• 6371閱讀
  • 183回復

[英超]奧斯爾與阿仙奴續約三年半,週薪達35萬英鎊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2017-12-04
回 廢托 的帖子
廢托:但係普巴今季既表現有目共睹
如果掉返轉問 , 幾錢先算值? (2017-12-04 12:42) 

值唔值人人睇法唔同。

你問我,我就覺得,以第一年既表現黎講,絕對唔值。

但以長遠投資黎講,佢有好大既潛在價值。可以得到甚至超過100M 既回報。所以曼聯先會作出呢項「唔值」既投資。

又或者咁講,交涉雙方既立場,目的,利害關係,好可能可以令個最後定價得出唔同既結果。可以變成120M ,亦可以變成80M。我個人覺得,當年曼聯買普巴,係交易既過程上,表現得太「非君不嫁」,變成好容易比人吊高黎賣。我絕對相信曼聯係有能力,有條件為個交易爭取更加有利自己既條款。

例如,80M!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2017-12-04
大家記住,成交價唔一定百分百等如「巿價」的。尤其球員買賣,根本無所謂既「巿價」!只有相對既參考價格。係經濟學上講,有DEMAND 有SUPPLY ,只要個DEAL 成左,呢個就係「巿價」。

值唔值亦唔一定只關乎球員既能力值。佢既商業價值亦係考慮要素(但請勿過份高估)。

舉例,尼馬值唔值220M ?講能力,佢無可能值220M!咁豈非話佢係全世界最強既球員,而且仲要係比次強都強上一倍?佢更強,都無可能比美斯、C 朗、蘇亞雷斯等強上一倍吧﹗佢既商業價值亦都唔可能值100M 吧!但對卡塔爾黎講,佢絕對值200M。因為卡塔爾要考慮既,根本都唔係「球場上既問題」!分分鐘,比多100 M 佢都肯呀!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2017-12-04
回 廢托 的帖子
廢托:咁何謂高期望?
一季30球?
....... (2017-12-04 14:16) 

拿,呢個就係個矛盾了。

佢既身價係應該以兩年前個巿價計,而唔係今年個巿價計。

兩年前,佢既身價係全世界最高個個。即係,TOP OF THE TOP!無「其一」!就係得佢一個!

就算今年計,佢都至少係三強!全世界,係全世界!最貴個三個球員。

而你對佢既評價,只係中上………………咁你話,呢100億,單單以呢兩季黎計,係咪唔可以話「值」?

至於將來,佢可以值的。甚至超值!但未發生就係未發生!唔可以將未發生既野都計埋落去。投資係有風險的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2017-12-04
回 Alan0502 的帖子
Alan0502:3千幾萬買salah超值[表情] (2017-12-04 14:34) 

抵到爛!

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2017-12-04
回 freezefox 的帖子
freezefox:拿,呢個就係個矛盾了。
佢既身價係應該以兩年前個巿價計,而唔係今年個巿價計。
....... (2017-12-04 15:01) 

所以根本無一個 Indicator 去衡量佢值唔值
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2017-12-04
回 廢托 的帖子
廢托:所以根本無一個 Indicator 去衡量佢值唔值 [表情] (2017-12-04 15:10) 

有時有D野,有公論既。

你都可以話連迪路夫超值架!有幾多人BUY你先?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2017-12-04
呢類話題,同討論邊個球員勁D,邊個球員廢D,咪又係一樣永世都無最後答案。

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2017-12-04
回 廢托 的帖子
廢托:所以根本無一個 Indicator 去衡量佢值唔值 [表情] (2017-12-04 15:10)

咁又唔係啵,有indicator架,但個indicator有無公信力又係另一回事

FIFA既球員綜合能力值都可以係一種架!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2017-12-04
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:咁又唔係啵,有indicator架,但個indicator有無公信力又係另一回事
FIFA既球員綜合能力值都可以係一種架!
....... (2017-12-04 15:42) 

fantrax 既得分力都得架。

如果有人buy 就得架啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2017-12-04
又或者我地調動下d 字眼。

唔好話佢唔值,但改為:「仲未可以打出100億的身價。」

咁會唔會好d?

離線G-shock
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2017-12-04
freezefox:又或者我地調動下d 字眼。
....... (2017-12-04 16:42) 

仲未可以打出100億的身價。
好!對!
離線nakawater
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2017-12-04
其實雲加系咪經濟學石屎, 仲記得以前賓周馬, 西瓜因, 4001 bid 哨牙蘇, 佢識計數, 一早掙得仲多, 球會可能有聯賽冠軍啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2017-12-04
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:其實值定唔值。好主觀,無野好拗....拗上心更加無謂
要客觀啲去講既,可以睇majority係點評價;具體啲就可以好似羅版咁,列出背後影響住身價既因素而再作個人既評估;再深入啲就用各項因素既factual data,然後再去做個仔細比較
....... (2017-12-04 14:46) 

「我會expect佢既表現會係有能夠扭轉球場勝負既關鍵人物既表現,入波又好,掃哂成個中場又好,咩都好。」

我好同意呢句。背負呢個身價,自然就會背負呢個「期望」。

就好似夏薩特係車路士,古天奴係利物浦,早期既山齊士係阿仙奴一樣。你會期望佢可以有另一個層次既表現。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2017-12-04
回 nakawater 的帖子
nakawater:其實雲加系咪經濟學石屎, 仲記得以前賓周馬, 西瓜因, 4001 bid 哨牙蘇, 佢識計數, 一早掙得仲多, 球會可能有聯賽冠軍啦[表情]  (2017-12-04 17:10) 

係喎,呢篇文章其實係討論阿仙奴同奧斯爾架喎。

離哂題添。

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2017-12-04
freezefox:又或者我地調動下d 字眼。
....... (2017-12-04 16:42) 

下一句咪又係問返 100億身價係咩身價

無限loop............