• 9275閱讀
  • 314回復

獲中央批准請辭的曾俊華,正式宣布參選下屆行政長官選舉 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:上屆有689,唐英年及AV仁。如果上屆泛民冇出人,就會成為造王者。
假設今年係 689 vs 曾俊華,如果胡官入左閘會對邊個比較有利? (2016-10-28 14:19) 

最後咪又係睇阿爺個七百票配比邊個。

如果阿爺唔想比689連任,唔駛攪咁多野啦。落order 叫個700 個選委一半走去投曾就可以了。

如果佢堅持比689 連任,只要呢689 票一票不少。我當你無左胡官,曾可以羸到咩?

仲有喎,宜家未知總共有幾多人入閘架喎。暫時表明會選既,都係得胡官一個之嘛。或者689 最後真係唔選呢。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2016-10-28
中央都有好多個山頭,否則就唔會又有唐英年,又有689,你睇成報就知...

其實我理解上屆中央的人選係唐英年先真,只係比 689 做低左...

如果胡官入閘,我唔敢話所有人對 689 以外的參選人冇影響,反正除左 689 本人之外,其他人都會講 Anyone But CY...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:當然,胡官連當年的楊鐵樑都比唔上,要入閘談何容易?
689, 曾俊華, 葉劉...點都未排到佢...
你話黃仁龍出黎選就話姐.. (2016-10-28 14:29) 

咪係囉,佢連入唔入到閘都未知。講咩介票哎。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:中央都有好多個山頭,否則就唔會又有唐英年,又有689,你睇成報就知...
其實我理解上屆中央的人選係唐英年先真,只係比 689 做低左...
如果胡官入閘,我唔敢話所有人對 689 以外的參選人冇影響,反正除左 689 本人之外,其他人都會講 Anyone But CY... (2016-10-28 15:10) 

中央有好多派系呢點大家無異議。

但好多派系同胡官係咪阿爺指派黎介票,本身無關係吧。要指控胡官係受命介票,需要更多既,更可信既證據或推論。宜家我真係睇唔到任何證據或推論可以支持呢個講法。

否則,真係只要係參選既候選人,全部都係鬼。就算泛民推個人出黎,一樣係鬼。「鬼」既定義太闊了吧。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:上屆就算泛民冇出人,都唔會成為造王者…… 1200票只要拎到601票就當選,所以 689 當選同泛民有無出人根本就無關係……
至於今屆,頭先已經解釋過,689 vs 曾俊華的話,有無胡官入閘,到最後都會係 689 vs 曾俊華邊個最後一輪拎到 601票就當選……
....... (2016-10-28 14:53) 

我唔信中央會唔干預由得我地攪。

但我信中央未拍板內定邊個係特首。仲可以有變數。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2016-10-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:
無七成咪六成或五成半囉。
你舉689個例子,咪正正證明,中央實實在在掌握左差唔多七百張票囉。夠過半數啦。
.......

1    梁振英    689票
2    何俊仁    76票    
3    唐英年    285票    
白票    75票
廢票    7票
總投票數    1132票    
沒入場選委    61票    
有資格選委    1193票 100%

689+285=974
974/1200=81.16%

八成票tim

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:胡官入閘,除左 689 本人之外,其他人都會講 Anyone But CY,我唔明有咩影響……
總之 689 拎到 601票就會贏,拎唔到 601票就會輸,因為到最後一輪都會係一對一,唔會有界票既情況出現……
....... (2016-10-28 15:17) 

問題係 689 都唔知自己夠唔夠601票...

唔好講界票,胡官參選會唔會用黎分薄對手選票的工具?
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:何來八成?
投唐英年果 285票咪就係最後唔聽中央話囉,例如李嘉誠就差不多講到明有人叫佢改投 CY,佢點都唔肯…… [表情] (2016-10-28 15:23) 

個堆票咪又係北京掌控住,只係對上大老唔同者
上次臨時先谷689上位,要劉延東落黎cool票
最後都夠贏,今次早d吹雞有七、八成唔難

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2016-10-28
再對上一屆,貪曾都有八成票
只係因為上次有千二人選+多左個候選人者
北京掌握既票肯定有八成,投邊個睇你對上落咩order了

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:睇你吹雞邊個啦,吹雞 689 就肯定唔會有七、八成啦…… [表情]
我地講緊佢控制到既票係絕對控制到既票,叫佢去死都會去死既票,而唔係講緊正常情況之下都會聽話既票,因為始終都係暗票黎…… [表情]
 (2016-10-28 15:47) 

咁上次最後情況有變者,上面好遲先拍板決定捧689
所以有d唔敢再轉駄照投,怕原本大老都得罪埋
今次應該唔會la

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:問題係 689 都唔知自己夠唔夠601票...
唔好講界票,胡官參選會唔會用黎分薄對手選票的工具? (2016-10-28 15:29) 

疑?你咁講講下,變左係689 或689 個一方派胡官出黎選囉喎。

其實正如火兄頭先都講左,「分薄」對手選票呢樣野係唔存在的。因為只要你拎唔到601票。第一輪你分薄左既對手既選票,係第二輪都會自自然然聚集番埋一齊。結果都係一樣。

簡單咁講,689 拎500票,曾拎450票,胡拎200票,其他既廢票,白票,缺票50票。好啦,「分薄左曾既票源了。689 得票高過曾了。咁然後呢?

第二輪,胡個200 票又會去番曾個到。曾650 票當選。

所以係特首選舉到,唔存在介票就係咁解。由始至終,都係你拎唔拎到601票。而中央,係唔希望當選人拎601票的……689上次已經係好樣衰的了。今次唔可以再次樣衰,低票當選,比人唱足四年!

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2016-10-28
freezefox:疑?你咁講講下,變左係689 或689 個一方派胡官出黎選囉喎。[表情]
....... (2016-10-28 16:39) 

我覺得胡官同薯片都有同一類支持者...
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2016-10-28
關咩票源事,最後邊個得到中央祝福d票就會歸邊ga la

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2016-10-28
freezefox:疑?你咁講講下,變左係689 或689 個一方派胡官出黎選囉喎。[表情]
....... (2016-10-28 16:39) 

我睇出面評論有D咁ge推測,因為佢有2個前設。

#1 中央同地方官員一直都互相角力
#2 689 同中聯辦係一伙

我同意呢類的睇法,雖然我心目中的胡官係好人...
[ 此帖被ODIN在2016-10-28 18:00重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:#1 同 #2 都係人所共知的,但係咁並唔代表胡官係689 同中聯辦一伙的,要睇埋客觀事實,胡官出左係對 689/中聯辦集團 有利定係不利……
先睇尋日胡官一出,成個傳媒焦點就由俾 689 主導無中生有既港獨、無聊小學雞既所謂辱華,轉返去特首選舉、ABC、橫洲、UGL……等等,咁樣係對 .. (2016-10-28 21:42) 

成報講的係西環治港,鬧到去張德江o個度wor...

胡官只係講返人話...