• 9267閱讀
  • 314回復

獲中央批准請辭的曾俊華,正式宣布參選下屆行政長官選舉 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 300  發表于: 2017-03-13
回 freezefox 的帖子
freezefox:邊個係國家領導人?[表情] (2017-03-13 17:14) 

政協副主席係國家領導人級別...

即係唔會以為左做一場膠劇而亂派個國家領導人比689...
[ 此帖被ODIN在2017-03-13 18:14重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 301  發表于: 2017-03-13
回 ODIN 的帖子
ODIN:政協副主席係國家領導人級別...
即係唔會以為左做一場膠劇而亂派個國家領導人比689... (2017-03-13 18:13) 

首先,政協副主席係咪已經等如「國家領導人級別」,呢一點有待商榷。不過都算了。

689 做政協副主席呢樣野,同宜家選特首,好似係兩件事架喎。我都唔係太明你想講咩………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 302  發表于: 2017-03-13
第3點你講緊薯片挾高民望戲劇性逆轉反勝呀嘛

西環勢力依家咁好景,中央又升689職,又最吹曬雞要捧林鄭,都係為左營造一場逆轉勝? 唔會掛

政協副主席係屬於領導人級別...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 303  發表于: 2017-03-14
回 ODIN 的帖子
ODIN:第3點你講緊薯片挾高民望戲劇性逆轉反勝呀嘛
西環勢力依家咁好景,中央又升689職,又最吹曬雞要捧林鄭,都係為左營造一場逆轉勝? 唔會掛
政協副主席係屬於領導人級別... (2017-03-13 23:17) 

西環勢力咁好景,中央咁賞識689 ,點解唔直接比689連任?

你唔係信佢真係為左個女而放棄連任係話?

689 唔選,背後已經代表好多暗湧了。已經直接否定左,「西環勢力無可挑戰」,「中央完全信任支持689」呢兩個命題了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 304  發表于: 2017-03-14
中國人民政治協商會議全國委員會副主席(簡稱全國政協副主席)是中國人民政治協商會議全國委員會的重要組成人員之一,屬國家領導人級別。

由於政協被宣傳為愛國統一戰線組織,令全國政協淪為大量國務院組成部門負責人、國家行政機關、審判機關、司法機關官員退休後出任的閒職,而又因其統一戰線特色,部分民主黨派的領袖、無黨派人士會被選為政協副主席,但因缺乏監督,部分副主席從不出席政協會議,例如中國作家協會前主席巴金,從沒有履行政協職責,但仍22年被選為全國政協副主席,巴金本人亦曾表示辭職,但不獲接受。

職級上屬「國家領導人級別」,但實際只係「閒職」。

數下宜家究竟有幾多個副主席,就知呢個職位有幾「重要」:

現任副主席[編輯]
杜青林、韓啟德、帕巴拉·格列朗傑(藏族)、董建華(香港)、萬鋼、林文漪、羅富和、何厚鏵(澳門)、張慶黎、李海峰、陳元、盧展工、周小川、王家瑞、王正偉、馬飈(壯族)、齊續春、陳曉光、馬培華、劉曉峰、王欽敏、梁振英(香港)。[1]
[ 此帖被freezefox在2017-03-14 10:23重新編輯 ]

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 305  發表于: 2017-03-14
freezefox:西環勢力咁好景,中央咁賞識689 ,點解唔直接比689連任?
你唔係信佢真係為左個女而放棄連任係話?
....... (2017-03-14 10:15) 

大家睇法唔同,我心底裡都希望西環係o係劣境...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 306  發表于: 2017-03-14
freezefox:中國人民政治協商會議全國委員會副主席(簡稱全國政協副主席)是中國人民政治協商會議全國委員會的重要組成人員之一,屬國家領導人級別。
由於政協被宣傳為愛國統一戰線組織,令全國政協淪為大量國務院組成部門負責人、國家行政機關、審判機關、司法機關官員退休後出任的閒職, .. (2017-03-14 10:21) 

如果你要計,仲要計中央軍委、中央人大常委、國務院等等...

人大政協副主席的確係閒職,但肯定係唔會亂派比人...
[ 此帖被ODIN在2017-03-14 10:41重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 307  發表于: 2017-03-14
大陸有2千幾個政協
副主席又廿幾個

我睇唔到有咩實權
得個名姐
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 308  發表于: 2017-03-14
回 ODIN 的帖子
ODIN:大家睇法唔同,我心底裡都希望西環係o係劣境...
 (2017-03-14 10:33) 

劣境就一定唔係。佢仲可以日日係到聲大大,劣極有限。但唔係無暗湧。內地政權既鬥爭,我真係唔識兼唔清楚。政治一日都兼長,薄熙來同周永康落台之前個刻,都仲係呼風喚雨,氣燄迫人的。個一刻我諗佢地都無預計到下一秒自己會有咁既下場。政治、政局都係瞬間萬變的。

其實我自己都唔太信有第三點。但我個出發點係,我唔想太神化中央!講到佢真係奇謀妙計,運籌帷幄,樣樣都係自己計算之內。你估睇緊火鳳燎原咩,咁多計中計中計中計………

但我信佢地有可能會因為形勢既改變而順水推舟,將計就計也好,將錯就錯也好,製造一個民意高企既特首對佢地黎講唔係一定係壞事。特別係呢一刻既國際形勢。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 309  發表于: 2017-03-14
回 ODIN 的帖子
ODIN:如果你要計,仲要計中央軍委、中央人大常委、國務院等等...
人大政協副主席的確係閒職,但肯定係唔會亂派比人... (2017-03-14 10:35) 

當然唔會「亂」派!

就等如大學既榮譽博士都唔會「亂」派,比人。比得你,一定有某個原因。但九成唔係因為你係個方面既學術成就囉……

幾多有錢佬拎到榮譽博士,你唔會以為佢真係好好學識掛………

同樣地,政協副主席,個名幾響架。但有咩實權?

不過,無實權又唔代表無影響力………你睇董建華都宜家都可以陰魂不息就知………

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 310  發表于: 2017-03-14
freezefox:當然唔會「亂」派!
就等如大學既榮譽博士都唔會「亂」派,比人。比得你,一定有某個原因。但九成唔係因為你係個方面既學術成就囉……
....... (2017-03-14 11:27) 

有好多人話係中央明升暗降689,但作為一個國家的副主席,始於都係一種成就...

有冇實權就係另一回事...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 311  發表于: 2017-03-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:有好多人話係中央明升暗降689,但作為一個國家的副主席,始於都係一種成就...
有冇實權就係另一回事... (2017-03-14 18:20) 

如果689 有得揀,我相信佢一定揀連任,而唔係揀政協副主席。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 312  發表于: 2017-03-15

公民黨表示,執委會擴大會議通過,全體選委於3月26日特首選舉,在第一輪投票中支持曾俊華。

公民黨指出,曾俊華和胡國興同獲民主派選委提名入閘成為候選人,當中胡國興的政綱及其反映的價值觀最為公民黨接受。但根據現時各方的民意調查、早前與兩名候選人的會面及在公開論壇的表現,公民黨認為,二人之中,曾俊華最有能力團結香港人,「對抗西環欽點」。
公民黨執委會最終決定其全體選委於3月26日特首選舉,在第一輪投票中支持曾俊華,執委會理解部分選委需要向其所屬的界別交代意向。
公民黨又指出,若曾俊華最終當選,未來5年公民黨會繼續緊守崗位,監察其施政,尤其在「人大8.31決定」及23條立法兩件事上,公民黨會站穩港人立場,以確保其做法符合港人利益及期望。

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 313  發表于: 2017-03-23
特首選舉踏入「最後一哩路」,雖然不少建制派已認定林鄭月娥入主禮賓府機會高唱入雲,但表明「無諗過會輸」的曾俊華仍未放棄。有曾營人士估計,曾俊華除可獲民主派300多票支持外,亦有近百位來自不同界別的建制選委支持,曾俊華亦連日出動「奪命追魂call」拉票,仍希望「逆轉勝」創造奇蹟。

多個民主派政黨和選委本周陸續表態支持曾俊華,其中「民主300+」逾九成選委決定票投薯片,但最大對手林鄭月娥獲建制陣營力撐,包括手握逾百票的民建聯,令曾俊華陷入「贏民望、輸選情」的局面。

踏入選戰最後階段,曾俊華連日不斷致電選委作最後拉票,希望選委願意在暗票階段支持他。有曾營中人估計,曾俊華除獲民主派選委支持外,亦獲分別來自宗教界、商界、紡織及製衣界等界別選委支持,加上有信心力保提名曾俊華的35張建制票,相信曾俊華暫時得票有「4字頭」。

其實,目前1194名選委之中,有269人未有提名任何參選人,分別來自多個界別,包括港九各區議會、勞工界、宗教界、旅遊界、航運交通界、商界、文化小組等,但當中有四大「鐵票」界別被視為林鄭的囊中物,包括佔57票的港九區議會、15票的文化小組,中國企業協會亦有14票尚未出動。

因此,若曾俊華要「逆轉勝」,除了要盡掃游離票,最大挑戰就是要從林鄭「票倉」撬走鐵票,才能達到601票的當選門檻,亦要寄望已提名林鄭的工商界會轉投自己。

曾營中人承認撬票不容易,但仍未絕望,希望游離選委或本身「身在林鄭心在曾」的選委明白,他們在暗票階段支持曾俊華,絕對有能力左右大局。有支持曾俊華的建制派指,曾營仍對當選抱有一絲希望,冀第一輪投票無人取得過半數票,進入次輪投票便有望獲更多建制選委支持。

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 314  發表于: 2017-04-01
回顧特首選舉 羅永聰指「呢鋪我哋係認真咗」 盼曾俊華團隊是最成功輸家 (16:53)

特首選舉結束近一周,競選期間獲對家林鄭月娥公開讚賞的曾俊華競選辦成員羅永聰,今早到中大出席講座,回顧選舉點滴,直言「呢鋪我哋係認真咗」,期望曾俊華團隊是最成功的輸家。

羅永聰於講座中被問到曾俊華競選活動成功原因, 他指由於曾俊華信任同事的決定,而且於選舉活動採取主動,很早便預備眾籌、安排推出影片時間表等。他強調,政治不是能幹的人願意做就會成功,而是要有團隊合作。
羅永聰又說,過往特首選舉,「沒有人這麼認真去面對它(選舉)、對待它。呢鋪我哋係認真咗」。他亦認為,過往選舉民調與今次民調反映的事有不同意義,形容今次民調相對清晰。
不過羅永聰慨嘆,「特首選舉,說到底是1200人遊戲,到最尾民望是一個指標,但民望與結果沒有關係」,因為只有獲建制派投票的人能夠勝出,而影響建制派投票的因素包括中央取態,故曾俊華團隊只能呈現一個有相對高民望、有泛民選票、能舉辦和平集會的選擇,但不能保證勝出。
至於若林鄭月娥接觸他,他會否幫忙,羅永聰只說待對方真正找自己再說,又笑言多謝林鄭月娥,否則他沒有今日。