• 5972閱讀
  • 140回復

[其他]Nepal - Everest Base Camp Trek [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2016-05-20
回 ArSo 的帖子
ArSo:Day 1  
Kathmandu > Lukala (2840m) > Phakding (2610m)
連埋中途食左個 Lunch 只係3hr30min , Day 1 休閒級
....... (2016-05-20 01:46) 

多唔多意外真係發生過?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2016-05-20
回 freezefox 的帖子
freezefox:多唔多意外真係發生過?[表情] (2016-05-20 11:54)

撞機

呢個機場係天氣多變

經常好多雲

每日只有中午前可以升降

午後就唔會再有飛機..

所以DELAY係平常事,

我地回程時有一日見到極多人同時間上山, 問問當地人先知
原來前幾日LUKALA 機場封左2日冇機, 所以D人積埋晒同一日飛

我個GUIDE試過最多連續7日困左係LUKALA走唔到
所以當我地走果日去到機場,係全部人都好期待有飛機降落
因為有機黎先有機走...
足足等左2~3個鐘
果刻真係有少少驚走唔到
大家度行程去EBC係絕對要預番spare time, 萬一走唔到都唔會影響到之後張機票
[ 此帖被ArSo在2016-05-20 12:05重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2016-05-20
Nepal plane crash has killed all 23 on board: police

Updated: February 25, 2016 18:06 IST

http://www.thehindu.com/news/international/nepal-plane-crash-has-killed-all-23-on-board-police/article8275791.ece

每幾年就有
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2016-05-21
回 ArSo 的帖子
ArSo:Nepal plane crash has killed all 23 on board: police
Updated: February 25, 2016 18:06 IST
http://www.thehindu.com/news/international/nepal-plane-crash-has-killed-all-23-on-board-police/article8275791.ece
....... (2016-05-20 11:59) 

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2016-05-21
freezefox:[表情] (2016-05-21 00:41) 

行EBC多少係有風險,

坐飛機,高山症...
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2016-05-21
Day 5

Deboche > Dingboche

呢幾條村個名真係搞到我亂晒...
deboche tengboche dingboche pangboche

anyway 終於起行,呢一日要上4000米以上
上次ABC最高都只係4000米多少少

去Dingboche既路並不算難行,
而且我開始感受到自己適應了高海拔,行起黎算幾輕鬆
同行朋友由於氣管唔舒服,佢就行得比較難受
都係用爬既速度前進

相機入面BIKI 既相仲比我多
Ama dablam係每日都見到既山
今日就會見到佢既南面同西面
我同朋友都叫佢做一字批,因為山頂真係好似支螺絲批

唔叫得上健行... 係爬行....

幾經辛苦終於行到去

Dingboche (4410m)
遠處右邊有座比較矮而全白既山
就係island peak (6189m) , 登山新手會嘗試既地方 (其實我都好想試...)

[ 此帖被ArSo在2016-05-22 00:11重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2016-05-22
Day6

Dingboche > Lobuche (4930m)

到dingboche之後我朋友剩係訓覺,一路冇乜精神
唔少人其實係dingboche都會留多一日
原本行完EBC之後我地係計畫行Chola pass去gokyo lake
由於留多日會令到之後行程未必夠時間
到day6 朝早起身我地決定繼續上行

呢一日頭半part係上一個好遠既緩坡直至去到Thokla (4620m)
呢一段只係好長,冇乜特別

[ 此帖被ArSo在2016-05-22 17:31重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2016-05-22

朝早既天氣係特別好

背景係 tabuche peak(6495m) 同 cholatse(6335m)

其實每日都有好多人行, 朝見口晚見面
但大部份都行得快過我地

相機入面極少數影到我既相

下面個河谷係一個極大風既地方, 回程時要經過,
大概每秒都係3號風球咁樣迎面吹埋黎

真係好靚...

呢度就係Thokla 休息完之後就要行一段3~400m高既上坡路
真係幾辛苦既一段,行一分鐘已經開始索氣
之後就要行>索氣休息>行咁樣上
我自己狀態幾好,所以上完會有好多時間可以休息等埋個frd順便昅下鬼妹(sorry冇相)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2016-05-22
嘩!呢幾張個雪山清楚到哎⋯⋯

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2016-05-22
freezefox:嘩!呢幾張個雪山清楚到哎⋯⋯ (2016-05-22 20:16)

支鏡係 10-24....
雖然有crop
你想像到有幾近嘛?
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2016-05-22
呢一日真係心情好加狀態好,影得比較多相

其實我好服D人行EBC仲拎大機
拎都算... 仲要好心好力去取景

我就好懶既, 行到就影,影唔到就用眼睇
自己enjoy耐D仲好

基本上EBC既porter係唔會同客人一齊行
佢地又行得太快,閒時累了係可以訓番陣休息下
我相信訓2個鐘都唔會慢過個客

其實有樣唔好,因為你自己行,冇得聽個guide點講野
亦少左機會同客人交流,學英文
所以佢地係好低機會能夠升做guide
ABC 果面既porter就多數一齊行,
日子有功一兩年已經可以講到流利英文
唔駛做死一世porter
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2016-05-22
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2016-05-22

biki行完表示輕鬆

我地雖然行到好累不過靚景前都要開心樣影相
(最wide既情況下中間呢個變形我真係唔識執 )

呢張相話你知....叫路人甲影相,仲要俾支ultra wide佢係會出事

真係要由企位到點影都講好曬先有機會幫你影到一張相
不過之後我都放棄左

上到呢個山丘仔上面會見到好多紀念碑,
係記念多年來山難死難者,
有部份碑會寫果個人係以無氧攀登而死..(因為值得驕傲而寫低?)
我每日向上行,就越感覺到果班人係有幾癲...
但同時係會有個力量推你向上
鐘意trekking/ hiking既應該會明我講咩
越難既你越想挑戰,甚至你暫時認為自己冇能力
你都會想搏下

我係呢個旅程帶左一本書, Into thin air
上圖既碑係屬於書入面講既1996年Everest山難其中一個人物 Scott Fischer

Fischer and Wally Berg were the first Americans to summit Lhotse (27,940 feet / 8516 m), the world's fourth highest peak.[1] Fischer and Ed Viesturs were the first Americans to summit K2 (28,251 feet/ 8611m) without supplemental oxygen.

[ 此帖被ArSo在2016-05-22 21:16重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2016-05-22

每日都見到既Yak

之前提到我朋友係dingbouche其實已經唔舒服

係今日thokla 上山之後大概有1.5~2小時既平緩路段
我朋友係休息左不少於5次
而且我行佢後面睇到佢間中腳步浮浮
係好累既狀態

還好有d糖提下神,撐到去lobouche
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2016-05-23
回 ArSo 的帖子
ArSo:支鏡係 10-24....
雖然有crop
你想像到有幾近嘛?
 (2016-05-22 20:42) 

勵害勵害