> 出去揾宵夜食
4/12 Fri: 新宿去原宿 --> BILLS breakfast --> 東急PLAZA --> 表參道 --> 新宿御苑 --> 高島屋TIMESQUARE
5/12 Sat: 新宿去富士急HIGHLAND --> 遊河口湖 --> 新宿東京都廳
6/12 Sun: 新宿去箱根 (住箱根) --> 箱根遊 (強羅,大湧谷,桃源台,元箱根) --> 夜晚住箱根温泉酒店 + 晚餐
7/12 Mon: 箱根去淺草 (住淺草) --> 淺草寺,雷門 --> 仲見世通商店街 --> SKYTREE
8/12 Tue:淺草去築地 --> 經汐留站望一望宮崎駿 --> 台場DECKS MALL,高達 --> 秋葉原
9/12 Wed: 淺草去上野 --> 恩賜公園 --> 阿美橫丁 --> 東京鉄塔 --> 涉谷行街 --> 一蘭
10/12 Thu: 淺草去池袋 --> Sunshine City --> OUTLET --> 成田機場

1. 行程編排上,有冇咩地方有問題?
2. NEX 車票好似係落機之後係機場買都OK?
3. 交通上我應該都係買SUICA搭車,去HIGHLAND果日搭巴士 (www.fujiq.jp/tw/qpack) ,去箱根果日應該買佢個箱根周遊票,但箱根出番淺草果日,係咪巴士只到新宿,要再係新宿轉車去淺草?
4. 如果有好食既小食或地方係我行程上,歡迎大家講低,等我唔好錯過 :)
5. 同埋有冇人玩過富士急HIGHLAND同箱根,對呢兩個地方比較迷茫,想聽下你地點玩

[ 此帖被JHELSEA在2015-12-12 21:16重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-11-15
12 月去東京都唔去影下聖誔夜景?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-11-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:12 月去東京都唔去影下聖誔夜景? (2015-11-15 20:53) 

無影開相架我

不過睇都 ok 既,邊度值得睇?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-11-15
回 JHELSEA 的帖子
JHELSEA:無影開相架我[表情]
不過睇都 ok 既,邊度值得睇?
....... (2015-11-15 20:55) 

汐留正正有個好大型既燈飾。應該開左了。

汐留 Caretta

你去台場玩,經新橋駅,可以順路去行個轉。

另外,六本木都有MIDTOWN 都好正。值得行下。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-11-15
東京近郊最大型既聖誔燈飾係相模湖。超大型。但偏遠,搭JR 要成粒鐘。你去富士急個日唔知有冇可能納入行程之一。因為佢正正係東京同富士急既中間。

如果係自駕就一定無問題,但如果係搭JR 你可能要夾下D 站順唔順路。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-11-15
東京鐵塔入面有個ONE PIECE樂園,你應該知架啦可?

離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-11-15
freezefox:汐留正正有個好大型既燈飾。應該開左了。
汐留 Caretta
....... (2015-11-15 21:05) 

幾好喎,可以加入 day 6 行程

上網揾下佢地 d 資料先
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-11-15
freezefox:東京近郊最大型既聖誔燈飾係相模湖。超大型。但偏遠,搭JR 要成粒鐘。你去富士急個日唔知有冇可能納入行程之一。因為佢正正係東京同富士急既中間。
如果係自駕就一定無問題,但如果係搭JR 你可能要夾下D 站順唔順路。 (2015-11-15 21:08) 

搭車咋,可能唔係太方便
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-11-15
freezefox:東京鐵塔入面有個ONE PIECE樂園,你應該知架啦可? (2015-11-15 21:10) 

知呀,睇下同行兩位有冇興趣啦

我就一般般,因為我冇睇 one piece
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-11-16
點解唔一氣呵成住河口湖,第2日再去箱根,第3日回新宿 ?

http://www.odakyu.jp/tc/deels/freepass/fujihakone/

http://blog.yam.com/wamaha/article/15479731

5/12 Sat: 新宿去富士急HIGHLAND --> 遊河口湖 --> 新宿東京都廳
6/12 Sun: 新宿去箱根 (住箱根) --> 箱根遊 (強羅,大湧谷,桃源台,元箱根) --> 夜晚住箱根温泉酒店 + 晚餐
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-11-16
回 JHELSEA 的帖子
JHELSEA:知呀,睇下同行兩位有冇興趣啦
我就一般般,因為我冇睇 one piece[表情] (2015-11-15 21:33) 

無睇唔好去⋯⋯⋯

門票好貴好貴⋯⋯⋯⋯

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2015-11-16
回 阿童木 的帖子
阿童木:點解唔一氣呵成住河口湖,第2日再去箱根,第3日回新宿 ?
http://www.odakyu.jp/tc/deels/freepass/fujihakone/
http://blog.yam.com/wamaha/article/15479731
....... (2015-11-16 00:00) 

我頭先本來都想咁問。即日往返河口湖,車程都唔見左四個幾五個鐘⋯⋯⋯

不過我唔知有咩方法由河口湖去箱根。
[ 此帖被freezefox在2015-11-16 00:21重新編輯 ]

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-11-16
freezefox:我頭先本來都想咁問。即日往返河口湖,車程都唔見左四個幾五個鐘⋯⋯⋯
不過河口湖有咩方法可以去箱根? (2015-11-16 00:19) 

應該係巴士,3日pass 包埋。

第2條link有示範行程
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2015-11-16
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2015-11-16
回 阿童木 的帖子
阿童木:應該係巴士,3日pass 包埋。
第2條link有示範行程 (2015-11-16 00:21) 

果然係達人!