• 3597閱讀
  • 54回復

[其他]後記: 非洲自遊行 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2017-08-16
遲左一年既後記....

any肥.....非洲,係小弟旅行多年但最後兩個未踏足既陸地。另一個當然係南極。
所以多次計劃後,在2016年夏天終於得賞所願。

去非洲最大目的當然係睇野生動物。所謂既BIG 5 就係獅子,大象,大水牛,犀牛,同花豹。
可以一次過達成呢個目標既最熱門既目的地就有南非,肯亞,坦桑尼亞,納米比亞,波札那,呢幾個地方
最經濟,又唔洗搭太多恐怖既非洲內陸飛機就係南非,肯亞二選一
因為2015有朋友去過肯亞,被當地海關鎖向密室屈錢既經驗,我又想睇埋企鵝,所以揀左南非!

去前準備幾樣野.....護照....南非應該大多數唔洗visa。其他國家如肯亞要
相機,多個電池+記憶卡,我拍左2千幾張相
南非幣
防曬,太陽帽
野外用蚊怕水
預防燈革熱既藥,如雨季或某些地區可能要更多防疫準備
外套,早晚溫差極大,日頭可以廿幾30度,夜晚又會得返幾度
望遠鏡可有可無,因為相機有呢個功能,同埋用得多好頭暈

第一站係可以去可以唔去既約翰尼斯堡
如果對自己體能同適應力唔係超有信心,建議留2-3日
我留左3日。因為LA飛約堡加轉機用左30小時.....30小時無沖涼,無訓過床,無食過餐好既....第一日訓死左....
酒店我訂左向相對安全既Sandton區Radisson Hotel。歐洲level既4 star hotel,價錢大約$80USD,包breakfast buffet
出機場小心小偷,冒牌的士,同好心幫你既人,9成9都會屈你小費
可以先訂好車接送去酒店,或者出到去大堂叫的士

第二日訓醒我地去左Johannesburg Lion Park
即係之前話獅子咬死車上外國遊客既地方。原來成個park搬左去新地方。入場園方有埋接送服務。好方便。
無左自己開車入獅子園區呢樣野,應該係咬死人發生得太多。獅子園區一定要坐園方特別既鐵籠車。
特別一提Lion Park每樣野都另計錢。獅子區要加錢,豹活動要加錢,摸獅子BB要加錢。同埋最好訂好哂先去。因為都有時限。
網址,有哂價錢等等
http://www.lionandsafaripark.com/

我就買左入場+接送+walk with cheeta + Lion club interact
司機會去酒店接你,直接帶你到Lion Park入場到工作人員身邊。工作人員就帶我地上車去同獵豹玩。去到一塊空地就等隻豹黎
然後隻獵豹就會有專屬既trainer坐住專車抵達

之後trainer會介紹自己,隻豹,你要注意的咩

咁佢就會一邊拋生肉塊比隻豹,然後隻豹就會用地上最快速度追殺你.....
講笑者....隻豹好懶....行兩行,無咩食就去樹蔭偷懶

咁到底有幾近? 係零距離.....係可以摸隻豹,隻豹都可以摸你....
圖下係工作人員....

咁我地low season,又平日,所以45分鐘完全得我地兩丁友同隻獵豹,到最後真係影到唔想影,摸到飽
圖下係隻獵豹捱住我隻腳....

同獵豹玩完就經過見到個小朋友喂緊隻長頸鹿。咁我拿拿臨用港式屋村收陀地既方法屈個靚仔分的鹿糧比我玩

之後我地就去排隊玩獅子BB,平日無咩遊客,但係好多學生。
事關原來非洲學校課外活動竟然係去野生動物園....
等左半粒鐘終於到我地玩5分鐘....隻獅子BB都幾活潑。不過的抓好勾衫,同埋同狗仔一樣,會咬會爪,自己小心

咁我地無咩其他想玩,就叫司機車我地返市酒店。我地兩個再訓多十幾粒鐘叉電.....

第三日我地就買左個hop on hop off bus pass,加入去廢棄金礦場遊樂園同啤酒博物館玩足全日。

夜晚前向酒店附近買左個中東色wrap食,天黑就唔敢出去行lu
半夜餓食自帶杯麵....

待續.....
[ 此帖被tc2218在2017-08-16 22:07重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2017-12-01
回 tc2218 的帖子
tc2218:Er.....唔好太興奮,仲有cape town, sabi sand, 同swaziland未po.... (2017-12-01 18:04) 

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2017-12-01
好正!
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2017-12-01
回 freezefox 的帖子
freezefox:出埋後記,今次無爛尾啦![表情] [表情] [表情] [表情]  (2017-12-01 12:45) 

Er.....唔好太興奮,仲有cape town, sabi sand, 同swaziland未po....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2017-12-01
出埋後記,今次無爛尾啦!

離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2017-12-01
今日晌樹屋起身,我地就出發去Kruger National Park
Kruger係全南非最大既自然保護區,入面有大量既大象,多個建全既獅子家族,充足既水源同植物
其實我呢幾日都係向Greater Kruger既範圍,今日係直接進入中心既Kruger National Park。

入到園區,馬上就見到代表Kruger既 Kudu
係一隻去靚既雄性,佢地既角係呢個園區既標誌

再入去我地就遇見象群係好多好多既大象,不愧為非洲大象最密集既地區之一!
首先見到佢地過馬路,好驚前面格車會遇襲.....

佢地圍埋一齊飲水。南非正值乾旱,野外水源有d短缺

跟著我地見到呢隻老水牛,Ranger話呢隻水牛應該係被牛群趕左出黎,因為年老所以被排擠。如果遇到獅子,就好快會變成糧食....

好靚既長頸鹿~ 聽講話同班馬一樣,每一隻既紋都唔一樣

鱷魚,每個大d既水源都一定有

鱷魚既鄰居河馬。呢隻河馬係度等死.....因為乾旱,呢個水源就黎無哂水。如果呢兩日再無雨,呢隻河馬就byebye....因為係自然生態,所以無人會救呢隻河馬.....

乾枯既河床,變成好多羚羊類動物覓食既地方

班馬,班馬係依靠視力既動物,所以班馬群會靠埋一齊望著對方既背面,互相保護

我比較滿意既一張相

大象會攻擊食肉類動物,所以有大象既水源,會有其他動物聚集

幾隻玩緊水既大象

泥可以保護大象皮膚,免被非洲猛烈既太陽曬傷,所以大象會用泥覆蓋自己全身,特別係背部

又見到Zazu喇~

見唔到獅子群,只係見到呢隻落單既母獅子透緊涼

樹底下有一對獵豹母子既身影,但係好遠又遠離緊我地,好可惜......

Hakuna Matata~~~

好活潑既象BB

正在奔跑既Kudu

奔跑過馬路既Kudu,後面格車就同我地坐個格一樣!

臨走前又遇到水牛群

好可愛既水牛BB
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2017-11-30
tc2218:不如你話你計劃去希臘,開個意見集中post好過啦[表情] (2017-11-30 12:54) 

太有私心啦!

都係你開番個遊記好D 。

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2017-11-30
tc2218:其實無想像中貴,如果睇中機票可以平過歐遊 (2017-11-30 13:12) 

假期都係大問題.......

況且體驗完返到香港呢個現實世界 , 個反高潮可能仲大..........
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2017-11-30
回 廢托 的帖子
廢托:多謝分享
好 , 睇完 , 聽朝繼續迫地鐵返工........[表情] (2017-11-30 13:11) 

其實無想像中貴,如果睇中機票可以平過歐遊
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2017-11-30
tc2218:我向呢個網站訂
唔係好記得訂3定晚個package
https://www.africanbudgetsafaris.com/budget-lodge-safaris/4-day-kruger-park-treehouse-safari/
....... (2017-11-30 09:44) 

多謝分享

好 , 睇完 , 聽朝繼續迫地鐵返工........
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2017-11-30
freezefox:無所謂啦,又唔係第一次爛。[表情] (2017-11-30 12:27) 

不如你話你計劃去希臘,開個意見集中post好過啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2017-11-30
tc2218:又開多個爛尾post?[表情] (2017-11-30 12:13) 

無所謂啦,又唔係第一次爛。

離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2017-11-30
freezefox:我想睇希臘之旅![表情] [表情] [表情]  (2017-11-30 10:03) 

又開多個爛尾post?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2017-11-30
我想睇希臘之旅!

離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2017-11-30
回 廢托 的帖子