• 4387閱讀
  • 66回復

今年英超好精采! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2016-05-25
— 本帖被 antony 執行加亮操作(2016-05-25) —
有哥迪奧拿既曼城,有摩連奴既曼聯,有高普既利物浦,有干地既車路士!再加前列常客阿仙奴,新上位既熱刺、李斯特城;一眾實力不俗既中游修咸頓、韋斯咸,同埋今年有可能招兵買馬,大幅增強既愛華頓!數數埋埋成十隊八隊!今年英超競爭之劇烈,真係往年所少見!唔好話邊隊可以最後奪得冠軍,邊幾隊可以打入前四都唔易估!

未講開季既競賽,淨係睇季前幾隊豪門爭人都夠精采啦。幾乎可以肯定,曼城同曼聯會狂買人。曼城現有班底,除左阿古路、迪布尼、施華呢幾件外,我諗真係半隊波唔岩哥迪奧拿心水。前中後都要買人。曼城似乎會成為今季球季既最大買家!有錢就是任性嘛。同巿死敵都不甘後人,摩頭未宣布成為曼聯領隊,佢個張購物名單已經曝光。「傳曼聯」今年應該「傳」得仲勁仲誇張。第一傳(甚至可能係第一簽)已經係講緊戰神呂布!都唔講補強效果,單單個話題性都已經值回票價啦。球迷既野,你有野比佢幻想下都已經好正了。幻想成真就更加不得了。可以想象到,呂布之後,關公、張飛、趙雲都排緊隊準備加入曼聯()。至於車仔,原有班底其實已經唔差,適當地補充個別位置既人手已經足夠。例如中堅、前鋒都係需要買人既「重災區」。話時話,今季隊隊球隊似乎都要搶中堅咁喎。曼城、曼聯、車路士,兼夾利物浦,隊隊個中堅位都叫緊救命。講開利物浦,今夏將會係高普入主後首次可以全無限制地參予買賣球員既決定。估計球會都會幾支持佢,唔會係財力上比太多限制佢。可惜,歐霸既失利,意味住利物浦下年無任何歐洲賽事,呢個對於招攬大名球員黎講,絕對係死症。你睇葛斯臨埋門個腳都甩碌就知。睇黎利記都只可以係D 二三線球員到揀卒了。大牌球員似乎都與我地無緣。

上面個幾隊就狂買人補充戰力,下面呢幾隊就要諗盡辦法留人以保持戰力。阿仙奴今夏好快就已經傳第一簽了。比起以往咩都慢吞吞既雲加,似乎呢兩年佢係買人方面會愈黎愈爽手。但比起買人,點留人先係關鍵。奧斯爾、山齊士、韋舒亞全部有傳言會離隊。咁傳還傳,未必真係會離隊既。但萬一真係走咁一兩件,尤其係山齊士,對阿仙奴既打擊都唔好話唔大。今季未開咧已經無左個韋大帝,前鋒繼續單天保至尊。雲加再唔係前鋒線上增強實力,幾靚既黃金中場都無用。以往最擔心既防中同中堅問題,似乎都順利過渡了。係睇佢點攪掂埋個前鋒位者。至於熱刺,現有既班底其實已經十分扎實,原班人馬進入下季的話,只需要少許收購相信已經可以攪掂。問題係,英超隊隊都爭前鋒,今季大熟大勇既簡尼,會唔會走人呢?無左簡尼,熱刺猶如無左隻右手,戰力減半!成個故事又唔同咁講法了。李斯特城即使可以留住大部分主力,下年要兼顧歐洲賽事,以佢既兵源,其實真係好吃力。一係就放棄歐聯,專心聯賽。但比你有機會係歐聯亮相,你又會甘心就咁放棄?至少球員未必咁諗。但兩面作戰,對呢類小型球會黎講,分分鐘吃力不討好,到時兩頭唔岸,可能適得其反。好事變壞事。何況,係咪真係留得住班主力尚且言之過早………

作為利迷,我當然睇好高普。只係擔心今季可以買到咩人。下年無歐洲賽事,有辣有唔辣。球會收入減少係其中,買人難左係其二。但今季可以專心聯賽,未必唔係件好事。兩年前羅渣士帶領利記幾乎可以摘冠,正正係因為無歐聯打,可以專心聯賽,大大舒緩傷患同人手不足既問題。今年希望球會可以係高普既帶領下,係各方面都增強實力,尤其要增強球隊既穩定性。唔好講話爭冠,正正常常打番入前四都好哎。尤其今年要入前四都不易呀。

下年冠軍大熱始終都係不離哥師既曼城。雖然話曼城係各個位置上都要補強,但始終班底實力雄厚,球會財力更加雄厚。哥師個名又夠照,要招攬大牌球員絕非難事。二千萬唔駛就買到根度簡番黎就見啦。佢打唔打得掂英超我唔夠膽講,但下年既曼城肯定係星光熠熠耀英超架啦。唔打得都睇得。何況……點會唔打得?所有有利條件集於一身,下年英超冠軍大熱。至於曼聯,敢師帶領之下,摧殘得太緊要。花左幾億買左幾個大名番黎又賣番,嚴重虛耗球會既財力,又將好多有潛質既年青球員賣鬼哂出去,雖然同時佢又打起左幾件後生仔。不過好難想象呢班後生仔會得到摩頭重用。曼聯下年幾乎可以肯定會大換血。只係,唔知要花一季定兩季先換得哂岩摩頭心水既球員。照以往車路士既經驗睇,摩頭今年都唔會以奪冠為首任。重新打造岩自己心水既球隊會係佢今年既工作。曼聯係佢帶領之下,有機會重入四強之列,但爭冠我就唔多睇好了。至於車路士,今年都似乎係重整既一年。上季傷得太重了,排第十,成為歷屆最差既衛冕球隊。真係令全世界都跌哂眼鏡!干地無哥師、摩頭咁有話題性,咁高調,似乎係穩打穩扎既類型。宣布左加盟一段日子,傳會收購既對象都唔算多,亦唔係咩大牌名星球員。估計佢只會係個別位置增加人手。不過,DC、世三都有機會離隊(或被離隊),泰利都要搵人接班,點樣順利過渡就要睇佢功架了。車路士今季未必會大灑金錢作出大量收購,但我反而頗睇好干地帶領下既車路士。佢務實既作風反而係英超少見。

本人見識少,睇到既野係咁多咁浮面,對西咸、熱刺、愛華頓等球隊亦不太了解。希望大家都講下你地既睇法。分享下你對下屆英超各隊既期望或預測。

[ 此帖被freezefox在2016-05-25 15:55重新編輯 ]
1條評分好友元+5000
antony 好友元 +5000 - 2016-05-25

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2016-05-30
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2016-05-30
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:如果講小kane 你會唔會明白D? [表情]
 (2016-05-30 11:39) 

你班友仔……

離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2016-05-30
回 freezefox 的帖子
freezefox:Kane 仔左手旁邊既係Kane仔?[表情] (2016-05-30 01:42)

如果講小kane 你會唔會明白D?
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2016-05-30
freezefox:Kane 仔左手旁邊既係Kane仔?[表情] (2016-05-30 01:42) 

很好
證明你過到GAY TEST
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2016-05-30
回 Numberson 的帖子
Numberson:Kane仔[表情] (2016-05-29 19:19) 

Kane 仔左手旁邊既係Kane仔?

離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2016-05-29
freezefox:邊個? (2016-05-27 12:07) 

Kane仔
離線joN3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2016-05-28
freezefox:無左下半截[表情] [表情]  (2016-05-28 10:15) 

唔打住喇  去緊旅行xd

六月再打....
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2016-05-28
回 ArSo 的帖子
ArSo:其實今年曼聯只係失35球
再大為改善就可能搞到十場不失球ga la[表情]
曼聯問題係進攻到,
我對摩佬能否改善入球能力存疑
....... (2016-05-27 12:34) 

好過敢帥先

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2016-05-28
阿仙奴之前拎四,上季第三,今季第二

下季會拎第一

死神同牛奶仔百 x 成材

信我
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2016-05-28
回 鮮吊甬仔 的帖子
鮮吊甬仔:哥帥個人唔睇好, 有時佢D調動真係......[表情] [表情] [表情] [表情] [表情]  
佢今次先第一次真正教波, 佢之前教果兩隊自動波都拎到聯賽冠軍 (2016-05-25 11:56) 

咁易有勁人唔等於拎冠軍,要識用
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2016-05-28
無左下半截

離線joN3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2016-05-28
短評熱刺(其他今季真係無咩睇)

基本上今季陣容都唔會有好大既變化
隨肥普續左約到2021年 我諗到唔會有大買賣出現
Lamela, Eriksen, Kane 大部分主力都無記錯已經續左約
基本上都執好個爛攤子 講緊爛攤子都係
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2016-05-27
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:下面張Gif圖是什麼來的? (2016-05-27 14:54) 

好像是中華航空的宣傳, 我都係响大壇COPY 返來的。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2016-05-27
回 ArSo 的帖子
ArSo:[表情]
咁潛水囉 有乜所謂 (2016-05-27 16:08) 

應該話,反正都得罪左,怪咩繼續。