• 5800閱讀
  • 325回復

獲中央批准請辭的曾俊華,正式宣布參選下屆行政長官選舉 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
在線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:上屆有689,唐英年及AV仁。如果上屆泛民冇出人,就會成為造王者。
假設今年係 689 vs 曾俊華,如果胡官入左閘會對邊個比較有利? (2016-10-28 14:19)

上屆就算泛民冇出人,都唔會成為造王者…… 1200票只要拎到601票就當選,所以 689 當選同泛民有無出人根本就無關係……

至於今屆,頭先已經解釋過,689 vs 曾俊華的話,有無胡官入閘,到最後都會係 689 vs 曾俊華邊個最後一輪拎到 601票就當選……

假設中央真係無干預任得選委自己投票, 又假設 689 有 500票、曾俊華有 400票、泛民有 300票全部俾晒胡官…… 第一輪投票無人當選、第二輪投票曾俊華 700票贏 689既500票…… (不過當然中央係唔會唔干預任得泛民做造王者的,所以佢會一早運用手中既 6xx 票造王)……

[ 此帖被火鳳凰在2016-10-28 15:00重新編輯 ]
在線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2016-10-28
回 ArSo 的帖子
ArSo:如果中央有7成
就唔會出現689啦....
....... (2016-10-28 14:16) 

無錯,上屆就掀左中央既底牌,直接控制到既票數少於 689/1200 (57%),所以人大 831 出閘先會 set 係 50% 以防有意外人物出到閘……
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2016-10-28
回 ArSo 的帖子

無七成咪六成或五成半囉。

你舉689個例子,咪正正證明,中央實實在在掌握左差唔多七百張票囉。夠過半數啦。

仲有唔好唔記得,個陣689係臨尾先受「祝福」。可能真係去到最尾個一分鐘上面先拍板比佢去,或棄唐取梁的。所以臨選前唔知一日定兩日有中央大員落黎香港逐個逐個選委去見。時間咁少都夠佢做野。如果佢地再早少少拍板。我諗689個名宜家可能叫789 都未定了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2016-10-28
回 ArSo 的帖子

不過我都認同,內地有黨派之爭。唔係唔會有成報事件吧。插689 之餘,連中聯辦都插到反艇。你唔係有人係背後撐腰邊有可能比佢發生?

在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:上屆有689,唐英年及AV仁。如果上屆泛民冇出人,就會成為造王者。
假設今年係 689 vs 曾俊華,如果胡官入左閘會對邊個比較有利? (2016-10-28 14:19) 

最後咪又係睇阿爺個七百票配比邊個。

如果阿爺唔想比689連任,唔駛攪咁多野啦。落order 叫個700 個選委一半走去投曾就可以了。

如果佢堅持比689 連任,只要呢689 票一票不少。我當你無左胡官,曾可以羸到咩?

仲有喎,宜家未知總共有幾多人入閘架喎。暫時表明會選既,都係得胡官一個之嘛。或者689 最後真係唔選呢。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2016-10-28
中央都有好多個山頭,否則就唔會又有唐英年,又有689,你睇成報就知...

其實我理解上屆中央的人選係唐英年先真,只係比 689 做低左...

如果胡官入閘,我唔敢話所有人對 689 以外的參選人冇影響,反正除左 689 本人之外,其他人都會講 Anyone But CY...
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:當然,胡官連當年的楊鐵樑都比唔上,要入閘談何容易?
689, 曾俊華, 葉劉...點都未排到佢...
你話黃仁龍出黎選就話姐.. (2016-10-28 14:29) 

咪係囉,佢連入唔入到閘都未知。講咩介票哎。

在線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:中央都有好多個山頭,否則就唔會又有唐英年,又有689,你睇成報就知...
其實我理解上屆中央的人選係唐英年先真,只係比 689 做低左...
如果胡官入閘,我唔敢話所有人對 689 以外的參選人冇影響,反正除左 689 本人之外,其他人都會講 Anyone But CY... (2016-10-28 15:10) 

胡官入閘,除左 689 本人之外,其他人都會講 Anyone But CY,我唔明有咩影響……

總之 689 拎到 601票就會贏,拎唔到 601票就會輸,因為到最後一輪都會係一對一,唔會有界票既情況出現……

除非你覺得所有人講 Anyone But CY,會導致多左人去投 CY……
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:中央都有好多個山頭,否則就唔會又有唐英年,又有689,你睇成報就知...
如果胡官入閘,我唔敢話所有人對 689 以外的參選人冇影響,反正除左 689 本人之外,其他人都會講 Anyone But CY... (2016-10-28 15:10) 

中央有好多派系呢點大家無異議。

但好多派系同胡官係咪阿爺指派黎介票,本身無關係吧。要指控胡官係受命介票,需要更多既,更可信既證據或推論。宜家我真係睇唔到任何證據或推論可以支持呢個講法。

否則,真係只要係參選既候選人,全部都係鬼。就算泛民推個人出黎,一樣係鬼。「鬼」既定義太闊了吧。

在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:上屆就算泛民冇出人,都唔會成為造王者…… 1200票只要拎到601票就當選,所以 689 當選同泛民有無出人根本就無關係……
至於今屆,頭先已經解釋過,689 vs 曾俊華的話,有無胡官入閘,到最後都會係 689 vs 曾俊華邊個最後一輪拎到 601票就當選……
....... (2016-10-28 14:53) 

我唔信中央會唔干預由得我地攪。

但我信中央未拍板內定邊個係特首。仲可以有變數。

在線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2016-10-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:中央有好多派系呢點大家無異議。
但好多派系同胡官係咪阿爺指派黎介票,本身無關係吧。要指控胡官係受命介票,需要更多既,更可信既證據或推論。宜家我真係睇唔到任何證據或推論可以支持呢個講法。
....... (2016-10-28 15:17) 

我諗大家唔再需要討論界唔界票,根本呢個特首選舉制度就唔同區議會或者立法會,唔會有界票既情況出現,總之 CY 拎到 601票就贏,拎唔到就輸,其餘的票點分配根本就無關係……
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2016-10-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:
無七成咪六成或五成半囉。
你舉689個例子,咪正正證明,中央實實在在掌握左差唔多七百張票囉。夠過半數啦。
.......

1    梁振英    689票
2    何俊仁    76票    
3    唐英年    285票    
白票    75票
廢票    7票
總投票數    1132票    
沒入場選委    61票    
有資格選委    1193票 100%

689+285=974
974/1200=81.16%

八成票tim

在線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2016-10-28
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:1    梁振英    689票
2    何俊仁    76票    
3    唐英年    285票    
....... (2016-10-28 15:20) 

何來八成?

投唐英年果 285票咪就係最後唔聽中央話囉,例如李嘉誠就差不多講到明有人叫佢改投 CY,佢點都唔肯……
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:胡官入閘,除左 689 本人之外,其他人都會講 Anyone But CY,我唔明有咩影響……
總之 689 拎到 601票就會贏,拎唔到 601票就會輸,因為到最後一輪都會係一對一,唔會有界票既情況出現……
....... (2016-10-28 15:17) 

問題係 689 都唔知自己夠唔夠601票...

唔好講界票,胡官參選會唔會用黎分薄對手選票的工具?
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:何來八成?
投唐英年果 285票咪就係最後唔聽中央話囉,例如李嘉誠就差不多講到明有人叫佢改投 CY,佢點都唔肯…… [表情] (2016-10-28 15:23) 

個堆票咪又係北京掌控住,只係對上大老唔同者
上次臨時先谷689上位,要劉延東落黎cool票
最後都夠贏,今次早d吹雞有七、八成唔難