• 13530閱讀
  • 310回復

[電影]DC擴展宇宙(DC Extended Universe)電影討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 225  發表于: 2019-03-26
回 迪克 的帖子
迪克:唔係好評如潮
正面都係話不過不失
講真,好多人都因為復4先入場睇驚隊 (2019-03-26 15:56) 

所以話,MATRVEL 就係有部署。

而且,就算佢係CM 呢套單獨電影入面只贏票房(只贏⋯⋯⋯),贏唔到口碑。無問題。因為我幾乎估計到佢係復4 會大放異彩⋯⋯⋯

MARVEL 最醒既地方就係,呢部唔得?唔怕,下一部反底!又比佢攪掂。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 226  發表于: 2019-03-26
回 freezefox 的帖子
freezefox:所以話,MATRVEL 就係有部署。
而且,就算佢係CM 呢套單獨電影入面只贏票房(只贏⋯⋯⋯),贏唔到口碑。無問題。因為我幾乎估計到佢係復4 會大放異彩⋯⋯⋯
....... (2019-03-26 16:02) 

係呀~
你頭先既例子亦都好岩
HULK & THOR個人電影本身都唔掂
我自己上映時都0興趣,無入場睇
但睇完avengers 1,都會搵返嚟睇

佢就係成功將22套都包裝成一大系列
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 227  發表于: 2019-03-26
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:冇得唔棄[表情]
WB已經講左之後作品唔會再係有宇宙連結既作品
以獨立角色為主
之後henry cavill同ben affleck都表示好大機會唔會再做superman and batman[表情]
....... (2019-03-26 12:08) 

係, 其實首先係要DC (WB) 諗清楚條路應該點行先

唔拍series我覺得唔係問題, 獨立一套套一樣可以好睇

marvel 係好成功, 但係條水真係飽飽地, 夾硬再copy一條開始過氣既成功formula都唔會有運行

對我黎講, 最好睇既漫改電影係watchmen, 近期就係deadpool, deadpool 唔牽涉xmen其實都唔會影響佢既可觀性.....
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 228  發表于: 2019-03-26
batman三步曲都好正
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 229  發表于: 2019-03-26
回 迪克 的帖子
迪克:係呀~
你頭先既例子亦都好岩
HULK & THOR個人電影本身都唔掂
我自己上映時都0興趣,無入場睇
....... (2019-03-26 16:23) 

但首先,但要有一個非常非常成功既角色擔大旗!

當然就係IRON MAN。

另外,你要有一個可以同佢擦出火花既角色。係群戲中先可以搶出黎。當然就係美國隊長。 其實美國隊長第一集既反應都唔係話十分勁,一般般個隻。但個角色有種另類既吸引。特別係,同 IRON MAN 完全可以擦出完美既火花!兩個簡直係PERFECT MATCH !於是係復仇者1 就爆出黎了。

跟手,美國隊長 2 就大成功了。美國隊長既地位可以同IRON 舉足輕重,相負相承。唔會比IRON一個搶哂戲。

而雷神好大程度都係復仇者之後先受歡迎。佢同IRON MAN 對打個場都宜家都係咁經典。咁吸引!

復仇者前,有四個角色有獨立電影。 但得IRON MAN 先可以叫得上係大成功。HULK 其實係失敗之作(唔係講套戲得唔得,但票房的確係差)。雷神都唔可以叫成功。大家對呢個角色都唔係太投入。 美國隊長不過不失。 但一套復仇者煲起哂隊長同雷神!然後佢又玩一輪獨立電影,感覺就好似儲氣咁,到復仇者2 就出波!

復2 之後,MARVEL 玩呢招已經玩到好精。加上個勢係哂佢個到,真係出邊個就邊個掂。

美國隊長3 根本就係等如復仇者聯盟2.5 。  順手帶埋黑豹出身。然後黑豹又大成功!

之後,離家出走既蜘蛛俠都歸埋隊。你仲邊夠佢玩?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 230  發表于: 2019-03-26
其實DC 都有齊上述條件。

講經典, 超人同BATMAN 唔可能差得過IRON MAN 。講角色衝突,超人同BATMAN 應該可以帶出與IRON MAN VS 隊長 異曲同工之妙架。正義聯盟之前,有三個角色有獨立電影。神奇女俠都叫大成功。超人係有少少失望,但至少未至於失敗哎。

但DC 就係眼高手低。拍出黎既故事就係說服唔到觀眾。

但個套超人大戰BATMAN已經唔多掂了。已經加埋神奇女俠入去都唔掂。兩個角色好似為左唔妥而唔妥,個對立面似有還冇⋯⋯得唔到認同。至後套正義聯盟仲大鑊!幾個角色雜埋一碟,打打下大佬,超人一出場就秒殺所有人⋯⋯⋯咁⋯⋯⋯我仲要個聯盟黎做咩?一個超人攪掂哂啦。BATMAN 之前做既野咪多餘?

個套自殺特攻隊又係。未睇之前我好有期望的⋯⋯⋯睇完得啖笑。下?就係咁咋?咁其實套戲想講咩?    

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 231  發表于: 2019-03-26
freezefox:其實DC 都有齊上述條件。
講經典, 超人同BATMAN 唔可能差得過IRON MAN 。講角色衝突,超人同BATMAN 應該可以帶出與IRON MAN VS 隊長 異曲同工之妙架。正義聯盟之前,有三個角色有獨立電影。神奇女俠都叫大成功。超人係有少少失望,但至少未至於失敗哎。
但DC 就係眼高手低。拍 .. (2019-03-26 17:58) 

BvS笑死人....老母撞名就無事.....
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 232  發表于: 2019-03-26
回 加歷查 的帖子
[url=http://bbs.hkbff.net/u.php?username=加歷查]加歷查[/url]:batman三步曲都好正[表情] [表情] [表情]  (2019-03-26 17:37) 

黑夜之神?

經典啦直頭!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 233  發表于: 2019-03-26
回 迪克 的帖子
迪克:BvS笑死人....老母撞名就無事..... (2019-03-26 18:11) 

呢到我真係強烈感覺到好似我地D 粵語長片古裝武俠片既穚段。

個種兒戲⋯⋯⋯⋯⋯

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 234  發表于: 2019-03-26
回 迪克 的帖子
迪克:BvS笑死人....老母撞名就無事..... (2019-03-26 18:11) 

Why did you say that name?

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 235  發表于: 2019-03-26
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:係, 其實首先係要DC (WB) 諗清楚條路應該點行先
....... (2019-03-26 17:32) 

其實好多人覺得Marvel係endgame之後回塘
我又唔係咁睇
當然完左infinity saga呢個climax之後一定會回落返
過渡期一定有
但之後計劃已經好清晰
Captain Marvel, black panther, doctor strange, spiderman會做新一代復仇者主力
之後xmen同f4加入
主題一定會唔止focus係地球
Captain marvel+gotg可以link到好多宇宙相關既內容

不過與其話對marvel往績有信心
其實我既信心係源自Kevin Feige
有佢既marvel就好似有steve jobs既apple一樣係信心保證
相比起WB管理層既搖擺不定
Marvel一日有Kevin Feige呢個掌舵人
相信都仲可以比到驚喜大家

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 236  發表于: 2019-03-26
原本比起marvel人物我更中意dc,尤其batman, green lantern
仲有故事例如flash point,injustice league
話搞dceu個時真係J到出血
冇mcu之前dc既人物名氣係大好多
但相比marvel開初既困局
之後一步步上軌道
WB就係拎住一手好牌都可以fail
呢樣先令人失望

其實d人話so dark
我係好中意zack既拍攝手法。。。。
如果同marvel一樣合家歡/中性路線咁不如睇返marvel(當然mcu phase 3已經有好多唔同style)

雖然bvs係炒左
但起碼有自己風格吸引到漫畫同遊戲既死忠(例如我)
我覺得只要之後微調一下
Dc係可以揾到自己既路線
可惜始終市場主導
Bvs之後向中間路線靠攏
justice league就搞到不倫不類(當然Zack中間冇拍亦係死因)

其實使咩跟人
WB你跟返DC動畫d故事揾真人拍已經搞掂
又難怪dc fans話情願睇動畫好過
[ 此帖被羅力亞在2019-03-26 20:16重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 237  發表于: 2019-03-26
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:係, 其實首先係要DC (WB) 諗清楚條路應該點行先
....... (2019-03-26 17:32) 

獨立拍當然都可以有質素
但我仲想睇JL打darkseid同zack版既injustice league呀
Ben Affleck係我覺得最似漫畫batman既人
佢唔拍,基本上我對dc係即刻灰左

離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 238  發表于: 2019-03-26
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:其實好多人覺得Marvel係endgame之後回塘
我又唔係咁睇
當然完左infinity saga呢個climax之後一定會回落返
過渡期一定有
....... (2019-03-26 19:51) 

全中

淨係班外星人入地球已經可以夠玩多個十年
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 239  發表于: 2019-03-26
freezefox:
其實DC 都有齊上述條件。
但DC 就係眼高手低。拍出黎既故事就係說服唔到觀眾。
.......

其實除左輸心急
Dc仲輸左係細節位
漫畫情節唔可以照搬去電影
一定要有調整合理化返人物既能力同動機

以civil war為例
漫畫入面登場既人物係多幾倍
導火線亦唔同
最後演變到iron man好似奸角無所不用其極
好多人係反感
所以大家都係team cap

但電影就完全唔同
巧妙咁利用左avengers之前造成既亂局
套入現實社會中需要問責既制度
又好合乎宜家既世界大局wor

之後iron man同cap起初雖然係理念唔同
但都係為avengers/公眾利益著想
Iron man因為ultron之後有罪咎感想負責
隊長因為覺得avengers會失去自主權而反對
最後先演變成為左私怨(Bucky殺tony老豆)而打
但條線係IM同CA2開始鋪落
就算冇zemo,成件事都好合理

而且機場大戰,雙方既戰鬥力好平均
唔會有一面倒既情況
未入場前大家一致睇好牌面高d 既team iron
但打落team cap一d都唔輸蝕
Marvel好合理咁弱化左某d角色
例如冇實戰經驗既蜘蛛仔、色心起既vision
成功拉近左兩隊距離

最後個場正常計iron man要冧captain有幾難
但佢根本冇心殺cap
編劇又利用狹窄既環境限制iron man套甲既機動性
要打埋身肉搏
依d位係好細微但令到成件事合理好多
當然有之前好多套戲鋪落既線同情感堆疊
都令睇開mcu既人更投入

Marvel依d 連動位係落左好多功夫
而唔係bvs 兩大主角淪為lex扯線公仔
Jl超人微笑避拳之後一個玩哂可以比得上
[ 此帖被羅力亞在2019-03-27 10:21重新編輯 ]