• 57263閱讀
  • 2393回復

[電影]Marvel電影宇宙及Disney+討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2085  發表于: 2021-12-01

我想你或許會喜歡 Disney+ 的「最後絕鬥 The Last Duel」。

https://www.disneyplus.com/movies/the-last-duel/45hE0MfqpDER?sharesource=Android

disney+ d戲幾新wor

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2086  發表于: 2021-12-01
回 freezefox 的帖子
freezefox:我睇早場 (2021-12-01 21:43) 

我平時都中意睇早埸
易買飛又平D
不過宜家近尖咀咪襯收工順便睇埋IMAX

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2087  發表于: 2021-12-02
回 迪克 的帖子
迪克:認同個故事好好,有D位我甚至好難唔聯想起2019既香港
但個POWER BROKER.....
真係有bug囉.................................. (2021-11-24 12:23) 

你所指既BUG 係咩?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2088  發表于: 2021-12-02
freezefox:你所指既BUG 係咩?  (2021-12-02 11:10) 

sharon carter 黑化果度,如果夾返條時間線,會好奇怪
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2089  發表于: 2021-12-02
如果跟返時間線,zemo一早知有power broker,夾返時間線,當時sharon仲係美國幫緊美隊佢地
甚至係劇集開段,falcon佢地就係要搵幫power broker整血清既博士,博士死左,佢無晒血清,明顯佢感到意外
所以又唔似跟佢planning去,咁佢唔想失去血清博士,又點解主動幫falcon佢地搵人呢?
仲要搵博士果度,佢真係有需要同一大班打手打咩?要搵自己條命搏?想做大龍鳳,大把計啦

太唔合理....
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2090  發表于: 2021-12-02
回 迪克 的帖子
迪克:如果跟返時間線,zemo一早知有power broker,夾返時間線,當時sharon仲係美國幫緊美隊佢地
甚至係劇集開段,falcon佢地就係要搵幫power broker整血清既博士,博士死左,佢無晒血清,明顯佢感到意外
所以又唔似跟佢planning去,咁佢唔想失去血清博士,又點解主動幫falcon佢地搵人呢 .. (2021-12-02 16:29) 

係喎!

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2091  發表于: 2021-12-02
freezefox:係喎! (2021-12-02 17:08) 

所以橋段上太犯駁
佢話係就係
吹佢唔漲
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2092  發表于: 2021-12-02
回 迪克 的帖子
迪克:所以橋段上太犯駁
佢話係就係
吹佢唔漲 (2021-12-02 18:52) 

不過第一點都勉強有得兜既。例如話原來有兩代POWER BROKER 的。 SHARON 逃亡時,就係被 上一代 POWER BROKER 所救,於是投靠左佢。之後成為佢得力助手,再之後,上代 POWER BROKER 死左, SHARON 就順理成章接替左佢既位置⋯⋯⋯ 咁條時間線就解釋到。 而且,更重要既係,佢一屆女流,逃亡時無人無物,去到一個陌生地方,有咩可能短短幾年就可以建立咁龐大既勢力? 有個上一代,就合理好多了。

呢方面唔難補充,因為留白太多。任佢嗡。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2093  發表于: 2021-12-02
反而第二個BUG 就真係講唔通。

佢咁辛苦搵到個博士同佢開發超級戰士,然後比人偷哂啲血清。 博士係佢最後皇牌,點會咁容易就暴露佢行蹤出黎?

當然,要兜都一樣有得兜⋯⋯⋯咪話死個個原來係假博士黎架囉。一切都係佢精心安排既一場戲,要黎呃FALCON 同 WINTER SOLIDER 架喎。搏取佢同情囉。所以搵埋一大班殺手黎令到件事更加迫真囉⋯⋯⋯ 係有少少夾硬黎架啦。但都未致於無彎轉既。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2094  發表于: 2021-12-02
呢套劇其實好難同幻視或LOKI 個兩套「鬥」 。 個邊一個係「神」,一個係超能家庭,啲橋段點扭都得。天馬行空,又宇宙又時間線,又巫術⋯⋯⋯ 呢邊就一屆人類。 寒冬戰士都仲叫係超級戰士, 飛隼真係普通人一個。 玩唔到啲咩。所以,佢就玩貼地!

貼地到,原來超級英雄係窮光蛋。 要問銀行借錢的。 貼地到困擾左歐美幾十年既難民問題都拎出黎講。更加唔好講 黑人既命題。 呢兩年都一直火熱。 其實又真係比佢殺出一條血路既。係令到整套劇除左有悅目既畫面外,層次好似係高返少少咁。至少唔係黑寡婦咁失望。 齋商業元素,幾乎係全無內涵 。佢都有啲野想講,想帶出的 。 不過, 太貼地,太現實既話題⋯⋯⋯你又唔敢真係踩咁深,始終都係娛樂掛帥既商業片。 咁沉重既話題, 其實都係點到即止,大結局黎個演說家上身,直斥班參員官員幾咁假仁假義,咁就完事。其實都離唔開IRON MAN 第一、二集既套路。但至少唔會令人失望。 好容易就追哂成季(好在佢得六集者)。

下一套輪到鷹眼⋯⋯⋯我估仲難拍出新意⋯⋯⋯⋯ FALCON 衰衰地至少都識飛哎!   

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2095  發表于: 2021-12-02
freezefox:不過第一點都勉強有得兜既。例如話原來有兩代POWER BROKER 的。 SHARON 逃亡時,就係被 上一代 POWER BROKER 所救,於是投靠左佢。之後成為佢得力助手,再之後,上代 POWER BROKER 死左, SHARON 就順理成章接替左佢既位置⋯⋯⋯ 咁條時間線就解釋到。 而且,更重 .. (2021-12-02 21:01) 

再易D都得
之前出心出力幫美隊果個死左架喇
話呢個係Skrull都得
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2096  發表于: 2021-12-03
freezefox:呢套劇其實好難同幻視或LOKI 個兩套「鬥」 。 個邊一個係「神」,一個係超能家庭,啲橋段點扭都得。天馬行空,又宇宙又時間線,又巫術⋯⋯⋯ 呢邊就一屆人類。 寒冬戰士都仲叫係超級戰士, 飛隼真係普通人一個。 玩唔到啲咩。所以,佢就玩貼地!
貼 .. (2021-12-02 21:18) 

hawkeye仲平民化角度
睇左兩集
EP1,2 係daredevil/iron fist個隻平民角度
EP1都未算差,EP2真係悶
不過據聞EP3有返水準
睇下有冇得扭轉套劇個進程la
[ 此帖被羅力亞在2021-12-03 03:44重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2097  發表于: 2021-12-03
回 迪克 的帖子
迪克:再易D都得
之前出心出力幫美隊果個死左架喇
話呢個係Skrull都得 (2021-12-02 22:45) 

同一招用咁多次咁就屎啦。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2098  發表于: 2021-12-05
日前在巴西CCXP動漫展的《蜘蛛人:無家日》宣傳活動上,三位反派演員談論了再度回歸本系列的感受。

飾演電光人(Electro)的傑米.福克斯(Jamie Foxx)表示:「我真的非常興奮。我認識艾美.帕斯卡爾(Amy Pascal,本片製作人)好多年了,也知道她為這個系列帶來的貢獻。她告訴我這會是一部引爆話題的電影,而且這回我還不需要變成全身藍色的樣子,她告訴了我不少有關我的角色的事情。」

「所以,我的角色形象會變得更加時髦一些,我也因此有機會和這些……(看向另外兩人,眾人大笑)演員們共事。可以在片場看到這群人是很棒的一件事情。我還真的向他們鞠躬行禮,我們都非常享受這段過程。」

飾演綠惡魔(Green Goblin)的威廉.達佛(Willem Dafoe)則分享道:「噢,當我第一次聽到這部電影的計畫時,我心想這也太扯了吧。我在第一部電影裡都被尖刃串成那樣了。不過我心想:好吧,他們一定有辦法讓我回歸的。」

「但在提案時,就像傑米一樣,我也認識艾美好多年了,她向我進行了說明,導演強.華茲(Jon Watts)也在我讀劇本前向我解釋了整部電影的概念,而那些說明聽起來真的非常有趣,也是個相當不錯的解決方法。於是我們便更加深入地討論了下去。我很喜歡的一個構想是:我回歸扮演的是一位既相同又不同的角色。我再次扮演了自己曾扮演過、有著一段過去的角色,但在那之中還是有新的轉折,這對我而言是很有吸引力的。」

輪到飾演八爪博士(Doctor Octopus)的艾佛烈.莫利納(Alfred Molina)時,他打趣地說道:「噢,我啊,我只是想賺錢。」

他接著表示:「很奇怪的是,前陣子我和威廉才剛拿這開了玩笑。他最早演出綠惡魔已經是20年前的事情了,而我初次扮演八爪博士則是17年前的事。這應該是一間製片公司對演員行使過效期最長的選擇權了吧(笑),你知道的,就好像我們一直在等待新的演出機會一樣。」

「不過這部電影的內容和他們的提案都非常出色。老實說,當他們首度向我提出邀約時,我的第一反應是:稍等一下,我都已經比當年老17歲了。現在的我有雙下巴,還有皺紋,他們該怎麼處理這個?當然了,我之後便突然意識到:不對啊!現在他們有各種特效科技,這根本不會是問題。但可以重新演出一位自己熟悉、同時又完全不同的角色真的是很棒的一件事情。在過去幾十年來,科技已經有了飛躍性的進展,你知道的,這一切都還是那麼地讓人興奮。」

完整訪談影片請見:
https://www.youtube.com/watch?v=oKzWmAehB0c

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2099  發表于: 2021-12-06
查理.考克斯(Charlie Cox)將以夜魔俠(Daredevil)的身分再次與觀眾相見。

今天稍早,Marvel Studios總裁凱文.費吉(Kevin Feige)親自向CinemaBlend證實了這則消息。他在訪談中透露:「如果各位在未來的作品裡看到夜魔俠,是的,屆時這個角色將會由查理.考克斯扮演。至於我們會在哪部作品裡看到、會以怎樣的方式看到、又會在何時看到他,這則需要大家拭目以待。」

值得一提的是,先前查理本人也曾多次表達過再次出演夜魔俠的意願。幾個月前他便在SiriusXM的播客節目上打趣地表示,如果有其他演員接下這名角色的話:「我會走進我的地下室、找出我的夜魔俠面具,然後出動獵捕那些人。我會逼他們用決鬥的方式從我手中贏走這個機會。」

幸好Marvel Studios對這名角色的安排並沒有以流血事件落幕,感謝凱文.費吉的努力。

https://www.cinemablend.com/interviews/kevin-feige-confirms-daredevil-casting-in-the-mcu-and-fans-will-be-pumped

https://www.youtube.com/watch?v=ejb6IQ7lPUg