• 6781閱讀
  • 235回復

立法會首輪補選結束,范國威區諾軒勝出, 姚松炎落敗,DQ四席僅奪回兩席,民主派續失分組點票否決權 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 180  發表于: 2018-03-12
回 freezefox 的帖子
freezefox:呢D 真係芝麻綠豆到不得了既小事。
面對大事大非,拎呢D 婆乸數黎講,真係…………… (2018-03-12 12:50) 

投唔落一個人品差既人.而且佢做既野影響左我住個區
如果我個區個仲係佢個黨
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 181  發表于: 2018-03-12
有時心諗,建制派做盡咁多荒謬絕倫既野,你地反而可以接受…………照投票比佢地。

泛民一D 無關痛癢既小錯或失誤,就被無限放大,然後就要「清算」泛民。

呢D 邏輯我真係諗一世都唔會明。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 182  發表于: 2018-03-12
freezefox:有時心諗,建制派做盡咁多荒謬絕倫既野,你地反而可以接受…………照投票比佢地。
泛民一D 無關痛癢既小錯或失誤,就被無限放大,然後就要「清算」泛民。
....... (2018-03-12 12:56) 

我就唔係接受既~

我今次投係想佢地反省
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 183  發表于: 2018-03-12
freezefox:有時心諗,建制派做盡咁多荒謬絕倫既野,你地反而可以接受…………照投票比佢地。

民主選舉pros and cons....

投建制唔講完全唔諗野既老人院公公婆婆

一係就政治冷感, 或者睇開TBB東張西望就自以為能知天下事既阿叔大嬸

呢班人當建制神咁拜, 點會覺得佢地會做壞事.....

相對, 投非建制比較多了解時事, 多了解自然多唔同感情選擇, 對事亦有唔同立場唔同睇法, 就係不滿泛民, 先出現本土派同其他激進派, 結構上更不利集中票源....

政府就係利用呢點, 令選民更冷感更無力, 唔投既唔投, 分裂既再分裂....

非建制個餅再大都無意義, 因為呢個分類從來都唔係同一類.....
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 184  發表于: 2018-03-12

賣港派支持修改議事規則,支持大白象=又如何
民主派唔支持光復上水=我要香港死快D!

唔會明架啦
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 185  發表于: 2018-03-12
當年公民黨都支持過啦~

甘又點計?
有D野日積月累吧~
[ 此帖被三郎在2018-03-12 13:50重新編輯 ]
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 186  發表于: 2018-03-12
6人不夠票按金遭沒收 庫房進帳30萬

立法會補選結果塵埃落定,今次補選共有15張名單,惟當中6張因選票不足法定門檻被沒收選舉按金。今次選舉合共有約210萬名合資格選民,當中有90.4萬人投票,投票率達43%。其中競逐新界東議席的「娥姐」陳玉娥得票僅1504票,已是第二次在選舉中被沒收按金。

今次補選,九龍東、港島區及新界東合共有13張參選名單,其中新界東佔了6張。選舉固然有贏有輸,不過並非每個參選人都能「全身而退」,今屆選舉有6位參選人因所得票數不足,無法取回選舉經費,包括參選九西的蔡東洲、新東的黃成智、陳玉娥、趙佩玉,以及港島的伍廸希、任亮憲。而競逐立法會建築、測量、都市規劃及園境界的司馬文及謝偉銓則順利取回按金。

根據《立法會選舉程序規例》,立法會地區直選候選人報名參選時,需繳交5萬元的選舉按金;而功能組別的每一張名單則需繳付2.5萬元,若候選人於選舉中未能得到有效票數的3%,按金將會沒收,並撥歸政府一般收入內,因此今屆選舉政府庫房進帳了30萬元。若候選人得票達標,選舉按金則會退回予候選人。

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/161027/-%E7%AB%8B%E6%B3%95%E6%9C%83%E8%A3%9C%E9%81%B8-6%E4%BA%BA%E4%B8%8D%E5%A4%A0%E7%A5%A8%E6%8C%89%E9%87%91%E9%81%AD%E6%B2%92%E6%94%B6-%E5%BA%AB%E6%88%BF%E9%80%B2%E5%B8%B330%E8%90%AC

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 187  發表于: 2018-03-12
回 三郎 的帖子
三郎:當年公民黨都支持過啦~
甘又點計?
有D野日積月累吧~
 (2018-03-12 13:48) 

有D野日積月累吧

cant agree more..........

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 188  發表于: 2018-03-12
【港島拆局】上屆立選葉劉太古城全勝 補選區諾軒逆轉勝 (12:59)

立法會補選港島選區由代表民主派出戰的區諾軒勝出。在2016年立法會換屆選舉時出現「打蛇餅」的太古城選區,被視為港島區中產集中地,當年新民黨葉劉淑儀成為該選區的票后,在全部3個太古城票站均勝出。

今次補選,太古城票站由3個增至4個,本報分析票站數據,4個票站共有9910有效票數,區諾軒全部擊敗新民黨陳家珮,共取得5586票,得票率為56.4%,陳家珮未能承接葉劉淑儀上次換屆選舉的優勢,只取得4157票,得票率為41.9%,二人的得票率相差近14.5個百分點。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180312/s00001/1520828234688

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 189  發表于: 2018-03-12
【九西拆局】鄭泳舜十大票倉 主要為深水埗、九龍城 (14:05)

立法會補選九龍西選區由民建聯鄭泳舜「搶灘」成功,取得共107,479票,擊敗從功能組別空降九龍西、代表非建制陣營的姚松炎,姚松炎得105,060票,二人相差2419票。

九龍西選區共有3個分區,包括九龍城、深水埗及油尖旺,《明報》分析票站數據,鄭泳舜的「十大票倉」主要來自深水埗區及九龍城區,排在最後一位出現兩個相同票數的票站,11個票站中,九龍城區佔了6個票站,深水埗區則佔5個票站,合共取得27264張有效票,佔鄭泳舜在今次選舉取得總票數的25.4%。

當中最大票倉在九龍城區土瓜灣體育館,有5887張有效票,他取得3064票,得票率為近52%。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180312/s00001/1520833145025

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 190  發表于: 2018-03-12
【新東拆局】本土票倉尚德兩票站 范國威流失逾半非建制票 (13:14)

今次立法會補選新界東選區中,新民主同盟范國威一直是本土派杯葛目標,網上更流傳「焦土論」及「白票論」等。《明報》發現,在本土派票倉尚德邨兩個票站,范國威流失逾半非建制票,而另一本土派票倉沙田區利安社區會堂,范國威更流失近七成選票非建制票。

《明報》翻查青年新政梁頌恆於2016年立法會換屆選舉中十個最高得票的票站,以排首位的本土派票倉將軍澳尚德邨為例,今年雖分拆成兩個票站,但范國威共只取得1712票,佔非建制陣營在2016年取得3700票的四成六,意味流失超過一半票數。

不過,尚德也是鄧家彪在2016年十大最高得票的票站之一,當時得票率更是眾多名單之冠。今次選舉,鄧家彪在尚德兩個票站共取得2185票,撃敗范國威。

至於另一本土派票倉,沙田區的利安社區會堂,非建制陣營2016年共取得近6000票,范國威今次更是流失近七成選票,只取得約1800票。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180312/s00001/1520830997002

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 191  發表于: 2018-03-12
姚松炎民協票倉10輸8 最高流失近半非建制票 (12:39)

民主派代表姚松炎於立法會九龍西選區補選中以2400多票之差,不敵民建聯鄭泳舜。曾代表民協參選2016年立法會換屆選舉的譚國僑今早在電台節目稱,姚松炎在部分民協紮根的選區均落敗。《明報》記者翻查資料,10個民協票倉之中,姚松炎只贏得當中兩個。

翻查民協譚國僑名單於2016年立法會選舉中得票最高的十大票站,以譚最高得票的大坑東社區中心為例,當年譚的名單取得超過1700票,若計及其他泛民及本土派等非建制派得票,總數更超過3200票,惟今次代表非建制陣營的姚松炎,最終只取得1717票,流失近一半選票。

其餘如石峽尾社區會堂及麗閣社區會堂等,姚松炎均只取得當年非建制派的六至七成選票。

而10個民協票倉之中,姚松炎只贏得當中兩個,包括長沙灣社區中心及聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學,其餘8站均由鄭泳舜勝出。

至於譚國僑今早在電台,就以深水埗區議會中,民協7個區議員的選區做分析,他指其中3個選區,包括他任區議員的選區南山、大坑東及大坑西選區、民協馮檢基曾任區議員的麗閣選區和民協衞煥南任區議員的南昌西選區,姚松炎總輸的票數約80票,而在另外的4個選區中,就贏得500多票。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180312/s00001/1520827877044

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 192  發表于: 2018-03-12
其實,比起修憲,呢幾個議席真係無咩咁大不了。

兩席又好,三席又好,四席比你拎哂又點?個分別不太大。

修憲單野,隨時係下一次世界大戰既契機…………

所以我唔係唔明點解咁多人感到心灰意冷。投唔投都一樣。

不過投建制派我真係唔知係咩玩法。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 193  發表于: 2018-03-12
所謂既焦土主義。即係放火燒左間屋佢,個世界就會變得更美好了。

同日本漫畫D 大魔頭、大反派諗法其實無咩分別。佢地都係認為人類應該滅絕之後,世界就會變好的了。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 194  發表于: 2018-03-12
我真係唔明焦土派的邏輯,但我又真係X唔落佢地...