• 51189閱讀
  • 2201回復

[非建制派直選及功能組別合共奪得30席/王國興超區落選]2016年立法會選舉討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2130  發表于: 2016-09-09
回 Ajax 的帖子
Ajax:每日我都提自己果個MK妹有9皮幾野人工[表情]
 (2016-09-09 02:23) 

時勢做英雄, 只能說她抓住機遇. 但同意佢入局, 起碼叫做有改革既希望
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2131  發表于: 2016-09-09
【朱凱廸受威脅】朱凱廸稱威脅已達「買兇」程度 團隊亦被點相 (09:32)

當選新界西議員的「票王」朱凱廸昨午到警察總部報案,指當選後他與家人的威嚇升級至「死亡威脅」,一直「有家歸不得」四處暫居,目前先由警方提供24小時保護。朱凱廸今早接受商台節目電話訪問稱,近日受到的人身威脅愈來愈嚴重,是多年來面對過最嚴重的一次,並透露已到達「買兇」程度。

朱凱廸稱,在當選後威脅情況有進一步程度上的轉變,內容變得好具體,而且時間很近,「無時無刻都可能有威脅出現」,並已到達「買兇」程度。他指其競選團隊亦要面對類似問題,包括影相及點相,但程度沒那麼嚴重。
被問到選舉前有否想過威脅如此嚴重,朱稱香港的政治暴力風氣愈來愈嚴重,故參政時已有些準備,認為當選立法會議員已是對自己最大的保障,「更加多人冇我呢個保障,所以多保障講多啲說話,係好清楚責任」。
他說暫時女兒「都幾開心」,因不了解事情,太太亦「OK」,但希望能跟他們一起面對,在最可行情況下重回日常生活。朱又引述警方表示,不想只被動地提供保護,亦希望主動消除威脅,相信過幾日警方作出詳細評估後,會再商討保護安排。

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20160909/s00001/1473384427130

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2132  發表于: 2016-09-09
回 freezefox 的帖子
freezefox:Xu,,k 6 (2016-09-09 02:45) 

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2133  發表于: 2016-09-09
【政情號外】丟失議席 左派仍唱好選舉成績

【now新聞台】六月放暑假前,政情曾經報道過中聯辦定下今屆立法會選舉目標,有政情粉絲在選舉結果出爐後,立刻分享了當日的報道。

本台提到,中聯辦預計會有四十席,較上屆減少三席。最終結果揭盅,中西環是否要就選舉問責,就看這個門檻。

根據本台的統計,建制派不多不少,剛好達到門檻四十席。至於多份親政府報章指,建制派共得四十一席,原因是計算了醫學界陳沛然。但陳沛然選舉期間,曾形容自己是淺黃,歸類為建制派有點牽強。

左報在選舉後的評論文章,都認為在目前政治氣氛下,仍能守得住目標本來已不容易。加上多名泛民老將李卓人、黃毓民、何秀蘭落敗,對左派來說是嬴得漂亮。口徑就是成績達標之餘,有些地方還立了功。

這個論調有點似曾相識,去年區議會選舉後,建制派整體議席減少,但成功把幾名泛民老將拉下馬,是立了功一樣。

不過,建制派內部則不太樂觀,兩名拉布捍將梁國雄和陳志全成功連任,加上新增本土自決派,要回復議會秩序的目標,一定做不到。功能組別的選情更影響了建制派的士氣。

政情在選舉前都報道過,西環為功能組別的選戰定下「攻三保三」的策略,展開攻勢、要收復失地的資訊科技界、會計界及醫學界,結果全部無功而還。

政情聽聞,投票日傍晚,左派收到有關方面的短訊,指資訊科技界楊全盛正稍微領先莫乃光,而會計界陳弘毅只落後梁繼昌二百票,呼籲左派陣營繼續催票。

不過,選舉結果發現,兩個界別並非如此咬緊,莫乃光及梁繼昌都分別以多一倍票數勝出,差距票數以千計。宣布結果時,陳弘毅沒有上台。

至於重點保本界別,保住了工程界盧偉國和體育、演藝、文化及出版界馬逢國順利連任。建築、測量、都市規劃及園境界議席則是有史以來失守,首次落入泛民手中。

受到全國政協委員林雲峰挑戰,爭取連任的謝偉銓未能成功。泛民姚松炎漁人得利,議席不只未能進帳還失守,左派都怨聲載道。不只林雲峰,未能協調阻止鷸蚌相爭的強力部門都被埋怨。

功能組別選舉,除了影響35個立法會議席,同時也預告年底1200名特首選舉委員會改選的成績。泛民在多個專業界得票上升,有機會攻佔更多選委議席,隨時左右特首選舉。

http://news.now.com/home/local/player?newsId=192762
[ 此帖被羅力亞在2016-09-09 10:10重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線波友
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2134  發表于: 2016-09-09
力亞哥

你個簽名檔
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2135  發表于: 2016-09-09
回 波友 的帖子
波友:力亞哥
你個簽名檔 [表情] [表情]  (2016-09-09 10:31) 

企鵝禎
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2136  發表于: 2016-09-09
回 英俊 的帖子
英俊:企鵝禎[表情] (2016-09-09 10:33) 

我覺得完美演繹左WFC

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2137  發表于: 2016-09-09
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:其實最好既做法係呈請, 判你勝數之後就close file, 咁唔會影響已經對非建制有著數既結果, 同時亦白紙黑字寫明, 你選舉主任咁做係越權, 最好有埋罰則.
但世事邊有咁完美 [表情] (2016-09-09 09:27) 

民族黨陳浩天申選舉呈請 促法庭判斷選舉結果是否成立:若不應頒令重選 (12:53)

「香港民族黨」召集人陳浩天今年7月被選舉主任取消參選立法會資格,他今日趁立法會選舉結果刊憲,入稟高等法院申請選舉呈請。

陳浩天於庭外表示,強烈譴責香港政府打壓主張香港獨立人士,又指任何人無論政見是什麼,都不應阻止他參選。他又認為,若政府不讓任何香港獨立的聲音存在,絕對是獨裁政府。
陳指本港現時形勢嚴峻,港人必須要立刻思考前路,同時要放開其他的小問題,因為「我哋前途問題係最大」,更不應再去想所謂的「公投自決」。他坦言民族黨並不眼於選舉,未來將於社會各界建立勢力,助中學和大學成立學社或關注組。

被問到選舉呈請的理據,陳指選舉主任違反法律,利用不相關的材料,例如他在facebook所説過的話和他的政綱作判斷,但事實上法律並無賦予選舉主任相關權力。此外,陳被取消參選立法會資格,不但剝奪了他的被選權,亦剝奪了選民的選舉權。他要求法庭判斷是次立法會選舉結果是否成立,若不成立便應宣告無效,並頒令重選。
陳又透露,他早前已申請法援,但法援署一直拖延批核,即使他交齊文件,署方仍稱要再作查證及詢問第三方意見。他坦言若法援不獲批,他並沒有足夠經費進行訴訟,但他仍會繼續官司,「船到橋頭自然直,最多咪破產」,他又坦言「我唔做無人做,一定要我做」。

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20160909/s00001/1473396424050

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2138  發表于: 2016-09-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:民族黨陳浩天申選舉呈請 促法庭判斷選舉結果是否成立:若不應頒令重選 (12:53)
「香港民族黨」召集人陳浩天今年7月被選舉主任取消參選立法會資格,他今日趁立法會選舉結果刊憲,入稟高等法院申請選舉呈請。
....... (2016-09-09 13:21) 

佢講我覺得無錯. 選舉主任根本無權審查一個人可唔可以出選. 我比較在意既係如果勝訴, 法庭係咪一定要判選舉無效一定要重選(有無相關法例, 或寫明), 如果法庭有discretion可以判陳浩天勝, 罰香港政府, 而唔駛一定重選就最好

陳浩天要求法庭判重選係另一件事
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2139  發表于: 2016-09-09
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:如果判佢勝數,應該係要重選的,不過單官司起碼拖兩年,跟住上訢、再終審又拖多一、兩年,拖下拖下重選可以同下屆選舉重疊了…… [表情]
 (2016-09-09 14:14) 

咁咪幾好, 三分已袋, 又食又拎

唔會判選舉主任勝訴掛
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2140  發表于: 2016-09-09
有選舉主任呢招,深信選特首指日可待~~
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2141  發表于: 2016-09-09
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:法律既野其實好難講,雖然就咁睇選舉主任無理由有咁大權的,不過要認真研究過的條文細節先知…… [表情] (2016-09-09 14:32) 

我就係明白法律既野可以想點就點先淆底

法律係唔可以用常理去理解
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2142  發表于: 2016-09-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:
其實好冤枉
我根本唔反對策略投票,我更加係支持tim[表情]
有追po都知我一路有鼓勵大家新東同新西盡量配比低民調既候選人
但事實雷動計劃的確係有漏洞,更加需要檢討
我理解第一次做係一定唔完美
.......
戴耀廷一路都係亂甘講野既人由佔中開始從來都係出來抽下水。
泛民係唔係真有理過佢...
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2143  發表于: 2016-09-09
回 三郎 的帖子
三郎:
戴耀廷一路都係亂甘講野既人[表情]由佔中開始從來都係出來抽下水。
泛民係唔係真有理過佢...[表情]

就港島投票結果,應該真係唔少人參考佢個所謂建議名單
導致wiki輸小小出局

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2144  發表于: 2016-09-09
首先梁浩天搞選舉呈請我一定支持
任何政見都好
被選舉權唔應該被打壓

我有嘗試過去理解佢地
先唔好理佢地既政綱有冇人理

想傾並唔係反港獨
不過港獨唔應該由個別黨派代言, 民主黨都唔會代表民主吧

民族黨永遠講想點
而唔會講點做, 點解咁做
好難去說服人去支持

例子:
人口政策佢要剝奪97起所有雙非公民權
點做? 驅逐出境?
香港有無數咁多親中人士
連帶親戚關係既過百萬
係咪要打番場內戰先

個主張某程度上要行番個種族滅絕先work到
有讀歷史都會令你諗起法西斯主義

佢地會同你講民主係想為香港人爭取真正民主

不過你諗清楚佢地所信奉既主張
係咪一個民主社會所接納到/執行到

[ 此帖被ArSo在2016-09-09 15:25重新編輯 ]