• 6411閱讀
  • 257回復

[日本]東京 . 富士山 . 輕井澤 9月出發 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2018-06-04
想請教下大家呢個行程有冇D好景點/食野可以介紹下?

頭5日我會自駕,之後o係東京就要搭地鐵...

[100萬的問題] 如果想o係日本訂生日蛋糕,難度高唔高? 有冇好介紹??
我淨係知有呢間...http://www.cozycorner.co.jp/shop/

++++++++++++++++++++

Day 1 香港 > 成田 > 輕井澤
Day 2 輕井澤 (shopping, 行下教堂)
Day 3 輕井澤 > 河口湖 (早到可能上去富士山腰睇下,去富士急遊樂場行下)
Day 4 河口湖 (坐觀光船,坐纜車上山,沿住個湖行下)
Day 5 河口湖 > 東京 (可能去橫濱睇麵包超人博物館,夜晚住上野行下秋葉原)
Day 6 宮奇峻博物館,下午去原宿放血
Day 7 靖國神社、台場、夜晚去淺草 (靖國神社一定要去,我好想好想去)
Day 8 東京 > 香港 (早上去晴空塔 - 香港買定pass)
[ 此帖被ODIN在2018-06-04 09:15重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2018-06-04
岩岩由河口湖返黎………

超多大陸團!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2018-06-04
你第一日幾點到成田?由成田開車去輕井澤要成三個幾鐘架喎。

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2018-06-04
你地個個都去河口湖果邊
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2018-06-04
回 廢托 的帖子
廢托:你地個個都去河口湖果邊 [表情]  (2018-06-04 15:46) 

好天既話,個邊真係好靚的。

我岩岩都影到傳說中的逆富士!

不過,要滿足好多條件先影到的………其中一樣係,你要晨咁早起身。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2018-06-04

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2018-06-04
回 freezefox 的帖子
freezefox:你第一日幾點到成田?由成田開車去輕井澤要成三個幾鐘架喎。 (2018-06-04 15:28) 

2:15PM

我預左第一日冇咩野做,去到食餐飯就算...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2018-06-04
freezefox:https://www.weekendhk.com/japan/%E5%AF%8C%E5%A3%AB%E5%B1%B1-%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85-%E6%97%A5%E6%9C%AC/18/
睇睇呢篇野,真係圍住成個富士山既景點都有講到。 (2018-06-04 17:44) 

我唔係影相JJ,應該唔會跟足...

但會去坐船,上天上山,上五合目,其他我冇咩所謂

一家大細咁去,唔會chur住去跑checkpoint
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2018-06-04
回 ODIN 的帖子
ODIN:我唔係影相JJ,應該唔會跟足...
但會去坐船,上天上山,上五合目,其他我冇咩所謂
....... (2018-06-04 18:03) 

邊有可能跟足。除非你留係富士十日啦!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2018-06-04
其實你叫人地介紹景點,但你又唔講番自己有咩目標,真係好難比咩意見你。最常出現既情況就:

A:有咩好景點推介?
B :去邊到啦!好靚架!
A:我都唔影相既。冇興趣。
B:咁去邊到啦,好多小動物架!
A:我都唔鐘意動物既!
B:咁去邊到啦,好多好野食架!
A:太遠啦。我有老有嫩,點可能為左食個兩件餅開成兩個鐘頭車去個到?
B:咁…………無野啦,我都係出番去做野先…………

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2018-06-04
freezefox:其實你叫人地介紹景點,但你又唔講番自己有咩目標,真係好難比咩意見你。最常出現既情況就:
A:有咩好景點推介?
B :去邊到啦!好靚架!
A:我都唔影相既。冇興趣。
....... (2018-06-04 18:55) 

我有寫我會去邊呀,我只係想睇下有冇 d 好野可以睇下...

目標呀,岩一家大細去的地方,又或者 cp 值高o個 d lor...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:我有寫我會去邊呀,我只係想睇下有冇 d 好野可以睇下...
目標呀,岩一家大細去的地方,又或者 cp 值高o個 d lor... (2018-06-04 22:54) 

我知你有寫去邊。但單單一個富士五湖就可以有超過五十個景點。再將個範圍推闊少少既話,沿住你既行車路線,你隨隨便便都可以搵到一百個景點……

其實,你去旅行既組合絕對係一個關鍵。我開頭仲以為你係兩公婆去。但之後先見到你話一家大細去。咁問題黎啦,所謂既一家大小,係指咩組合呢?兩個大人加一個小朋友?定係帶埋父母一齊去?小朋友幾多歲?呢幾項資料,絕對影響你會選擇咩景點。每段行車路程既長短。舉例,有老人家或小朋友既話,我就唔太贊成你單一車程超過兩個鐘了。最好係每個幾鐘就停一停,搵個景點行下,輕鬆下,再繼續下一個景點。因為困係車到三小時,其實係好辛苦的。尤其對某D 年齡層黎講。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2018-06-05
以第一日為例,你地搭左四五個鐘頭飛機。2:15 到,出境手續攪一個鐘,拎車可以又攪你一個鐘(呢樣真係睇你好唔好彩)。四點零先可以正式起行,又要再開三個幾鐘車直踩入輕井澤。入到去都七點幾了。CHECK IN 完,食埋飯,可以上床訓了(輕井澤亦沒有太多的夜間活動)。先不說第一日咩都無做過,有小朋友或老人家的話,呢個日程對佢地黎講都係一種幾大既負擔。

如果係我,我會選擇係東京留一晚。反正東京你都有地方想去。留一晚唔會令你有太大損失。五點前出到巿區,不妨先去台場行個圈,食埋晚飯先去酒店CHECK IN 都未遲。第一日行程無咁辛苦之餘,仲叫有D 節目。唔會浪費左個一日。

又或者直頭近近地係千葉縣搵個景點,東京都唔出了。節省交通時間之餘。第一日既行程又可以再輕鬆D。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2018-06-05
freezefox:
我知你有寫去邊。但單單一個富士五湖就可以有超過五十個景點。再將個範圍推闊少少既話,沿住你既行車路線,你隨隨便便都可以搵到一百個景點……
其實,你去旅行既組合絕對係一個關鍵。我開頭仲以為你係兩公婆去。但之後先見到你話一家大細去。咁問題黎啦,所謂既一家大小,係指咩組合呢?兩個大人加一個小朋友?定係帶埋父母一齊去?小朋友幾多歲?呢幾項資料,絕對影響你會選擇咩景點。每段行車路程既長短。舉例,有老人家或小朋友既話,我就唔太贊成你單一車程超過兩個鐘了。最好係每個幾鐘就停一停,搵個景點行下,輕鬆下,再繼續下一個景點。因為困係車到三小時,其實係好辛苦的。尤其對某D 年齡層黎講。

其實我只係簡單問下姐,但你咁問,反而有D似我做緊report比老闆咁,殺我一個措手不及...

我係一家三口,即兩個大人一個BB 一齊去,9月16日出發,9月23日返。坐HK Express 8:45機,抵達成田機場的時間係2:15,連埋過關食lunch,4pm先會取車,預左7/8pm去到輕井澤。中途可能會去搵D野食左先 (例如川越市之類)...

我去旅行的目的係想散下心,因為工人姐姐放大假,我地又唔想留o係香港,所以就一家大細一齊去旅行。另外,太太9 月生日,順便去旅行同佢慶生。而且,即使我得兩個成人去旅行,我都係hea多,我係絕對唔會跑check point。

我個人鍾意食野、睇博物館同坐特色火車 (所以我坐纜車、去宮奇駿博物館),我太太鍾意shopping(所以揀左兩個outlet比佢買野)。其實我都做左D功課,大致心目中都有個譜想去邊。只係想睇下有冇D隱世好野我冇mark到,如果知道但最後決定唔去都好ah...

你又或者會話,你帶住個B,咁推介的野又有唔同ga 姐。例如,你唔會介紹富士急遊樂場,因為去左都冇野岩玩。但實情富士急遊樂場七月開始免費開放,我唔玩都可以去睇下食下hea下。我想講的係,呢個世界冇所謂岩唔岩你玩的景點,只係有心態上"對唔對"的人。如果蔡欄介紹好野食之前,問你食唔食牛,食幾成熟,鍾意食中菜定西菜...先開機拍個飲食節目,咁就大檸樂了。

另外,另一個我真心想問的問題係,我想o係日本訂生日蛋糕比我太太,想問問大家有冇試過越洋訂蛋糕? 有冇一D出名的餅店可以做埋送貨? 應該要送去河口湖o個頭...
[ 此帖被ODIN在2018-06-05 10:48重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2018-06-05