• 1828閱讀
  • 63回復

[國際賽]世界盃跨洲份附加賽次回合,澳洲主場憑積甸拿克大演帽子戲法以3:1擊敗洪都拉斯,連續四屆晉級決賽周 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2017-11-15
— 本帖被 羅力亞 執行加亮操作(2017-11-15) —
Virtuoso Mile Jedinak display against Honduras sends Australia to World Cup
Australia 3-1 Honduras; Socceroos progress 3-1 on aggregate
Captain’s free-kick leads to first goal before he scores two penalties

The day ended in the same manner it had started in Australia – with a resounding, deafening “yes”.

The roar from the ANZ Stadium crowd as captain Mile Jedinak played a major hand in the opener and then scored two penalties in an ultimately comfortable 3-1 win over Honduras matched those around the country when the nation’s marriage equality survey result was announced earlier on Wednesday.

The Socceroos are going to next year’s World Cup in Russia, their fourth successive finals, after ending a mammoth qualifying campaign that saw Ange Postecoglou’s side play 22 games over 884 days and travel more than 250,000 kilometres to 22 countries. This campaign has been nothing if not an epic journey.

They didn’t made it easy for themselves and will rue the missed opportunity to qualify automatically at the end of the group stage, a failure that added yet more air miles and another four games to their circuitous route to Russia. But Jedinak’s 53rd minute free-kick and two coolly-converted penalties in the second half finally, memorably, secured his side’s passage to Russia on a momentous day in the nation’s history.

More to follow.

https://www.theguardian.com/football/2017/nov/15/virtuoso-mile-jedinak-display-against-honduras-sends-australia-to-world-cup

[ 此帖被羅力亞在2017-11-15 22:03重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2017-11-15
第31隊世盃決賽周球隊現身! 澳洲3:1洪都拉斯晉級

第31隊世盃決賽周球隊現身!2018俄羅斯世界盃外圍賽跨洲份附加賽,澳洲靠住對方烏龍球以及耶迪列克連入兩球,次回合主場以3:1戰勝洪都拉斯,兩回合計以3:1擊敗對手,連續四屆晉級世界盃決賽周。

澳洲首回合作客洪都拉斯草地欠佳的主場,未能發揮,只能0:0悶和洪都拉斯。次回合回到自己主場,不容有失,擺出主攻陣。上場受傷只做席上客的卡希爾,今場正選上陣,同時湯洛積和馬菲歷基亦任正選,米利根停賽後復出。
上半場澳洲雖然相當積極,但未能打破僵局。13分鐘,阿倫穆爾左路開出罰球,球彈地後襲向龍門,幸好洪軍門將杜尼斯艾斯高巴立即撲出,而卡希爾在禁區亦未能成功起腳。36分鐘,卡希爾在左路角球位置短傳予比希治,後者低球傳予禁區的湯洛積射門,但又讓艾斯高巴接到。而洪軍則未能組織有效攻勢,雙方上半場0:0悶和。
下半場耶迪列克挺身而出,改變戰局。他在53分鐘主射罰球,省中洪軍的亨利費古羅亞,改變方向入網,官方把這球當作亨利費古羅亞的烏龍球。然後70分鐘,洪軍的拜恩亞哥斯達在禁區犯手球,耶迪列克操刀射入。85分鐘,洪軍因謝利柏拉斯奧斯在禁區犯規再輸12碼,耶迪列克再次主射入網。補時94分鐘,洪軍獲得角球,美羅費古羅亞在混戰中射入,為洪軍破蛋。澳洲最終以3:1戰勝洪都拉斯,兩回合3:1出線。

https://hk.sports.appledaily.com/sports/realtime/article/20171115/57462599

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2017-11-15

離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2017-11-15
Cahill 仲有機會入波
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2017-11-15
洪都拉斯好弱........
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2017-11-15
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:Cahill 仲有機會入波 [表情]  (2017-11-15 20:23) 

4 WORLD CUPS 🙌🏽💙🇦🇺⚽️💯 #FEARLESS

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2017-11-15
澳洲
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2017-11-16
sosad,比非亞洲人成功霸佔左亞洲資源,望佢3零部隊場場大敗,或者入到16強對真亞洲球隊被痛宰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2017-11-16
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:sosad,比非亞洲人成功霸佔左亞洲資源,望佢3零部隊場場大敗,或者入到16強對真亞洲球隊被痛宰[表情]  (2017-11-16 00:08) 

澳洲不代表亞洲

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2017-11-16

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2017-11-16
科高蘭尼紐約人:sosad,比非亞洲人成功霸佔左亞洲資源,望佢3零部隊場場大敗,或者入到16強對真亞洲球隊被痛宰[表情]  (2017-11-16 00:08) 

中國入都入5到

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2017-11-16
之後世界杯48隊中國都入唔到
就唔好賴人地用左資源了

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2017-11-16
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:中國入都入5到[表情] (2017-11-16 02:52) 

中國人,中國入唔到都支持架啦
正如香港人點都支持香港隊一樣

我除左係中國人同香港人外,仲係亞洲人,梗係先支持真亞洲隊多於只屬亞洲足協成員既澳洲啦!

希望佢遇到亞洲隊被大炒一場
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2017-11-16
科高蘭尼紐約人:
中國人,中國入唔到都支持架啦
正如香港人點都支持香港隊一樣
我除左係中國人同香港人外,仲係亞洲人,梗係先支持真亞洲隊多於只屬亞洲足協成員既澳洲啦!
.......

我係澳洲人, 5係中國人

香港人係支持香港隊

但民族膠5好老屈人支持中國
本帖提到的人: @Numberson

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2017-11-16
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:之後世界杯48隊中國都入唔到
就唔好賴人地用左資源了[表情] (2017-11-16 02:54)

用唔用左亞洲資源同中國出唔出到線係兩回事。我之前都大力支持踢走中國既聚利亞-+賽淘汰澳洲。
這是基於我支持亞洲球隊。就算WC去到64隊,佢仲係亞洲足協成員國就會搶佔左亞洲資源架啦,咁有咩關係?
首先呢個唔叫賴,係事實,再者我聽唔到有任何出唔到線的亞洲國家有「賴」呢樣野,只是我在呢度指出我對呢個事實的不滿,希望澳洲入到決賽周場場被大炒而已,不是嗎?

再者,出唔出到線好多因素,就算擴大到64隊,全球任何一隊入唔到都唔出奇啦,列強都可以青黃不接、基於狀態、抽籤、排陣等問題出唔到,意大利都出左局啦,難道我地可以好簡單話佢係歐洲二三流球隊?
嚴格上講佢只是在比拼中輸了給西班牙同瑞典而已

[ 此帖被科高蘭尼紐約人在2017-11-16 13:08重新編輯 ]