• 50991閱讀
  • 2201回復

[非建制派直選及功能組別合共奪得30席/王國興超區落選]2016年立法會選舉討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1920  發表于: 2016-09-06
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:睇返馬海倫論壇d片,我估未來四年應該可以取代MC興製造大量笑料[表情]  (2016-09-06 11:00) 

最緊要溝通溝通溝通............................
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1921  發表于: 2016-09-06
回 廢托 的帖子
廢托:最緊要溝通溝通溝通............................ (2016-09-06 11:09) 

羅力亞:
https://www.youtube.com/watch?v=C_HOwCsF-dw
講水貨問題即見底 容海恩表現冇眼睇

e段更好笑[表情] [表情] [表情] [表情] [表情]  

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1922  發表于: 2016-09-06
回 廢托 的帖子
廢托:最緊要溝通溝通溝通............................ (2016-09-06 11:09) 

溝通溝通, 溝完再通...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1923  發表于: 2016-09-06
老老豆豆,有冇人知周永勤去左邊?有冇D咩聲氣?
離線WWJD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1924  發表于: 2016-09-06
講返有d票站無端端多咗d票,
我老婆嗰日去投票時, 都有d怪事發生.

話說當時老婆比張身份證職員對, 然後, 職員就揭嗰疊紙, 間咗條線係一個名度, 但係就冇比返張身份證佢.
然後, 個職員再揭疊紙, 搵咗另一個名, 跟住想再間, 我老婆係佢未間之先, 即時同佢講,小姐, 頭先你咪間咗我個名囉.
個職員隨即拎老婆張身份證過隔離, 側邊既職員就將老婆既身份證連選票比返佢.

我同老婆講, 你係佢間多個名之後先向票站主任投訴麻, 佢話......我冇諗得咁快喎

如果想香港有個廉潔選舉, 就要個阿頭自己廉潔, 又搵到班廉潔既助手先得, 而家 ? 到我個孫既孫嗰代都唔知有冇
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1925  發表于: 2016-09-06
回 ODIN 的帖子
ODIN:老老豆豆,有冇人知周永勤去左邊?有冇D咩聲氣? (2016-09-06 11:27) 

羅力亞:
立法會新界西參選人自由黨周永勤早前稱,因怕身邊人「惹麻煩、賠上代價」,突然宣布棄選並離開港赴英國。《壹週刊》獨家報道,稱周永勤於今午點票尾聲時已返回香港。他接受訪問時形容,即使在英國期間,仍被疑似大陸女子拍下照片。他又明言在政治生涯和家人安全之間,一定選擇後者。

報道指,周永勤是在今日下午三時從英國回港並步出機場。他解釋當日受威嚇時,對方要求他在選舉期間離港,直至點票結束,「現在我已遵守諾言 ,選舉後塵埃落定才回來,他不會騷擾我了。」 他又透露在英國期間,仍被疑似中國女子拍下照片。亦有人拍下他照片並交予傳媒刊登,但他不知道拍攝者是誰。

對於今次立法會投票率創新高,周永勤對此感高興,認為是香港人醒了,並覺得香港人不能輸。
.......

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1926  發表于: 2016-09-06
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:溝通溝通, 溝完再通... [表情] (2016-09-06 11:18) 

gum 重口

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1927  發表于: 2016-09-06

特首梁振英今早出席行政會議前,主動提到今屆立法會選舉結果,他指投票人數創新高是可喜,政府都一直呼籲踴躍投票,故對人數破紀錄十分高興,亦公開感謝選管會及票站人員等的努力及付出。

被問到一批新任議員,梁振英稱呼包括青年新政、反梁連任的多名立法會議員為「朋友」,他指一直以來重視行政機關及立法會關係,今次有26位首次進入議會的「朋友」,當中很多是有幹勁的年輕人,認為是市民想給予機會讓他們展開抱負及理想,他與政府歡迎這些「朋友」加入,又指有理想及抱負是好事,只要符合香港的憲制地位,合法的目的,合法的手段,他非常願意及歡迎與26名新任議員合作,亦已要求司局長盡快與新一屆議員尤其是新任議員展開溝通了解,與不同政見及立場的人士多些交換意見,亦會爭取全體議員對內地與負責香港事務的中央官員,以及內地省市的官員交流,認識國家發展及政策。他並說未來一年或更長時間,會與議員多些溝通,他與政府目標清晰,冀雙方全面及充分合作,本為市民及香港服務的心,政府會行出第一步,與全體議員有互動關係。
問到今屆非建制議員當選數量,比四年前更多,是否反映市民對政府表達更多不滿,他指香港社會是多元,結果是反映相當一部分對泛民過去表現不滿意,轉而投給非建制亦非傳統泛民人士,造成這個選舉結果,亦令相當一批獨當一面的泛民,當中較偏激的候選人落選。梁振英用英文回答問題時再指,一些激進的議員未能成功連任,反映選民不同意激進行為,「尤其係拖累香港的拉布行為」,認為選民已經「發聲」。

問到有泛民議員當選後,認為選舉結果反映大部分香港市民不希望他連任特首,他指現在無計劃考慮連任問題,並冷笑稱:「有啲好明顯反對我連任都無當選都落選,所以呢個問題,大家可以去評估嘞。」問到會否取因有候選人在選舉其間,當選後被取消當選資格,或者被政府採取法律行動控告,梁振英沒有正面回應,重申基本法規定香港是國家不可分離,此問題會交給律師處理。

離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1928  發表于: 2016-09-06
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:gum 重口[表情] (2016-09-06 12:05) 

佢年紀同我差唔多嘛
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1929  發表于: 2016-09-06
回 WWJD 的帖子
WWJD:講返有d票站無端端多咗d票,
話說當時老婆比張身份證職員對, 然後, 職員就揭嗰疊紙, 間咗條線係一個名度, 但係就冇比返張身份證佢.
然後, 個職員再揭疊紙, 搵咗另一個名, 跟住想再間, 我老婆係佢未間之先, 即 .. (2016-09-06 11:47) 

你老婆會唔會有功能組別?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1930  發表于: 2016-09-06
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160906/55606397

在新界西高票當選的朱凱廸表明要對抗「官商鄉黑」勾結,外界都因此關注其人身安全問題。朱凱廸今接受商台訪問時指,現時已搬離家園到安全地方暫住。他續指,在投票日前,已有原居民向他提供套丁個案的資料,相信會愈來愈多機會「要企出嚟爆啲危險嘢,到底立法會議員呢個身份,到時仲係咪保護到我,我諗都要再睇」。

朱凱廸昨日在選情公佈後情緒激動,更一度在記者面前激動落淚。對於有人指他吸票過多浪費選票,他指選舉結果是超乎想像, 事前泛民陣營多數認為他自在參與,「冇諗過我有能力分配俾人」,但認為工黨李卓人的落敗是沉重打擊。談到自己的選情逆轉,他形容自己以「阿蓋達式」方法組 織選舉工程,主打游擊戰,亦讓地區組織自主作決定。他稱在選舉前亦估計,直至選舉論壇才有機會吸納選票,針對西鐵問題,以及周永勤退選亦對選情有影響。
朱 凱廸又提到今屆選舉網絡經營「揼石仔」很重要,他在社交網絡facebook專頁的短片受到很多關注,未來要加強研究「點樣將啲like同互動,變返做選 票」。他向支持者謝票時指,雙方不只是選票的關係,希望8萬多個投票的市民能在社區內相認,如雨傘運動時一起推動社區互助共享工作,從社區出發自決前途。
朱 凱廸談到過往經歷多次選舉,有感與家人共處時間減少,「自己行依條路,家人犧牲好大」。工作繁重使他無法照顧患有濕疹的女兒,重擔落在妻子身上。但他笑 言,當選後太太亦「唔會同我講咩,最多叫我飲啖水先」。過往他以任職研究助理謀生,「賺夠萬幾蚊就去搞社會運動」,他戲稱連女兒都不太知道自己的職業,現 成為了議員反而不想女兒太快知道。
[ 此帖被utadahikaru20在2016-09-06 12:12重新編輯 ]
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1931  發表于: 2016-09-06
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:佢年紀同我差唔多嘛 [表情] (2016-09-06 12:08) 

我接受唔到_馬海倫

離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1932  發表于: 2016-09-06
回 WWJD 的帖子
WWJD:
講返有d票站無端端多咗d票,
然後, 個職員再揭疊紙, 搵咗另一個名, 跟住想再間, 我老婆係佢未間之先, 即時同佢講,小姐, 頭先你咪間咗我個名囉.
.......

關於票站運作我都有好多疑問, 其實好多都好唔透明。

職員: 根本冇人知道選管會職員係咪都係建制底。

選票保管: 選舉前部份報紙都有報導, 應該有改善既空間。

選票設計: 見到呢度話職員要用間尺撕開選票而有機會撕爛, 乜唔可以預先切埋虛線位方便撕開咩?

在名單上對已選之選民間線: 唔係每個選民都會投票, 咁我點知票站職員會唔會係選舉結束後求其搵多300個人名來間線, 然後放多300張預先準備好既選票入票箱?

身份證影印本都可投票: 呢樣最離譜, 我用我張身份證影印本黐阿劉華個樣上去容乜易? 呢樣必定要修改。
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1933  發表于: 2016-09-06
回 WWJD 的帖子
WWJD:講返有d票站無端端多咗d票,
然後, 個職員再揭疊紙, 搵咗另一個名, 跟住想再間, 我老婆係佢未間之先, 即 .. (2016-09-06 11:47) 

所以帶頭破壞左ICAC先
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1934  發表于: 2016-09-06
回 ODIN 的帖子
ODIN:老老豆豆,有冇人知周永勤去左邊?有冇D咩聲氣? (2016-09-06 11:27) 

避走英國