• 4353閱讀
  • 72回復

討論: 銅鑼灣書店股東及員工相繼失蹤事件 (P.2 17/6 林榮基現身爆中央專案組拘禁) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線蕃薯廠

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2016-01-05
【太陽報專訊】【本報訊】銅鑼灣書店多名股東及員工相繼離奇失蹤事件,昨日再有突破性發展。消息指出,報稱一周前在香港失蹤的書店股東李波,其太太昨午主動聯絡警方,表示滿意警方過去數天的調查安排,但「因為有人已經幫到佢解決問題」,並確信丈夫現時情況安全,故要求警方銷案。
「用自己方式」返內地助查
有消息指李波前日曾寫信給書店員工,指用了「自己的方式」返回內地。不過,據悉警方會繼續調查案件事件真相,會繼續與李太保持聯絡,暫未肯定李波身在何方及是否自由、期間有否離境等,亦未知其餘四名報稱失蹤人士的下落。
銅鑼灣書店的瑞典籍老闆桂民海,以及書店的股東或員工呂波、林榮基及張志平,自去年十月相繼報稱在泰國或內地失蹤。到上周,一直身在香港的李波亦報稱失蹤,期間他曾最少三次,透過深圳手機號碼致電太太,但拒絕透露自己正身在何方。有人質疑他是被內地的執法人員非法擄走。有內地網媒聲稱,李波是被內地僱用的香港黑幫,用「大飛」載走,因此沒有正式出境紀錄。
到昨午,李太突然要求警方銷案。有報道指她收到丈夫的親筆信傳真,聲稱有事急需要處理,不能讓外界知道,故用了自己的方式返回內地,配合有關方面調查,可能需要一段時間。
李波持英國護照 英表關注
此外,有報道指李波持有英國護照,加上桂民海的女兒曾向英國警方求助,有英國傳媒引述英國外交部發言人指,對事件表示深切關注,正緊急聯絡有關當局及密切監察事態發展,並促請內地及香港當局保障香港的出版自由。
特首梁振英昨早主動會見傳媒,強調香港以外的執法人員在港執法是違反《基本法》,不能接受,港府高度關注今次事件,他日前已開始親自跟進,呼籲各方人士向警方提供資料。保安局官員則指出,已將各宗有關銅鑼灣書店的失蹤案件合併處理,希望公眾給警方一點時間。
警務處處長盧偉聰昨午與到警察總部參觀的立法會議員會面時透露,已向廣東省公安廳查詢事件,但暫時未有回覆,而根據機制,內地當局須於十四天內回覆。對於有議員質疑警方將案件列作「失蹤人士」處理,消息指至今未有確切線索指案件涉及刑事成分,故暫時繼續交由失蹤人口組跟進,但港島總區刑事偵緝人員已在調查上給予全力支援。
------------------------------------------
睇完今日報導就知相關人士己被河蟹...
我唔係好明, 幾個人係由上年10月開始失蹤, 冇理由到依家至知有問題。
今日 WHATSAPP 有人傳話5人因「集體嫖妓」而被拘留, 我真係笑左出黎
到底中共係唔係真係咁恐怖? 用D 近乎黑手黨手段令人自動變乖? 我又諗起以前李鵬飛/ 鄭經翰等退出烽煙節目事件, 真係令人不寒而慄

[ 此帖被蕃薯廠在2016-06-17 18:16重新編輯 ]
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2016-01-05
銅鑼灣書店大股東桂民海在 2015 年 10 月中下旬於泰國芭堤雅公寓中相傳被中國便衣人員誘出,通過泰國及柬埔寨邊境帶回中國,由於桂民海已入籍瑞典,其家人通過瑞典政府協助與泰國警方聯繫,然而泰方表示仍無當事人訊息。

店長林榮基則在香港最後一次露面,疑似被誘至深圳失蹤,其妻子隨後向警方報案。

張志平呂波也各別在深圳及東莞鳳崗鎮的妻子家中被武警帶走,其家人至今仍保持沉默。

四人失蹤後,工作人員李波曾就此事接受英國廣播公司(BBC)採訪,因擔心自己被報復而要求匿名。

2015 年 12 月 30 日,李波本人也告失蹤。其妻子接受《蘋果日報》採訪時指出,當日有人打電話訂購十多本書,店員 5 時許下班後,李波親自整理書本等候顧客上門,隨即失蹤,由於相關書本已不在,其太太懷疑李波是外出送貨而被帶走。

當日晚上 10 時,妻子接到丈夫從深圳打來的電話,對話中得知疑似被大陸官員控制,事件在 2016 年 1 月 1 日起獲本地及國際傳媒廣泛報道。李波妻子於 1 月 2 日第三度接到丈夫電話「報平安」,多番追問是否身處深圳不果。當她要求與李波身旁的人通電話時,電話隨即被人掛斷。香港警方到巨流位於柴灣的倉庫翻查閉路電視,追查李波行蹤及聯絡其身邊人。綜合執法機關訊息,李波並沒有離開香港的出境記錄,回鄉證也依然留在家中。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2016-01-05
係深圳被人捉都話者,係泰國又捉,係香港都捉到………真係「神通廣大」………

佢地賣咩禁書都攪到中央咁高調地拉人封艇呀?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2016-01-05
回 freezefox 的帖子
freezefox:係深圳被人捉都話者,係泰國又捉,係香港都捉到………真係「神通廣大」………
佢地賣咩禁書都攪到中央咁高調地拉人封艇呀? (2016-01-05 16:17) 

其實我都唔知點解傳媒叫呢的書做「禁書」,所謂「禁」係係大陸禁姐嘛,係香港係合法出版,而家件事係香港發生,何禁之有?

即係等於 facebook,係大陸禁左,如果係香港出事,唔通我地又叫佢做「禁網」?
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2016-01-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:其實我都唔知點解傳媒叫呢的書做「禁書」,所謂「禁」係係大陸禁姐嘛,係香港係合法出版,而家件事係香港發生,何禁之有?
即係等於 facebook,係大陸禁左,如果係香港出事,唔通我地又叫佢做「禁網」?[表情] (2016-01-05 16:29) 

所以我覺得有人將"是否跨境執法?" 放大

問題係根本就唔應該有權執法.........
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2016-01-05
書本既內容,完全無睇過唔知,不過應該都係江派為打擊習近平而傳出既內容,裡面應該有真有假……

所以估計都係上面最高層落左 order,無論如何要杜絕呢的書本既流通,所以下面班人就不擇手段咁出手……

至於越境執法,我估就根本唔需要,只要僱用黑幫就已經可以綁架,然後有好多途徑運返大陸……
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2016-01-05
回 廢托 的帖子
廢托:所以我覺得有人將"是否跨境執法?" 放大
問題係根本就唔應該有權執法......... (2016-01-05 16:42) 

其實應該係跨境犯法
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2016-01-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:書本既內容,完全無睇過唔知,不過應該都係江派為打擊習近平而傳出既內容,裡面應該有真有假……
所以估計都係上面最高層落左 order,無論如何要杜絕呢的書本既流通,所以下面班人就不擇手段咁出手……
至於越境執法,我估就根本唔需要,只要僱用黑幫就已經可以綁架,然後有好多 .. (2016-01-05 16:44) 

所以只要佢地一路唔認,你係吹佢唔脹的!

但偏偏有班低能仔就係咁放料出黎比人捉到哂痛腳!

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2016-01-05
回 廢托 的帖子
廢托:所以我覺得有人將"是否跨境執法?" 放大
問題係根本就唔應該有權執法......... (2016-01-05 16:42) 

正如我岩岩所講,綁架我估都係黑幫做架啦,公安落到黎人生路不熟,想綁都唔知點綁……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2016-01-05
回 freezefox 的帖子
freezefox:所以只要佢地一路唔認,你係吹佢唔脹的!
但偏偏有班低能仔就係咁放料出黎比人捉到哂痛腳! (2016-01-05 16:46) 

放最多料果個仲要係官媒環球時報……
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2016-01-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:書本既內容,完全無睇過唔知,不過應該都係江派為打擊習近平而傳出既內容,裡面應該有真有假……
至於越境執法,我估就根本唔需要,只要僱用黑幫就已經可以綁架,然後有好多 .. (2016-01-05 16:44) 

先兩日睇新聞唔係話習總情史咩?
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2016-01-05
回 鮮吊甬仔 的帖子
鮮吊甬仔:先兩日睇新聞唔係話習總情史咩?[表情] (2016-01-05 17:39) 

呢個係何俊仁果班友估架咋嘛,因為本情史就黎會出……

不過整件事由十月開始有人失蹤,策劃件事應該仲早好多,我就唔相信單單為左一本無聊情史就咁大陣仗去搞……
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2016-01-05
之前果4個冇屋企人架咩,宜家攪到咁大仲唔出聲等幾時
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2016-01-05
回 迪神 的帖子
迪神:之前果4個冇屋企人架咩,宜家攪到咁大仲唔出聲等幾時[表情]  (2016-01-05 20:33) 

有兩三個既「屋企人」都係大陸⋯⋯⋯

離線extra
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2016-01-06
大陸做野咁明目張膽既咩
戲都費事交, 硬上