• 50971閱讀
  • 2201回復

[非建制派直選及功能組別合共奪得30席/王國興超區落選]2016年立法會選舉討論區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2190  發表于: 2016-09-14
回 freezefox 的帖子
freezefox:駛咩CHECK 呀。呢D 時事黎架嘛。白頭忠選超區,只要稍為有留意新聞既都知啦。唔係講一兩日喎,幾個月架啦喎。
作為一個教局局長,佢完美地示範咩叫公民知識零雞蛋(當然,封信分分鐘唔係佢出,甚至佢可能睇都無睇過………)。 (2016-09-14 10:59) 

咪就係話佢條靚出左封信, 但佢CHECK 都冇CHECK.........
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2191  發表于: 2016-09-14
條靚 同 佢 都係廢
that's all
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2192  發表于: 2016-09-14
田北俊透露中聯辦曾希望他勸退周永勤 稱會影響何君堯

自由黨榮譽主席田北俊透露,中聯辦曾於7月時找他商討,希望他能勸周永勤不要出選立法會新界西選區。

田北俊出席電台節目時表示,由於他認為周永勤有機會勝出,因此沒有勸退周永勤。他表示與中聯辦討論時,對方有點名指會影響何君堯。

田北俊在節目後被問及當時的討論情況,他不願透露詳情,稱選舉中有與各黨派及中聯辦溝通,他強調不是聽中聯辦指示。
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2193  發表于: 2016-09-14
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:田北俊透露中聯辦曾希望他勸退周永勤 稱會影響何君堯
自由黨榮譽主席田北俊透露,中聯辦曾於7月時找他商討,希望他能勸周永勤不要出選立法會新界西選區。
田北俊出席電台節目時表示,由於他認為周永勤有機會勝出,因此沒有勸退周永勤。他表示與中聯辦討論時,對方有點名指會影響 .. (2016-09-14 12:58) 

越來越多料爆
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2194  發表于: 2016-09-14
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:越來越多料爆 [表情] (2016-09-14 16:30) 

香港班商家佬宜家同中聯辦正式反檯!兩邊開哂火,返唔到轉頭架啦。

睇下最尾邊個生存落黎啦。
[ 此帖被freezefox在2016-09-14 17:05重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2195  發表于: 2016-09-16
批朱到處樹敵 何君堯:如果我惹火,朱凱廸直情係核彈 (16:00)

候任立法會議員何君堯一向被指言論惹火,早前曾在facebook公開指另一候任議員朱凱廸聲稱人身安全受威脅但卻行事高調,質疑對方自製新聞。何君堯接受港台專訪更稱,「如果我言論屬於惹火,佢(朱凱廸)直情係核彈」。

何君堯稱,朱凱廸指「官商鄉黑勾結」就應該講清楚具體內容,如「邊個官、邊個商」,他指作為候任議員說話一定要謹慎,促朱拿出證據。他又說「如果我何君堯講嘢係惹火,佢直情係核彈」。
何認為,橫洲爭議並不是一回事,因政府已有建屋時間表,認為朱不應將事件政治化、到處樹敵,否則是好心做壞事。

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20160916/s00001/1474011659142

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2196  發表于: 2016-10-04
政Whats噏︰爆seed游蕙禎關注港人無房扑嘢

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20161003/bkn-20161003231704356-1003_00822_001.html

新任立法會議員游蕙禎聯同另外三名新任議員劉小麗等人,今晚(3日)出席理工大學學生會論壇,討論中港矛盾及收回單程證審批權,游蕙禎於論壇末段突然爆seed,主動提及關注港人想「扑嘢」(做愛)時,正面對土地問題。她說︰「就算我哋要扑嘢,我哋都搵唔到房去扑,呢個係一個好現實嘅問題㗎嗎」。

游蕙禎於論壇末段,被台下問及移民審批權等問題時,指面對長久以來資源錯配的社會,「我哋一直都喺被規劃嘅位置」,不斷被縮窄生存空間,她直言要改善有關情況,不單靠一句口號,需要大家真正去落實。

她其後如數家珍,把港人特別是年輕人面對問題一一列舉出來,當中特別提及港人如想「扑嘢」,都難以找到適合地方︰「我哋面對住嘅係一畢業,就要出來還Grant Loan,我哋負擔唔起一層樓嘅租價,我哋連嘢都......就算我哋要扑嘢,我哋都搵唔到房去扑,呢個係一個好現實嘅問題㗎嗎,我哋面對住嘅問題。」

就此,她呼籲在場人士去思考,憑藉自己力量可以做到甚麼事情,重申「我哋一齊要去規劃」,又承諾自己進入議會後會盡快推動有關事宜。

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

踢波就話要多地方姐, 呢D啦喎....... 我又唔信你有心的話會搵唔到地方
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2197  發表于: 2016-10-05
回 蕃薯廠 的帖子
聽講weekend過千蚊
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2198  發表于: 2016-10-07
今屆立法會選舉中,本土民主前線梁天琦因被指支持港獨,違反《基本法》中包括「香港是中國不可分離的部份」等條文,就算他之後承諾放棄港獨立場,仍被選舉主任剝奪參選權。梁天琦晚上回覆《蘋果》時表示,明日(周五)會入稟高等法院提出選舉呈請,現正做最後準備。一旦梁勝訴,有可能推翻立會新界東選舉結果。

梁天琦在今年7月已聯同九龍西參選的社民連正副主席吳文遠、陳德章入稟法院,就選管會要立會參選人簽署確認書,提出司法覆核,要求推翻選管會的決定,指選管會的做法並不合法,認為選管會沒有權及責任建議或指示選舉主任要求參選人簽署確認書,但遭高等法院法官區慶祥拒絕進行緊急聆訊,梁事後公開承諾放棄港獨立場,但仍遭選舉主任剝奪參選權。

早前另一遭剝奪參選權的香港民族黨召集人陳浩天,已入稟高等法院提出選舉呈請,指選舉主任做法違法違憲,要求法庭宣告他參選的新界西選舉結果無效。

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2199  發表于: 2016-10-09
我又唔太想新界東又重選

新界東係民主派最大票倉

九席拎到六席已經相當滿意

重選無把握再拎到,到時建制派又玩配票就出事了
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2200  發表于: 2016-10-09
宜家係講緊公唔公平。。。。。
為左一次比較理想既選舉結果可以接受以後選舉主任無理篩走候選人?
每個人都有選舉權同被選舉權
但今次你默許依個情況,下次只會有更多梁天同陳浩天

而且,真係告得入先算la

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2201  發表于: 2016-10-10
實唔公平架

建制分分鐘仲想上訴成功添
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014