• 9259閱讀
  • 314回復

獲中央批准請辭的曾俊華,正式宣布參選下屆行政長官選舉 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2016-10-27
回 ArSo 的帖子
ArSo:我果時話, 1/8出閘已經解決一切 (2016-10-27 16:31) 

個陣無諗過會發展到咁既地方,個陣如果多D 聲音反對個三個方案,比多幾個方案入閘再投票,結局未必係宜家咁。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2016-10-27
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:胡官 [表情]
人地70歲仲要叫人出黎做大龍鳳, 湊孫好過啦 [表情] (2016-10-27 16:25) 

所以有人話佢係鬼...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2016-10-27
回 ODIN 的帖子
ODIN:所以有人話佢係鬼... (2016-10-27 17:58) 

宜家香港人真係無辦法再信任何人………

幾乎所有人都係鬼。成個泛民,民主黨係鬼,公民黨係鬼,街工係鬼,青政係鬼,熱狗又係鬼………個個都係鬼………咁其實成個立法局已經係中央控制之內了。

我即時諗起使徒行者………個個都係臥底……其實CALL 番哂佢地歸隊個社團已經崩潰了。根本都唔駛去查案。

離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2016-10-27
回 freezefox 的帖子
freezefox:宜家香港人真係無辦法再信任何人………
幾乎所有人都係鬼。成個泛民,民主黨係鬼,公民黨係鬼,街工係鬼,青政係鬼,熱狗又係鬼………個個都係鬼………咁其實成個立法局已經係中央控制之內了。
....... (2016-10-27 18:34) 

正宗鬼打鬼
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2016-10-27
....... (2016-10-27 18:34) 

鬼,全部都係鬼

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2016-10-28
....... (2016-10-27 18:34)

睇你點睇,我的睇法傾向比較悲觀...

[ 此帖被ODIN在2016-10-28 11:32重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:睇你點睇,我的睇法傾向比較悲觀... (2016-10-28 10:33) 

「香港人無辦法再信任任何人」其實係一句客觀陳述黎的。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2016-10-28
freezefox:「香港人無辦法再信任任何人」其實係一句客觀陳述黎的。 (2016-10-28 10:36)

老老豆豆,尋日見胡官冇自己的班底,冇自己想做的政策,乜都冇,其實係幾失望

甚至已經引黎好多人的負評,話佢係中聯辦的一隻吸泛民票的棋...
[ 此帖被ODIN在2016-10-28 11:57重新編輯 ]
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2016-10-28
曾俊華指何時參選是天機
28.10.2016 12:42
財政司司長曾俊華在中文大學和學生交流,被問到是否會參選行政長官時重申,如果對香港有貢獻,願意考慮任何事情,但現時不講得太多,至於何時宣佈參選,他形容是「天機」。

曾俊華又回應新民黨主席葉劉淑儀批評他過去十年,擔任財政司司長「Hea做」的言論,指如果自己在這個崗位可以「Hea到十年」,都甚有天才。他又說,擔任海關關長時,葉劉淑儀是自己的「老闆」,當時對方給予自己幾好的評價,感謝對方對自己多年來提出的意見。

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:老老豆豆,尋日見胡官冇自己的班底,冇自己想做的政策,乜都冇,其實係幾失望
甚至已經引黎好多人的負評,話佢係中聯辦的一隻吸泛民票的棋...
 (2016-10-28 11:34) 

立法局就話要吸票者。

選特首黎黎去去都係個千零票,七成係完全掌握係中央手中。佢落ORDER 投邊個就投邊個,無懸念咁滯。你再多多聲氣就派個京官黎親自「教育」下你,「開導」下你,咪又係跟指示投票。

有需要介票或吸票咩?你話中央唔介意多個人黎演呢套鬧劇我就或者會信。你話中央專登搵幾個人黎吸泛民個區區二三百張票就似乎唔多有說服力了。要吸票,一個鬍鬚曾都夠啦。

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2016-10-28
freezefox:立法局就話要吸票者。
選特首黎黎去去都係個千零票,七成係完全掌握係中央手中。佢落ORDER 投邊個就投邊個,無懸念咁滯。你再多多聲氣就派個京官黎親自「教育」下你,「開導」下你,咪又係跟指示投票。
....... (2016-10-28 12:49)

如果中央有7成

就唔會出現689啦....

大陸都有黨派之爭

就算特首都係
大家互相角力鬥造王
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2016-10-28
火鳳凰:
如果我無記錯的話,特首選舉係無界票呢回事的,就算胡官真係入到閘,最後三個人選,唔係最高票就一定當選,仲一定要係過半數。就算胡官第一輪投票吸到泛民票,三個人都唔過半數的話,第二輪會淘汰左最低票果個放返的票出黎……

freezefox:

立法局就話要吸票者。

.......

上屆有689,唐英年及AV仁。如果上屆泛民冇出人,就會成為造王者。

假設今年係 689 vs 曾俊華,如果胡官入左閘會對邊個比較有利?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2016-10-28
當然,胡官連當年的楊鐵樑都比唔上,要入閘談何容易?

689, 曾俊華, 葉劉...點都未排到佢...

你話黃仁龍出黎選就話姐..
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2016-10-28
回 ArSo 的帖子
ArSo:如果中央有7成
....... (2016-10-28 14:16) 

無七成咪六成或五成半囉。

你舉689個例子,咪正正證明,中央實實在在掌握左差唔多七百張票囉。夠過半數啦。

仲有唔好唔記得,個陣689係臨尾先受「祝福」。可能真係去到最尾個一分鐘上面先拍板比佢去,或棄唐取梁的。所以臨選前唔知一日定兩日有中央大員落黎香港逐個逐個選委去見。時間咁少都夠佢做野。如果佢地再早少少拍板。我諗689個名宜家可能叫789 都未定了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2016-10-28
回 ArSo 的帖子
ArSo:如果中央有7成
....... (2016-10-28 14:16) 

不過我都認同,內地有黨派之爭。唔係唔會有成報事件吧。插689 之餘,連中聯辦都插到反艇。你唔係有人係背後撐腰邊有可能比佢發生?