• 57222閱讀
  • 2393回復

[電影]Marvel電影宇宙及Disney+討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2130  發表于: 2021-12-22
回 迪克 的帖子
迪克:咁可以開始睇了XD (2021-12-22 19:00) 

等睇大結局亂入

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2131  發表于: 2021-12-22
回 迪克 的帖子
迪克:HAWKEYE 6集完? (2021-12-22 14:17) 

好彩得六集⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2132  發表于: 2021-12-22
真係完全唔掂⋯⋯⋯

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2133  發表于: 2021-12-23
【電影海報曝光🔥】全球期待!Marvel Studios《奇異博士2: 失控多元宇宙》明年5月全球矚目獻映!

Marvel Studios《奇異博士2: 失控多元宇宙》2022年5月 全球獻映
#MarvelStudios #DoctorStrange #奇異博士 #BenedictCumberbatch

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2134  發表于: 2021-12-23
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:【電影海報曝光🔥】全球期待!Marvel Studios《奇異博士2: 失控多元宇宙》明年5月全球矚目獻映!
Marvel Studios《奇異博士2: 失控多元宇宙》2022年5月 全球獻映
#MarvelStudios #DoctorStrange #奇異博士 #BenedictCumberbatch (2021-12-23 00:15) 

https://youtu.be/DbqFplo3yVM

直接出埋trailer 了

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2135  發表于: 2021-12-23
回 freezefox 的帖子
freezefox:真係完全唔掂⋯⋯⋯  (2021-12-22 23:39) 

咁又未至於
你同loki/wandavision比就梗係有分別

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2136  發表于: 2021-12-23
最失望係肥佬處理手法

離線HINNNS
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2137  發表于: 2021-12-23
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:https://youtu.be/DbqFplo3yVM
直接出埋trailer 了 (2021-12-23 00:31) 

係咪同蜘蛛俠最尾個彩蛋之後出果個一樣?
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2138  發表于: 2021-12-23
回 HINNNS 的帖子
HINNNS:係咪同蜘蛛俠最尾個彩蛋之後出果個一樣? (2021-12-23 14:24)

yes

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2139  發表于: 2021-12-23
回 HINNNS 的帖子
HINNNS:係咪同蜘蛛俠最尾個彩蛋之後出果個一樣? (2021-12-23 14:24) 

完全一樣
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2140  發表于: 2021-12-23
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:咁又未至於
你同loki/wandavision比就梗係有分別 (2021-12-23 13:57)

話佢唔得,唔係因為佢無好勁既超能力,又或者好奇幻既劇情!無錯,佢唔係LOKI WANDA,無得玩魔法、時空、多重宇宙。但佢唔係無野可以講嘛。 黑寡婦都係普通人,我哋對黑寡婦呢套戲失望,都唔係因為佢無超能力、超自然既要素。而係佢無用到已有既素材,拍出人物既精髓! 鷹眼既情況一樣。

1. 佢個關鍵設定,係鷹眼要係聖誕節前完成「任務」!「趕」返去同屋企人過聖誕節! 但成套劇,你有冇FEEL 到 「趕」呢個元素?完全無「趕」既感覺囉。相反係好優閒囉。好似大把時間咁。結果, 反映出黎既效果就係,連觀眾都覺得好拖,好悶。

2. 鷹眼孤身在外,不能與家人一齊過節。點睇都應該加多幾分「落撲」、「寂寞」、「孤單」等等元素落去。 然後再借女主角黎加返啲「溫暖」既感覺比佢。令佢聯想 到「家人」、「親人」既感覺。 從而建構佢兩個人既關係。 套劇係有諗過咁去的, 但鋪排唔夠,畫面亦唔夠強烈。 感覺並不突出 !而呢樣野就更加直接影響埋下面呢點!

3、鷹眼同女主角既關係。究竟係點建立出黎的? 女主角因為童年往事,基本上咩都唔駛講就可以解釋到佢點解咁仰慕鷹眼!呢點唔難鋪排。 畢竟對方係拯救世界既超級英雄之一。 你仲要同佢有一面之緣。 夠哂了! 但鷹眼呢? 鷹眼點解會對眼前呢位少女改觀?幾乎可以話係參透世情既鷹眼, 因為呢位少女做過咩而令佢由唔認同呢位少女,變成認同佢為 「拍擋」? 唔係就係射過個一箭「救」左佢係話? 基本上,鷹眼駛鬼佢救咩? 女主角由岩岩結識鷹眼到結局,其實係無變過。都係個個懞懂少女。 既然都無變過,鷹眼對佢既觀感點解會突然改變? 即係,簡單啲咁講,究竟邊件事或邊個行為或邊個場景,令到鷹眼突然對佢「括目相看」?又或者發覺原來之前一直唔了解眼前呢位少女? 睇完都唔覺有咁既一幕。然後,兩個人就互相了解成為拍擋了⋯⋯⋯

4. 而全劇全大敗筆,就係加入其他電影既人物。本來呢招係最剎食的。 最易令觀眾受落的。事實大家既話題次次都係,呀,邊個邊個會加入呀,邊個邊個會出現呀! 但要明白,加入呢啲人物,係因為呢啲人物係呢個故事到「有故事」可講。 唔係求求其其加個人物落去就叫好睇的。如果個人物同個故事本身係完全無關係,加落去 JUST FOR FUN,好似蜘蛛俠個位律師咁! FINE !OK! 個一幕拍下手,笑下囉。反正全套戲其實都唔關佢事。   但如果個人物係要黎建構成個故事既其中一部分,咁就完全兩回事了! 白寡婦!瑪雅!大人物(金咩咩) ⋯⋯⋯有邊個你地覺得係突出的?有邊個你地睇到佢個故事的? 全部都係生吞活剝咁夾硬加落去。為加而加。 大人物都算了,反正一套劇點都要有個反派。唔係A 就係 B 架啦。 幾求其,幾無靈魂都叫反派哎。 咁瑪雅呢?佢係套劇到有咩作用? 想表達啲咩?想牽引啲咩劇情出黎? 想襯托啲咩?佢係成個故事到有咩意義?如果想話借佢黎勾起鷹眼既「 黑歷史」, 等鷹眼再次面對返呢段不堪回首既往事,從而係浪人呢個心魔到解放返出黎!咁⋯⋯⋯有冇哎? 鷹眼除左同佢打左兩場, 講幾句野,然後就咩交著都無了。 講幾句說話就可以令一個人放下十幾年既仇恨! 嘩,咁佢呢段黑歷史都唔係咁黑者。 講幾句就解決到既問題,有幾難呀?同埋,佢講幾句令瑪雅放下仇恨,咁佢自己呢? 佢有從呢件事中領會到啲咩? 得著左啲咩? 點解可以從浪人呢段往事中走返出黎? 無囉! 咩都無呀!就咁用火著左件衫,個啲叫毀滅證據咋。 燒左就一了百了呀?殺左人地老頭,然後賴落去大人物到⋯⋯喂,佢通風報訊又點?你係落手個個喎! 大人物做過咩,關你咩事者? 點解咁樣解釋完,就可以當無件事? 咁都得?

如果將呢段野,同寒冬戰士點樣面對自己既黑歷史,點樣從其中走返出黎!點樣面對自己既心魔!  你就知道,鷹眼呢段,係何其失敗!    

白寡婦個角色更加無里頭!無里頭到令人失笑! 真係無戲搵戲黎做!夾硬到一個點! 佢對鷹眼既仇恨完全係無中生有的!甚至不能理解的! 佢寧願信一個完全唔識,仲要有黑底背景既陌生人, 無視現存在世既所有證據!無視佢家姐多年黎對自己換命之交既信任(我肯定黑寡婦有同自己個妹提到鷹眼,而且肯定有同佢講兩個關係有幾深厚。),然後無情白事就話要追殺鷹眼了!完全唔都唔係正常人既思路! 點解唔係直接搵鷹眼問清楚? 如果你話驚有內情,擔心鷹眼會隱瞞真相, 咁點解唔係先去查證成件事? 應該仲有唔少同當年事件相關既人物係到哎。以佢既身份、能力,要查亦一啲都唔難喎。 但佢就係咩都唔做,第一件事就去追殺鷹眼先⋯⋯⋯何其荒謬!

更荒謬既係⋯⋯⋯原來只要鷹眼講幾句,佢又信到十足十架啦! 咁你一早走去問清楚咪得囉。個幾場交,打黎托咩?

所以,唔係因為鷹眼無超能力,劇情無科幻元素,所以我話呢套劇唔掂。而係佢連最基本既講故事既功力都好唔掂。一大堆可有可無,同劇情推演幾乎全無關係既人物穿黎插去,咁就插左六集了⋯⋯⋯⋯然鷹眼同個少女就成為好拍擋了⋯⋯⋯WHY?!?!?

都唔講咩探索鷹眼既心路歷程呢啲咁高層次既題目了⋯⋯⋯ 係有既!到喉唔到肺個隻囉。      

[ 此帖被freezefox在2021-12-23 21:30重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2141  發表于: 2021-12-24
MCU Phase 4 截止目前為止,已經出現了多位漫畫中為Young Avengers 成員的角色,到底會否有機會看到他們在電影或劇集中集合呢?

Tommy (Speed) —《WandaVision》

Billy (Wiccan) —《WandaVision》

Kate Bishop (Hawkeye) —《Hawkeye》

America Chavez (Miss America) —《Doctor Strange in the Multiverse of Madness》

Eli Bradley (Patriot) —《The Falcon and the Winter Soldier》

Kid Loki —《Loki》

Cassie Lang 將會回歸《Ant-Man and the Wasp: Quantumania》,不過再次易角改由Kathryn Newton 飾演,漫畫中的她同樣是Young Avengers 成員之一,外號為Stature。

另外還有一位成員 — Teddy Altman (Hulkling),他在漫畫中是Kree 和Skrull 的愛情結晶品,相信有可能會出現在劇集《Secret Invasion》。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2142  發表于: 2021-12-27
anyway聽晚二刷

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2143  發表于: 2021-12-28
二刷done
換埋imax poster

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2144  發表于: 2022-01-06