• 2283閱讀
  • 104回復

[電影]第88屆奧斯卡頒獎禮,里安納度狄卡比奧首次奪得最佳男主角 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2016-01-14
回 麻凡 的帖子
麻凡:1.1 又會熱得咁過份既~~[表情] (2016-01-14 23:25) 

史泰龍 1.83 抵玩好多,做左成40年 Rocky 咁長情,都應該會俾佢……

雖然我都幾鍾意 bridge of spies 果個……
在線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2016-01-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:史泰龍 1.83 抵玩好多,做左成40年 Rocky 咁長情,都應該會俾佢…… [表情]
雖然我都幾鍾意 bridge of spies 果個…… (2016-01-14 23:32) 

臨老先識做戲,好想睇~
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2016-01-15
搵好友開盤玩下啦
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2016-01-15

影帝爭得好激烈喎!
【奧斯卡 里安納度撼艾迪】
http://bit.ly/1Znqlnu
〈奧斯卡提名〉
【《復仇勇者》獲12項提名 爭最佳電影、導演】
http://bit.ly/1WaPLES
【《玩轉腦朋友》 爭最佳動畫 最佳原著劇本】
http://bit.ly/1WaIAfS
【里安納度再遇宿敵 與艾迪爭影帝】
http://bit.ly/1WaIzJ1
【出爐金球影后「歡姐」珍妮花 大熱入圍最佳女主角】
http://bit.ly/1WaM3Lv
【Lady GaGa做完視后 入圍爭原創歌曲】
http://bit.ly/1WaPIJ9
在線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2016-01-15
啱啱一個人蛇王去左睇the revenant,  都唔錯,李安納度這個影帝值得拿下~
不過要奪最佳電影可能難d,  首先戲情麻麻有犯駁,情感切入又唔夠深,節奏都一般,要拿最佳唔太夠說服力。但其實整套戲都仲算係高水準的,很多場面都拍得很有真實感,玩一take遠鏡的功力直程深厚非常,都睇得幾過癮~
[ 此帖被麻凡在2016-01-15 14:23重新編輯 ]
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2016-01-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:史泰龍 1.83 抵玩好多,做左成40年 Rocky 咁長情,都應該會俾佢…… [表情]
雖然我都幾鍾意 bridge of spies 果個…… (2016-01-14 23:32) 

bridge of spies 幾好睇.....臨尾換人果度都幾深印象....

Tom Hanks
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2016-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:啱啱一個人蛇王去左睇the revenant,  都唔錯,李安納度這個影帝值得拿下~
不過要奪最佳電影可能難d,  首先戲情麻麻有犯駁,情感切入又唔夠深,節奏都一般,要拿最佳唔太夠說服力。但其實整套戲都仲算係高水準的,很多場面都拍得很有真實感,玩一t .. (2016-01-15 14:19) 

golden globe 俾佢拎晒最佳影片、最佳導演、最佳男主角……

唔知係唔係今年無咩競爭……
在線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2016-01-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:golden globe 俾佢拎晒最佳影片、最佳導演、最佳男主角……
唔知係唔係今年無咩競爭…… [表情] (2016-01-15 18:25) 

或者係我品味低~
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2016-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:或者係我品味低~[表情] (2016-01-15 18:42) 

呢個戲種我都麻麻,仲考慮緊出唔出去戲院睇……
在線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2016-01-15
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:呢個戲種我都麻麻,仲考慮緊出唔出去戲院睇…… [表情] (2016-01-15 18:47) 

睇碟或bt is ok~
不過都算值得睇的~
在線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2016-01-15
不過諗諗下,呢個導演運用長鏡遠鏡非常出色,很多荒野森林雪山急流等,都拍頗為得壯闊,都值得入戲院一睇的~
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2016-01-15
有D 覺得個個都見到狄卡比奧咁想拎,讓比佢塞住人把口先.......
係得 Eddie Redmayne 叫做有D威脅,但佢上年拎過,今年應該唔會係佢......

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2016-01-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:不過諗諗下,呢個導演運用長鏡遠鏡非常出色,很多荒野森林雪山急流等,都拍頗為得壯闊,都值得入戲院一睇的~[表情] (2016-01-15 19:45)

【明報專訊】《巴別塔》墨西哥導演伊拿力圖(Alejandro Gonzalez Inarritu)去年以《飛鳥俠》,在奧斯卡連奪最佳電影、導演等4個獎項,成為大贏家;他今年捲土重來,新片《復仇勇者》(The Revenant)如無意外將在本月中公布的金像獎提名中,至少能躋身一兩個組別,尤其男主角里安納度狄卡比奧(Leonardo Dicaprio)已先後入圍金球獎與演員公會角逐影帝殊榮,他幾乎篤定可第5度問鼎奧斯卡,總算在被母熊強姦的荒謬傳聞及猶如身處地獄的拍攝環境之間,帶來一點安慰。
《復仇勇者》講述美國19世紀傳奇探險家Hugh Glass,並以2002年一本以他為創作基礎的小說The Revenant: A Novel of Revenge所改編。但伊拿力圖的《飛鳥俠》與《復仇勇者》拍攝計劃,幾乎同時進行,但前者的故事局限在紐約的劇場內,長長的單鏡頭為影迷樂道,也為攝影師Emmanuel Lubezki帶來金像殊榮。他與伊拿力圖在《復仇勇者》再度攜手,但把tracking shot移到戶外,而且是冰天雪地的荒野,難度倍增。事實上,參與過《復》片拍攝工作的台前幕後,包括導演伊拿力圖自己也舉手投降,聲稱下不為例,里安納度狄卡比奧更揚言這是他從影以來拍得最辛苦的電影。
為了營造片中19世紀美國西部的蠻荒寒冬,以及「追雪」,劇組走遍了加拿大的卡加利、英屬哥倫比亞,甚至遠赴阿根廷的烏斯懷亞、被譽為世界最南端的城市。

超時超支
天氣已教人難受,但伊拿力圖還讓自己與劇組百上加斤,選擇以自然光拍攝,令到製作行程少至每日只有90分鐘,還未計算某些地方下午3時已開始日落西山。而其中一場戲,講述印第安部族來襲,佔戲約8分鐘,但需要200個臨記參與,耗上一個月時間綵排,凡此種種令《復》片超時超支,花了9個月才拍竣,傳聞原定6000萬美元製作費,結果總成本增至1.35億美元。由於超時、拍攝環境惡劣、安全等問題,據Hollywood Reporter去年7月的一篇文章報道,起碼10個工作人員辭職或被導演伊拿力圖解僱。
伊拿力圖早前接受《紐約時報》訪問被問及此事真偽,他也沒有迴避直認:「如果團隊埵酗@塊不完美,可以搞砸整件事的。」片中有一幕戲講述里安納度被母熊襲擊,但不知為什麼坊間竟以訛傳訛說成里安納度被母熊強暴!繪影繪聲得連電影公司也特別發聲明澄清傳聞純屬杜撰。攝影師Emmanuel更強調,他與導演花了不少時間研究熊的活動及行為,再反覆實地綵排。

親身上陣
不過,男主角里安納度認為最難拍的並非那些殘暴血腥的場面,反而是嚴寒天氣最令他受不了,「站在結冰的河中吃魚,又或者披已濕透的熊皮草在背上,然後爬山……對我來說才是最難拍的片段」。其實里安納度為《復仇勇者》所受的苦還不止於此,為求真實感,他生吃牛肝、泡在零下20度的冰河,還差點遇溺。據報拍攝冰河逃生的場面時,他才發現原來戲服泡濕了竟如此笨重,在水堳雱硒N沉下去,在現場戒備的救生艇即時把他撈起,以為他會被嚇怕要求由替身上陣嗎?驚魂甫定的里安納度竟要求再拍一次,做到最好。他在訪問中也表示,其實開鏡前已有心理準備會如此難熬。另外,片中扮演反派的《末日先鋒:戰甲飛車》湯哈迪(Tom Hardy),據報是里安納度親自致電邀請他演出,兩人曾在《潛行凶間》合作過,里安納度對湯哈迪大表欣賞,認為他是當今最有活力的演員之一。

http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160103/s00016/1451757985604

導演堅持全部用自然光拍已經值得讚賞
[ 此帖被羅力亞在2016-01-15 21:27重新編輯 ]
在線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2016-01-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:[圖片]
【明報專訊】《巴別塔》墨西哥導演伊拿力圖(Alejandro Gonzalez Inarritu)去年以《飛鳥俠》,在奧斯卡連奪最佳電影、導演等4個獎項,成為大贏家;他今年捲土重來,新片《復仇勇者》(The Revenant)如無意外將在本月中公布的金像獎提名中,至少能躋身一兩個 .. (2016-01-15 21:23) 

而且睇黎無乜用特效,係抵讚的。
不過一套電影即使你拍得幾落力,演員做得幾好,故事的推進手法有問題點都會大打節扣~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2016-01-17

我啱啱都睇左......

套戲係佢由頭帶到尾, 而且絕對相信佢拍攝過程好艱苦......但係單睇呢套唔覺得值拿影帝

故事都真係麻麻, 套戲時間唔短(2.5hr), 但係睇完對男主角個角色好模糊 (其餘角色更加唔駛講), 好多描寫都好表面, 劇情又完全預計之中 (有人未睇唔劇透la), 佢在絕境生心受創, 劇情上應該好多發揮, 可惜.....(或者膚淺既我睇唔出la...)

整體唔係差既戲, 不過唔覺值得拿奬

(今年入圍只係睇左呢套同martian, 感覺都係普普通通, 唔覺值得拿奬, 如果同上年比, 我真係覺得上年幾套整體都好好多)
[ 此帖被icemanbergkamp在2016-01-17 04:19重新編輯 ]