• 57203閱讀
  • 2393回復

[電影]Marvel電影宇宙及Disney+討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1050  發表于: 2018-05-14
Sif咁就冇左.....
反而jane唔肯講

黑豹兩女同Ned下集/之後個人電影續集一定有用
Aunt May冇事
[ 此帖被羅力亞在2018-05-14 00:47重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1051  發表于: 2018-05-14
其實我想知Sharon Carter有冇事
同cap最後會唔會有好結局[FF]

仲有agent ross同hawkeye家人

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1052  發表于: 2018-05-14
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:其實我想知Sharon Carter有冇事[表情] [表情]
同cap最後會唔會有好結局[FF]
仲有agent ross同hawkeye家人[表情]  (2018-05-14 00:47) 

Hawkeye之前導演話下集會出同好重要喎!佢應該無事,不過好可能係佢家人沙化哂而逼番佢出黎。(靠估mode)

Sharon Carter同Cap Amer有冇好結果好睇合約傾成點吧......
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1053  發表于: 2018-05-14
回 謝拉傑 的帖子
謝拉傑:Hawkeye之前導演話下集會出同好重要喎!佢應該無事,不過好可能係佢家人沙化哂而逼番佢出黎。(靠估mode)
Sharon Carter同Cap Amer有冇好結果好睇合約傾成點吧......[表情] (2018-05-14 11:25) 

可能ant man同hawkeye既屋企人都難逃一劫

Sharon carter我又冇留意合約情況
Sif就因為做電視劇都預左冇得再出
加上已經有Valkyrie
反而好奇jane點解導演唔肯講
因為natalie portmam講左唔會再倣

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1054  發表于: 2018-05-15
對戲入面無出過既人有無變沙無咩好奇,始終佢點講都得,加上好多非劇情因素主導

所以放長雙眼睇佢點「復活」啲角色
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1055  發表于: 2018-05-15
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:對戲入面無出過既人有無變沙無咩好奇,始終佢點講都得,加上好多非劇情因素主導
所以放長雙眼睇佢點「復活」啲角色[表情] [表情]  (2018-05-15 10:38) 

我覺得可能唔係"復活"D 灰化角色, 而係成個時空改變, 蝴蝶效應, 咁樣最簡單粗暴, 連Loki都可能會"翻生"~~~
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1056  發表于: 2018-05-15
回 麻凡 的帖子
麻凡:我覺得可能唔係"復活"D 灰化角色, 而係成個時空改變, 蝴蝶效應, 咁樣最簡單粗暴, 連Loki都可能會"翻生"~~~ (2018-05-15 18:29) 

平行時空都唔出奇
始終美漫本身都係咁

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1057  發表于: 2018-05-19
回 羅力亞 的帖子

今日終於有時間, NOW睇返THOR 3.......

我明GOTG 好收得, GOTG 我都中意睇, 亦唔介意GOTG, GG俠 或者HULK多d製造笑料......

但係THOR? 雷神wor??? o係我心目中型到核爆既雷神2hr不斷搞爛gag, bruce banner 變左成個白痴咁........

sorry, 可能我接受能力太低...... (定原著漫畫個style都係咁?)

個人認為既然marvel 有咁多角色, 每個角色係咪都應該有自己獨立character?

係, 我明票房好收得, 所以變左個個角色都要搞笑, 但係d笑位真係愈來愈濫...... (對我黎講, 應該緊張既時候搞爛gag, 完全會影響投入感同成套戲既節奏......)
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1058  發表于: 2018-05-19
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:
今日終於有時間, NOW睇返THOR 3.......
我明GOTG 好收得, GOTG 我都中意睇, 亦唔介意GOTG, GG俠 或者HULK多d製造笑料......
.......

係有d前因後果既。。。。。

你覺得雷神型好大程度係因為infinity war大影響者
但thor 3之前,你講得啱呀
Thor既角色係冇character加冇咩成長
Thor 1同2既評價係好一般
睇完之後冇人會覺得thor型.......
第一集,衝動
第二集,角色冇成長
Avengers 1+2都冇咩重要發揮/決定性的moment

如果你以marvel三巨頭計
Infinity war/thor 3之前
IM一出已經大受歡迎
CA系列就低開高走
2,3 靠russo bros 幫佢翻生
人氣同IM平起平坐
Thor 系列?最受歡迎既係loki.....
所以第三集就轉左依個導演,Taika Waititi

Thor 3 風格大變,好大原因係Taika Waititi
佢既風格同特點係點可以睇下以下分析

https://www.youtube.com/watch?v=QHnoFU_rifU

你話似gotg
其實唔關事
應該話Taika既風格本身係咁
但最大原因係thor 1同2 thor既定位好大問題
1就冇頭腦盲衝
2又想搞gag但又想保持佢係神既嚴肅
更加欠缺神話元素
感情線更加係......唔講la.....

所以今集揾taika拍
有以下改善
一. 相比以往marvel用色單調,今集有返漫畫漫畫繽紛d既顏色
二. 配樂有好大進步
三. 終於有型棍既moment (彩虹橋個下)

唔好就係Ragnarok係好慘既event,但拍得好歡樂

但無可否認係thor 3 真係大刀闊斧咁改善左thor 1,2既缺點
下面條link有講今集改左d咩令到thor 3 突顯到thor既特色
角色有咩成長

https://www.youtube.com/watch?v=JMxHsl_e78A

我同意Ragnarok唔應該太多笑料
只能講Taika既風格同故事主題係有d衝突
但thor 3 真係幫到thor建立返自己既定位
冇thor 3既鋪排
一定冇infinity war既型

[ 此帖被羅力亞在2018-05-19 03:41重新編輯 ]
本帖提到的人: @icemanbergkamp

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1059  發表于: 2018-05-19
我講到1999
可能冰人你睇片仲好

不過佢都係一家之言
睇戲我覺得好主觀
中意唔中意好個人
不過叫講下導演個背景
大家研究下

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1060  發表于: 2018-05-19
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:
係有d前因後果既。。。。。
.......

我覺得雷神型, 主要係我有限認識thor既設定, 以及Chris Hemsworth 本身.....

而型 (或者"懶"型) 同佢性格衝動/冇成長, 對我黎講係冇衝突......

至於A3既雷神本身我冇意見, 不過佢把新斧頭, 我係反感, 原因係佢用幾套戲去鋪6粒寶石同無限手套有幾強橫, 然後用10min去整把斧頭就可以抗衡(?)無限手套?!!

重點我明每套marvel戲既導演都唔同, 而每位導演都想將套戲注入佢個人風格, 或者因為上一套作品風格賣得/唔賣得都會影響之後既作品.....

但畢竟marvel 已經拍左咁多套, 對我黎講每個角色都應該有佢獨立既形象, 而唔係因為Taika David Waititi 導演或者 james gunn監製就將d角色同故事扭曲左.......

講返thor3, 我唔係話thor完全唔可以搞笑, 只係佢由1st min 係咁"玩鎖鏈" 到中間落難而不斷出現既奇趣(??)表情, 係完全唔好笑, 感覺只係令套戲降class, 亦令劇情上佢落難緊張感冇哂.....

btw, 完全同意 睇戲我覺得好主觀, 中意唔中意好個人, 上面既係我個人"極度偏頗" 既主觀睇法, 中意繼續中意就好
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1061  發表于: 2018-05-19
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:我覺得雷神型, 主要係我有限認識thor既設定, 以及Chris Hemsworth 本身.....
....... (2018-05-19 05:09) 

Thor 設定電影係弱化左
但佢都係一個神
但thor 1+2,除左個槌之外
我睇唔到佢有咩過人之處/型

咁至於原來你話睇佢型只係睇thor設定唔係睇角色成長/魅力
咁我又奇怪,thor1+2既雷神冇理由型過三掛
唔同導演當然有影響
但當之前既thor唔受歡迎
係咪有需要reboot下個定位?

我明你想講marvel既片笑位太多
如果gotg尚可接受
但現實係迪士尼就係咁
要合家歡,大團圓.....

拍依類片難免要加入笑料迎合市場
要達到dark knight trilogy 既高度
好難(嚴格計dark knight我認為唔係superhero movie tim)

相對phase 1
Gotg, CA2+3, Thor 3, 黑豹已經係比較另類/冇咁公式化
Marvel當然唔係完美la
一直都好多野比人彈
配樂冇特點
用色單調
冇印象深刻既反派
但如果將phase 1同phaae 3比較
Phase 3 已經有好大既進步

我係marvel fans
但我從來都唔會盲撐
上述d缺點我地一路都有討論
不過十年前真係冇人會諗過會有一個電影宇宙
可以將d野串埋咁玩
依個係史無前例既實驗
我地都知marvel/迪迪尼有咩缺點
但我覺得marvel過去十年所build up既野同marketing值得予以肯定
當然希望之後x-men, F4, deadpool有機會回歸
唔好被隻老鼠搞衰la
[ 此帖被羅力亞在2018-05-19 08:52重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1062  發表于: 2018-05-19
至於A3既雷把新斧頭
由thanos殺哂矮人旅而唔係留一半應該可以推斷
因為覺得佢地有能力製造到威脅到佢既武器(自己腦補)

加上thor就係reboot過先有咁勁
之前既thor冇咩可能救到埸
Odin話齋,之前係god of hammer多過god of thunder la
[ 此帖被羅力亞在2018-05-19 08:51重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1063  發表于: 2018-05-19
我唔知冰人你有冇睇過ca2同3
我覺得會啱你睇

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1064  發表于: 2018-05-19
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:係有d前因後果既。。。。。
....... (2018-05-19 03:37) 

今次我認同你!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!