• 5971閱讀
  • 325回復

獲中央批准請辭的曾俊華,正式宣布參選下屆行政長官選舉 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2016-10-28
再對上一屆,貪曾都有八成票
只係因為上次有千二人選+多左個候選人者
北京掌握既票肯定有八成,投邊個睇你對上落咩order了
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:問題係 689 都唔知自己夠唔夠601票...
唔好講界票,胡官參選會唔會用黎分薄對手選票的工具? (2016-10-28 15:29)

我嘗試用數學黎解釋……

其實講緊既無論係界票/分薄對手選票只會出現係 relative majority wins 既情況,例如當年陳水扁以 39% 贏宋楚瑜+連戰加埋既 61%……

但係現時特首選舉係 absolute majority wins (即係要拎超過半數),咁即係每個候選人要自己拎到超過 50% 既選票先可以當選,同對手票數點分配就無關了……

用返陳水扁果個例子,果次明顯就係連戰同宋楚瑜分薄左票數,所以俾陳水扁贏左。但係如果個制度係 absolute majority wins 的話,第一輪投票就會無人當選,然後第二輪就會係淘汰連戰之後,宋楚瑜 61% 贏陳水扁 39%……
[ 此帖被火鳳凰在2016-10-28 15:44重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2016-10-28
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:個堆票咪又係北京掌控住,只係對上大老唔同者[表情]
上次臨時先谷689上位,要劉延東落黎cool票
最後都夠贏,今次早d吹雞有七、八成唔難[表情] (2016-10-28 15:33)

睇你吹雞邊個啦,吹雞 689 就肯定唔會有七、八成啦……

我地講緊佢控制到既票係絕對控制到既票,叫佢去死都會去死既票,而唔係講緊正常情況之下都會聽話既票,因為始終都係暗票黎……
[ 此帖被火鳳凰在2016-10-28 15:50重新編輯 ]
在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:睇你吹雞邊個啦,吹雞 689 就肯定唔會有七、八成啦…… [表情]
我地講緊佢控制到既票係絕對控制到既票,叫佢去死都會去死既票,而唔係講緊正常情況之下都會聽話既票,因為始終都係暗票黎…… [表情]
 (2016-10-28 15:47) 

咁上次最後情況有變者,上面好遲先拍板決定捧689
所以有d唔敢再轉駄照投,怕原本大老都得罪埋
今次應該唔會la
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:問題係 689 都唔知自己夠唔夠601票...
唔好講界票,胡官參選會唔會用黎分薄對手選票的工具? (2016-10-28 15:29) 

疑?你咁講講下,變左係689 或689 個一方派胡官出黎選囉喎。

其實正如火兄頭先都講左,「分薄」對手選票呢樣野係唔存在的。因為只要你拎唔到601票。第一輪你分薄左既對手既選票,係第二輪都會自自然然聚集番埋一齊。結果都係一樣。

簡單咁講,689 拎500票,曾拎450票,胡拎200票,其他既廢票,白票,缺票50票。好啦,「分薄左曾既票源了。689 得票高過曾了。咁然後呢?

第二輪,胡個200 票又會去番曾個到。曾650 票當選。

所以係特首選舉到,唔存在介票就係咁解。由始至終,都係你拎唔拎到601票。而中央,係唔希望當選人拎601票的……689上次已經係好樣衰的了。今次唔可以再次樣衰,低票當選,比人唱足四年!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2016-10-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:疑?你咁講講下,變左係689 或689 個一方派胡官出黎選囉喎。[表情]
....... (2016-10-28 16:39) 

我覺得胡官同薯片都有同一類支持者...
在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2016-10-28
關咩票源事,最後邊個得到中央祝福d票就會歸邊ga la
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2016-10-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:疑?你咁講講下,變左係689 或689 個一方派胡官出黎選囉喎。[表情]
....... (2016-10-28 16:39) 

我睇出面評論有D咁ge推測,因為佢有2個前設。

#1 中央同地方官員一直都互相角力
#2 689 同中聯辦係一伙

我同意呢類的睇法,雖然我心目中的胡官係好人...
[ 此帖被ODIN在2016-10-28 18:00重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:
我睇出面評論有D咁ge推測,因為佢有2個前設。
#1 中央同地方官員一直都互相角力
#2 689 同中聯辦係一伙
.......

#1 同 #2 都係人所共知的,但係咁並唔代表胡官係689 同中聯辦一伙的,要睇埋客觀事實,胡官出左係對 689/中聯辦集團 有利定係不利……

先睇尋日胡官一出,成個傳媒焦點就由俾 689 主導無中生有既港獨、無聊小學雞既所謂辱華,轉返去特首選舉、ABC、橫洲、UGL……等等,咁樣係對 689 有利定不利呢?

之前亦都一而再、再而三講左特首選舉制度上並無分薄票源呢回事,而且胡官出到閘的話對鬍鬚曾有另一個好處。因為胡官無要選到既壓力,佢可以無所顧忌暢所欲言,任意去隊梁振英及中聯辦。

相反鬍鬚曾就唔係咁容易去隊梁振英,一來幾年來 689 都係佢老細,你係咁數你老細既不是對你自己形象都唔係咁好﹔二來係行政會議「集體負責制」及「保密制」之下,佢唔係咁方便去踩梁振英幾年來既政策,由胡官去踩就無問題了。

而且觀察呢兩日胡官出黎講既野,都有的成報既影子,有可能背後都係同一班人,不過當然要繼續觀察先可以下定論。

[ 此帖被火鳳凰在2016-10-28 21:47重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2016-10-28
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:#1 同 #2 都係人所共知的,但係咁並唔代表胡官係689 同中聯辦一伙的,要睇埋客觀事實,胡官出左係對 689/中聯辦集團 有利定係不利……
先睇尋日胡官一出,成個傳媒焦點就由俾 689 主導無中生有既港獨、無聊小學雞既所謂辱華,轉返去特首選舉、ABC、橫洲、UGL……等等,咁樣係對 .. (2016-10-28 21:42) 

成報講的係西環治港,鬧到去張德江o個度wor...

胡官只係講返人話...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2016-10-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:成報講的係西環治港,鬧到去張德江o個度wor...
胡官只係講返人話... (2016-10-28 23:05)

我講既係有的,而唔係全部,而果的係關於梁振英的,提及特首選舉當然就唔會燒到去張德江度啦,最多都係輕輕掂下中聯辦……
[ 此帖被火鳳凰在2016-10-28 23:31重新編輯 ]
在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2016-10-29
梁振英網誌:政府首長不能迴避爭議 很多人為求做好人不斷「推莊」卸責 (18:29)

特首梁振英下午發表網誌,引用美國前總統杜魯門的說話「The buck stops here」,指做決定總會引起爭議,而且得罪人,因此很多人雖然有權有責,但為求做好人,就不斷「推莊」卸責。他又指4年來土地開發或近日港獨和立法會宣誓,雖然有爭議、得罪人,但作為政府首長不能迴避。

梁振英在網誌引用「The buck stops here」的名句,指「做決定總會引起爭議,而且得罪人,因此很多人雖然有權有責,但為求做好人,就不斷『推莊』卸責,不肯拍板,用英文說,就是『Passing the buck』。」
他指,這種情況在大機構十分普遍,機構愈大,人愈多,事件的爭議愈大,互相「推莊」的情況就愈嚴重。而這句名言,在香港同樣適用。
梁指,雖然有爭議,雖然得罪人,但作為政府首長不能迴避,而4年來的事例甚多:大大小小土地開發項目是其一,近日的港獨和立法會宣誓是其二。他並指「做好人容易,做醜人要有擔當和勇氣」。

在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2016-10-29
財爺寸爆葉劉:hea到10年都幾有天才

財政司司長曾俊華出席香港中文大學聯合書院60周年院慶講座時,大談過去30年公職經驗,認為自己在政府工作多年能對社會作貢獻。在台下發問環節,多位大學生積極發問。政治與行政學系二年級潘同學問他,對新民黨主席葉劉淑儀批評他任司長多年「hea住做」有何感想,曾俊華稱當年任海關關長時葉太為他上司,「佢當時都俾幾好評價我」,又指葉太不時給予他意見,「好多謝佢,啟發我的盲點」。但笑稱相信葉太亦知道司長職責尤其重要,「如果真係hea到10年都幾有天才」。

曾俊華演講時,同樣發揮搞笑本色。他談到自己回流前,在美國修讀雙語碩士學位,之後做教書行政工作,自嘲收入不錯,「過住非常中產生活」,然而不甘於太過穩定和安逸的生活,趁80年代大陸改革開放,舉家返港。
其後曾俊華考入哈佛大學念公共行政,認識曾蔭權,再次講笑多得曾蔭權為他「介紹份AO工」,令他最終放棄留美做校長而返港任AO,他又提及自己起步時在沙田任助理專員,電影《點五步》的棒球故事,其實是他們當年通過棒球凝聚社區的體育措施,「呢齣戲,其實都唔錯㗎,但最大缺點係冇個靚仔演員飾演ADO(助理專員)。」
新民黨主席葉劉淑儀日前於電台節目,稱有意落場競逐特首,談及大熱人選曾俊華,不諱言批評他擔任財政司長10年,並沒有太多成績,「有啲hea住做」。她又稱曾俊華支持度高,「都知有好多人支持佢,有財團支持佢,亦都有人話經營咗兩年啦」,「網上已經有好多『鬍子叔叔』呀、『薯片叔叔』呀,佢一直都走本土派路線嚟谷民望啦……」

在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2016-10-30
是否「心無二用」睇舞台劇? 曾俊華:有幾多人淨係一心做一樣嘢呀,係咪?無可能嘛! (01:30)

財政司長曾俊華昨晚觀賞由陳志雲主演的舞台劇《莎士「對」(對字為簡體字)比亞》,在後台探班接受「志雲大師」訪問,問到是否心無二用睇演出,是否同意一心可以多用,財爺笑言:「有幾多人淨係一心做一樣嘢呀,係咪?無可能嘛!」

訪談約長1分半鐘,在陳志雲的facebook專頁發布,陳志雲在後台問財爺剛才有否心無二用欣賞演出,財爺即笑說:「絕對,absolutely!」志雲大師認為,現今社會節奏急速,一心多用很重要,認為只要有能力(一心多用)就得,問曾俊華是否同意,財爺笑謂「應該呀」。
兩人又提及莎劇名句"To be, or not to be",陳志雲笑言,很喜歡財爺把這句改為"To run, or not to run"(是否「去馬」),又向請教曾俊華請教hea的解釋,曾俊華即笑稱:「要問一問我哋朋友。」

在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2016-10-30

有政界人士指,梁班子拒挺梁令人感到奇怪,不排因中央未表態而「騎住牆先」,勢必令梁政府淪「跛腳鴨」。

【A1頭條】中央未表態 局長玩騎牆 梁班子拒挺梁
http://bit.ly/2f3d5nY