• 50990閱讀
  • 2201回復

[非建制派直選及功能組別合共奪得30席/王國興超區落選]2016年立法會選舉討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2145  發表于: 2016-09-09
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:極右係好易走向法西斯,不過如果你而家提呢三個字的話,就好容易會俾人鬧係左膠……[表情] (2016-09-09 15:48) 

所以我選擇係好友講

呢度多膠丫嘛
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2146  發表于: 2016-09-09
回 迪克 的帖子
迪克:朱迪單野好恐怖…
我指熱_班人對呢件事既反應…………
 (2016-09-08 22:28) 

成班都痴線的!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2147  發表于: 2016-09-09
曾樹和指朱賊喊捉賊:要搞佢一早搞咗佢啦 (14:15)

在立法會新界西直選勝出的朱凱廸昨日報警,指在選舉前後被人恐嚇,令他與家人受到性命威脅,選舉當日他曾指收到一名元朗村長電話,覆述對方稱「如果我再介入在橫洲露天貨倉地帶興建1.7萬個公屋單位的計劃,在9月4日立法會選舉之後,就有人會襲擊我」,在元朗橫洲計劃棕地經營停車場的屏山鄉事委員會主席曾樹和指朱根本是「賊喊捉賊」。

曾樹和今午回覆本報記者電話查詢時指不想回應,免得愈描愈黑,但指朱凱廸根本是「賊喊捉賊」,又稱「嗰條排骨仔喺元朗搞咗十幾年,要搞佢一早搞咗佢啦」。
他又說,朱當了立法會議員,就想「整個保護罩畀自己」,又指朱近日發表的言論「係佢恐嚇緊我」。

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20160909/s00001/1473400904737

gum者係身有屎la

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2148  發表于: 2016-09-09
雲海 陳雲海
6 hrs ·
首先,我講清楚,雖然對任何政府架構調查及投訴已作停頓;但不代表我不再關心社會!關於朱凱廸事件,昨晚也忍不住去了解一翻,大家可視為參考!由於是次新西選區,朱凱迪可以從新界佬中取得八萬多票,其實好神奇;而我亦清楚有不少原居民係投咗比佢,我不太懂得怎樣理解。昨晚一位幾十年原居民朋友,向我親口講述為何眾多原居民投了他!朋友劈頭一句:「其實大家投佢都係為自己,不是什麼正義!」此話何解?!第二句:「過往十幾年,D鄉紳套丁發大達,D錢無落到我地袋喎!」他再詳細講述,大家眼見錢同著數又無收到;但十幾年間四周過度發展令環境急劇惡化,包括人口過度增加,公路及空間其實負荷唔到,汽車流量大增,他一家經常遇到前處有交通意外,巴士及私家車塞死幾個鐘,回家已半夜,但四周不斷興建大型屋苑,日後如何生活,再加上工程車大量出現,昔日小朋友可自由在街頭村角玩耍,而家意外大增,家長已不敢放小朋友出去!朱凱廸反這些鄉紳黑社會霸權及反對過度發展,完全中曬佔大多數一般無權無勢冇錢分新界原居民心聲!而我的朋友更表示,今次朱凱迪係說服到好多老一輩認同佢價值觀,並有出來投票畀佢!看來未來四年新界會大決裂!

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2149  發表于: 2016-09-09
回 freezefox 的帖子
freezefox:成班都痴線的! (2016-09-09 16:46) 

今日又有少少新進展啦

厚顏無恥到呢………
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2150  發表于: 2016-09-09
回 迪克 的帖子
迪克:今日又有少少新進展啦
厚顏無恥到呢……… (2016-09-09 18:28) 

邊度有花生食

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2151  發表于: 2016-09-09
【勝選當日曾到中聯辦】
【葉劉淑儀事隔四日終承認】

「我不是去謝票,亦不是帶容海恩去謝票!」

「我是有些急事,有人邀請我去商量。我抱歉,我向《明報》致歉,因為我被要求保密,但我覺得不安!」

「內容及見甚麼人可以保密,但我有在車上,我覺得要公開,因為早說好過遲說,我不是一個說謊的人!」

新民黨主席葉劉淑儀承認,當選新一屆立法會議員後,即日親身到中聯辦,但拒絕透露會面內容。

傳媒在九月五日拍攝到葉劉淑儀的汽車,曾經到過中聯辦,逗留約 50 分鐘後離開。

葉劉淑儀當日回應傳媒查詢,指自己不在車上,只是委託司機到中聯辦送贈書籍,但事隔四日,她與傳媒茶聚時,改口承認自己當日在車上,又為當日回覆誤導了記者,向有關傳媒致歉。
至於在中聯辦與誰會面

#葉劉淑儀 #中聯辦 #有線新聞 #容海恩

你不如四年後先認?

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2152  發表于: 2016-09-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:邊度有花生食[表情]  (2016-09-09 18:43) 

直接睇黃洋達status
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2153  發表于: 2016-09-09
便衣保護 東涌謝票 朱凱廸:過馬路唔好企第一排

昨日(9月8日)到警署報案,指自己正受暴力威脅的候任立法會議會朱凱廸,今午由最少6個便衣警員陪同下到東涌謝票,他指現時正居住於團隊安排的居所,並由警方24小時保護。他指妻子及女兒暫時亦不能正常上班上學,目前暫時會保持此安排,警方會視乎未來幾日的調查進展,下週再進行風險評估。他表示,自己及團隊正研究保安安排,如不要每天行同一條路。「過馬路唔好企第一排」。面對暴力威嚇,他直言自己「唔可以死」,否則會令改革鄉議局的工作受挫,對於未來的困難,他表示會沉著應對。

團隊也被「點相」

朱凱廸指,現時安排令他感覺到安全點,但擔心其團隊朋友及於其他區工作的朋友,因為他們亦曾被人士拍照「點相」,希望大家能小心點,現時正與團隊商討保安安排,「可能唔好行同一條街,唔好自己一個人,或者過馬路唔好企第一排」,未來會研究長遠的保安安排,包括住所位置等。

市民送上感謝信

朱凱廸指不希望因為一些暴力恐嚇或襲擊,改變自己希望做到的東西,未來希望盡快繼續推動包括區民市集、改革鄉議局等議題,才可令團隊更強大,「萬一我受到好嚴重襲擊,或者死咗,唔係我一個人死咗咁簡單,係關於成個改革鄉議局推動都失敗,所以我唔可以死,要沉著面對將來工作。」。朱凱廸又指可能在市民眼中,香港以前是個和平的地方,但事件後可能需要重新評估。朱凱廸發言時不時獲市民鼓掌,又有人送上感謝信。

當選後仍需市民支持 希望一同改革新界居民生活

被問到是否掌握有關新界鄉村套丁的資料,朱凱廸指不可透露自己掌握甚麼,但他相信在當選立法會議會後,未來會有更多市民找他協助。他又指希望大家不要再稱呼他為「票王」,即使進入議會後仍需市民支持,希望與大家一同改革新界居民的生活,「投我票八萬幾人,如果東涌有100個人出嚟,已經可以做到好多嘢」。朱凱廸於逸東邨圍繞一圈謝票,又不時和老人家,小朋友及主婦等握手合照。

如外出先跟警協商

剛當選立法會議員的朱凱廸,昨午到灣仔警察總部報案,向傳媒表示,在他當選後,所受到的暴力威脅嚴重惡化,威脅到他個人性命及家人安全,決定向警方陳述事件經過,並希望警方嚴正調查及提供保護措施。朱今早接受訪問時指,現時和家人正身處由團隊為他找的安全地方,並由警方保護,而太太及女兒暫無法上班上學。他又說,若自己要出外活動,亦先要與警方協商。

跟蹤車輛  車主有案底

朱凱廸曾表示,自從他當選立法會議員當日起,開始感到有威脅,而投票日當日,有兩輛房車曾跟蹤他的拉票過程,朱當時報警處理,車上男子被警截查後,與其競選團隊發生口角,並以粗口辱罵對方。《香港01》其後翻查有關房車的車牌登記資料,發現其中一名車主犯案纍纍,曾涉搶劫及盜竊被刑事起訴,亦曾有多次刑事紀錄。

http://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/42258/%E4%BE%BF%E8%A1%A3%E4%BF%9D%E8%AD%B7-%E6%9D%B1%E6%B6%8C%E8%AC%9D%E7%A5%A8-%E6%9C%B1%E5%87%B1%E5%BB%B8-%E9%81%8E%E9%A6%AC%E8%B7%AF%E5%94%94%E5%A5%BD%E4%BC%81%E7%AC%AC%E4%B8%80%E6%8E%92?utm_content=buffer03c71&utm_medium=Social&utm_source=facebook+hk01&utm_campaign=buffer

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2154  發表于: 2016-09-09
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:極右係好易走向法西斯,不過如果你而家提呢三個字的話,就好容易會俾人鬧係左膠……[表情] (2016-09-09 15:48) 

佢地眼中既右只有極端先係右

講多晒氣
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2155  發表于: 2016-09-09
回 迪克 的帖子
迪克:直接睇黃洋達status (2016-09-09 19:19) 

Oh,冇follow 開
熱普城唯一有follow教主

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2156  發表于: 2016-09-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:Oh,冇follow 開[表情]
熱普城唯一有follow教主[表情]  (2016-09-09 19:39) 

我一個都無follow
Fb有熱_,佢地like/comment所以睇到
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2157  發表于: 2016-09-09
回 迪克 的帖子
迪克:我一個都無follow
Fb有熱_,佢地like/comment所以睇到 (2016-09-09 19:42) 

其實,都係葡萄緊冇人理佢地者
但,如果人地去幫熱_,佢地又話人抽水/搶光環ga la

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2158  發表于: 2016-09-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:其實,都係葡萄緊冇人理佢地者[表情]
但,如果人地去幫熱_,佢地又話人抽水/搶光環ga la[表情]  (2016-09-09 19:45) 

睇埋班信徒留言,唔係葡萄咁簡單
果種價值觀真係好唔正路
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2159  發表于: 2016-09-09
回 迪克 的帖子
迪克:睇埋班信徒留言,唔係葡萄咁簡單
果種價值觀真係好唔正路 (2016-09-09 19:58) 

惡意攻擊個d已經上哂腦。。。

但睇返其他留言,平時咪就係熱_依d態度搞死自己。。。。
唯我獨尊,總之小小唔同意就話人左膠、港豬
你幾有道理都唔會有人聽
輸左,更加係冇人可憐