• 10416閱讀
  • 349回復

高等法院裁定梁君彥無權為梁頌恆和游蕙禎再作任何監誓,兩人議員資格被取消,議席已經懸空 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2016-10-18
點都要認衰仔先架啦

佢地兩個無論點,下屆應該都未必有份

為大局要妥協
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2016-10-18
回 廢托 的帖子
廢托:連小麗老師都出事...............
讀得太慢被裁定無效......... (2016-10-18 12:01) 

佢話哂都叫大學講師哎,仲要係到玩賴皮………

如果佢D 學生同相同既方法答問題,唔知佢會唔會接受。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2016-10-18
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:立法會主席梁君彥裁定五名議員,包括姚松炎、梁頌恆、游蕙禎、劉小麗、黃定光上周三作出的宣誓無效。梁君彥經已接受姚松炎和黃定光要求,明日在會議上重新宣誓,至於另外三人如提出書面要求,會准許他們重新宣誓。梁君彥說明天判斷宣誓是否有效的準則有兩個,第一是議員有否按條例 .. (2016-10-18 12:36) 

已經係最易落台既安排啦。

畫面要求再次宣誓,然後拿拿攪掂佢就攪D 正經野啦。仲係呢D 無關痛癢既地方糾纏真係好無謂。

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2016-10-18
回 freezefox 的帖子
freezefox:邊有得認衰仔?認左等如背叛佢班選民。一樣玩完。一定係企硬架啦。
好啦,好啦,宜家玩出禍了。幾無謂! (2016-10-18 11:53) 

道歉我睇佢唔起

重宣乖乖地過左骨算啦

今次玩著D 小學雞野

無聊無謂
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2016-10-18
hk01
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2016-10-18
拿拿聲宣誓過骨啦,

依家唔係鬥氣

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2016-10-18
回 Numberson 的帖子
Numberson:
hk01[表情] [表情] [表情] [表情]  

紅色資本要留意

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2016-10-18
游,梁已去信主席再次宣誓

今次唔好再玩野啦佢地

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2016-10-18
回 ArSo 的帖子
ArSo:道歉我睇佢唔起
重宣乖乖地過左骨算啦
....... (2016-10-18 14:47) 

x2, 浪費時間小學雞真係極無謂
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2016-10-18
https://thestandnews.com/politics/%E5%8C%97%E4%BA%AC%E5%90%B9%E9%9B%9E-%E4%B8%8D%E6%83%9C%E4%B8%80%E5%88%87-%E5%BE%8B%E6%94%BF%E5%B8%AB%E7%94%B3%E7%B7%8A%E6%80%A5%E5%8F%B8%E6%B3%95%E8%A6%86%E6%A0%B8-%E7%A6%81%E6%A2%81%E9%A0%8C%E6%81%86-%E6%B8%B8%E8%95%99%E7%A6%8E%E5%86%8D%E5%AE%A3%E8%AA%93/

「青年新政」立法會議員梁頌恆表示,收到律政司發給他本人及游蕙禎的信件,稱將會向法院申請緊急聆訊,尋求司法覆核許可,要求推翻立法會主席梁君彥的裁決,禁止二人再次宣誓。

信件內容如下:

Dear Madam,

We act for the Chief Executive of the Hong Kong Special Administrative Region and the Secretary for Justice. Please be informed that there will be an urgent inter partes hearing before the Court later today (at a time to be confirmed by the Court) relating to an application for leave to apply for judicial review and an application by way of an originating summons seeking reliefs arising from the decision of the President of the Legislative Council today to allow you to take your oath afresh if you put forward your request in writing.

The relevant papers for the intended applications will be served on you as soon as possible later today.

Regards
Phyllis Wong

經過政府手就唔再係無聊野了
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2016-10-18
青年新政2名立法會議員梁頌恆及游蕙禎於立法會宣誓時,披上寫有「HK is not China」披肩,並疑似將「China」讀作「支那」,引起建制派不滿,發動聯署、登聲明狂轟,要求2人道歉,亦已有人入稟高院提出司法覆核,要求取消2人議員資格,指兩人不能再宣誓。立法會主席梁君彥今早裁定梁游及劉小麗、姚松炎、黃定光合共5人的宣誓冇效,梁君彥原稱5人提出書面要求,明日就可再宣誓。不過,據了解,傍晚時份,律政司向梁、游發信,稱已向法庭申請司法覆核,挑戰梁君彥的決定,並指法庭今晚稍後將召開緊急研訊。

經民聯梁美芬今午已指出,有律師正計劃向法庭申請「禁制令」,要求立法會主席在法庭處理完針對梁游的司法覆核前,不應為2人兩進行宣誓,希望立法會主席要「三思」,不應明日即為兩人進行監誓。
梁君彥今午指,明日將會為再宣誓的議員監誓,明日判斷議員再宣誓是否有效,會根據客觀判斷,包括令監誓人認為他們明白宣誓嚴肅性及有關責任約束,誓詞不可增加或減少。梁君彥稱,兩人若無宣誓,他只能按議事規則第一條行事,即兩人不能參與會議。

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2016-10-18
回 ArSo 的帖子
ArSo:https://thestandnews.com/politics/%E5%8C%97%E4%BA%AC%E5%90%B9%E9%9B%9E-%E4%B8%8D%E6%83%9C%E4%B8%80%E5%88%87-%E5%BE%8B%E6%94%BF%E5%B8%AB%E7%94%B3%E7%B7%8A%E6%80%A5%E5%8F%B8%E6%B3%95%E8%A6%86%E6%A0%B8-%E7%A6%81%E6%A2%81%E9%A0%8C%E6%81%86-%E6%B8%B8%E8%95%99%E7%A6 .. (2016-10-18 18:18) 

今次班建制派好似無咩共識喎。呢頭梁君彥放生佢地,個頭律政司就「做野」?

老老實實,ORDER 肯定就係上頭落既。但似乎宜家唔止一個「上頭」喎。兩邊各有上頭發施號令咁喎。

再講,律政司真係咁有把握,進入司法程序後,可以封殺二人?佢第一個要過既,係首先要推翻立法會主席既裁決!唔講咩宣誓、辱華、港獨呢D 政治議題,單單「推翻立法會主席裁決」呢一點,已經係嚴重既干預立法會事務!法院有冇理由會插手呢件事先?律政司有足夠既法律依據去攪到咁大件事?要知道,推翻立法會主席既裁決,此例一開,後患無窮(我係指霸住左主席位既建制派後患無窮)。律政司真係要冒咁大既風險?

如果建制派一早有共識,梁君彥今朝打死都唔會作出相關裁決…………呢單野有排玩!

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2016-10-18
贏面高唔高都好

佢地兩個都已經付出政治代價

同白頭佬三個已經玩完,千夫所指

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2016-10-18
回 freezefox 的帖子
freezefox:今次班建制派好似無咩共識喎。呢頭梁君彥放生佢地,個頭律政司就「做野」?
老老實實,ORDER 肯定就係上頭落既。但似乎宜家唔止一個「上頭」喎。兩邊各有上頭發施號令咁喎。
....... (2016-10-18 18:37) 

行到呢一步

建制派點都會扮團結夾口供架啦

佢地最叻都係見步行步

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2016-10-18
青政點樣比人千夫所指.....比建制派指?