• 3934閱讀
  • 63回復

[電影]第35屆香港電影金像獎,《十年》獲最佳電影 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2016-04-04
稱未看過《十年》 黃百鳴評獲獎是「笑話」、「極大錯誤」 令香港電影倒退十年 (20:32)

獨立電影《十年》昨晚獲頒金像獎最佳電影,資深電影人黃百鳴直言是「笑話」、「極大錯誤」,對結果感愕然。他認為《十年》奪獎會令香港電影倒退十年,「以後香港電影無準則,不如我拍個尖銳啲題材,我就最佳電影,我使乜要咁畀心機去做好一部電影?以後香港電影仲點會進步?」

他認為電影是綜合藝術,最佳電影應頒予各個崗位,包括導演、演員、燈光、攝影等均有高水準的作品,「如果你覺得(《十年》)題材係新穎,創意係好,咪畀個最佳劇本囉,你唔可以畀個最佳電影佢」。他質疑《十年》不能代表2015年的香港電影,「香港電影仲要行出外面,要畀人睇,你代表2015年最佳電影,去畀外國人一睇,咁㗎?咩嚟㗎?甩甩漏漏咁」。
不過,到底《十年》有何甩漏?黃百鳴坦言自己未看過該片,「老實講我無睇過呢套戲,但我覺得佢50萬可以拍到識飛呢,我都服咗佢」。
黃百鳴是《葉問3》的監製兼出品人,該片有份角逐今屆最佳電影。他說,因前作《葉問》已得過最佳電影,「唔會套套都畀你」,故事前已認為再奪獎機會不大,不抱很大希望,「亦唔係話食唔到葡萄就酸,唔係嗰樣嘢」。他說,《十年》是低成本製作,未獲其他項目提名,從專業角度「唔係最佳電影」。若其他提名電影獲獎,他覺得合理。
[ 此帖被羅力亞在2016-04-04 22:27重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2016-04-05
https://youtu.be/gzFSrmSSI94

160403第三十五屆香港電影金像獎:林敏聰,鄭中基頒獎

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2016-04-05
回 reve 的帖子
reve:《十年》網上有無得睇[表情]  (2016-04-04 01:36) 

X2. 唔係唔想買飛, 喺外國無機會睇........
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2016-04-05
回 posouth 的帖子
posouth:X2. 唔係唔想買飛, 喺外國無機會睇........
[表情]  (2016-04-05 06:57) 

今屆金像獎「最佳電影」由「十年」奪得,寰亞電影老闆林建岳稱係香港電影界不幸,大陸媒體仲連得獎表都冇寫最佳電影呢一項。

另商台節目「在晴朗的一天出發」主持陳志雲今早聲稱,《十年》電視版權已售賣予無綫,不過未知喺邊個台播放。據知《十年》發行畀咗高先搞,tv right應該都包埋
《蘋果》問咗高登先(Golden Scene)發行人Winnie愕然表示,仲同幾個電視台傾緊未下決定,即係《十年》仲未賣電視版權出去。
另外,《十年》策劃人兼導演之一伍嘉良亦回應相關報道,佢稱無綫有主動接觸過佢哋,但佢哋唔想賣畀無綫,好多憂慮,例如怕佢買咗唔播,佢又認為院線再播機會唔大,因為即使當時落畫嗰陣,仍然場場爆滿,所以有冇人睇,院線唔係考慮因素,佢又稱暫時未有意向將版權賣畀其他公司,至少喺出碟前都唔會。
無綫主動接觸《十年》發行商想買電視播映權,係咪真係想播就唔知喇,但據知如果真係要賣,合約上都會訂明乜嘢時候一定要播,否則毀約。

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20160404/54945794

睇cctvb

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2016-04-05
搞錯美舊片係《十年》 強國人瘋狂下載

內地高調封殺香港電影《十年》,反而引起內地民眾高度興趣,在內地網站「人人影視」的熱門排名榜,《十年》竟是排名第二,僅落後於大熱美劇《Walking Dead》,可是,這套電影卻是一套2011年出品的同名美國電影。

多名內地網民以為人人影視突破中央封殺,上載今年香港電影金像獎的最佳影片,紛紛下載,沒想到出來的竟是一套西片,網民馬上大罵:「我還以為是第35屆香港電影金像獎最佳影片!」「還以為是hk的十年,人人也要做標題黨了」「應該不止我一個被騙進來了!」
不少網民亦在網站討論被指是涉及港獨的最佳影片,有網民稱「香港至少是三權分立,至少他們可以自己決定自己看甚麼影視作品,至少他們的小孩不會從小就被培養成某黨的洗腦產物......」
人人影視

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20160405/54949545?top=4h

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2016-04-06
《十年》獲獎 內地不滿 影業老闆發爛渣逼金像獎改制

【A1頭條】《十年》獲獎 內地不滿 影業老闆發爛渣逼金像獎改制
http://bit.ly/1SygTtQ

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2016-04-06

從不參加金像獎這個「遊戲」的著名導演杜琪峯,昨晚出席電影首映禮時,被問及對《十年》獲最佳電影獎項的看法,對於林建岳斥《十年》獲獎是「政治綁架了專業」,杜Sir直斥,「林建岳呢個人,唔係拍電影㗎嘛!佢係畀錢拍電影咋嘛!如果真係騎劫得到電影節,咁就騎劫咗好多年啦。35屆呀!邊個夠膽騎劫佢吖?出嚟講嗰個人佢自己都唔夠膽啦係咪先?呢一行,我哋咁多導演,咁多資深嘅製作人呀,邊個夠膽?呢個係無可能,如果有,唔該你講個名出嚟畀我聽下,我未聽過,我唔參加唔好當我唔知,你唔好當我懵喎!」

對於林建岳、黃百鳴等大老闆指《十年》只有一個提名,證明其可觀性有限,杜Sir隨即反問,「好喇,咁試問講呢啲嘢嘅人,佢嘅背景又係乜嘢先?請大家睇睇,佢係咪公道嘅先?」杜Sir又直斥他們侮辱電影人,「呢個係電影嘅自尊嚟嘅。如果咁樣,即係侮辱我哋啫。我唔去唔代表我唔投票。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2016-04-06
佢唔係拍電影架,佢係比錢拍電影架咋!

自己老闆都敢串,真係得佢先有呢個份量。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2016-04-06
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:今屆金像獎「最佳電影」由「十年」奪得,寰亞電影老闆林建岳稱係香港電影界不幸,大陸媒體仲連得獎表都冇寫最佳電影呢一項。
另商台節目「在晴朗的一天出發」主持陳志雲今早聲稱,《十年》電視版權已售賣予無綫,不過未知喺邊個台播放。據知《十年》發行畀咗 .. (2016-04-05 07:46) 

千祈唔好賣俾無線
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2016-04-08

離線realwayutd.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2016-04-08
張同祖
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2016-04-08
其實你留意番D導演級/制作講既野同明星真係唔同

因為搞創作係要有獨立思考,有諗法
***唔計盲目瀨共
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2016-04-08
《十年》會喺今個月13號衝出香港,參加「大阪亞洲電影節」。祝一切順利!

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2016-04-14
【登陸Google!】唔駛再用自己方法睇非完整的十年了!
《十年》將於明日(星期五)率先登陸首個網上平台 Google Play (港澳地區) ,是完整版!完整版!完整版!大家請密切留意大大支持!
我們將會陸續公佈更多放映平台,與此同時我們仍會繼續走訪不同社區單位作放映會。請繼續留意我們專頁消息公佈。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2016-04-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:【登陸Google!】唔駛再用自己方法睇非完整的十年了!
《十年》將於明日(星期五)率先登陸首個網上平台 Google Play (港澳地區) ,是完整版!完整版!完整版!大家請密切留意大大支持!
我們將會陸續公佈更多放映平台,與此同時我們仍會繼續走訪不同社區單位作放映會。請繼續留意我 .. (2016-04-14 20:05) 

有得睇未呀?