• 6417閱讀
  • 257回復

[日本]東京 . 富士山 . 輕井澤 9月出發 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實我只係簡單問下姐,但你咁問,反而有D似我做緊report比老闆咁,殺我一個措手不及...[表情]
我係一家三口,即兩個大人一個BB 一齊去,9月16日出發,9月23日返。坐HK Express 8:45機,抵達成田機場的時間係2:15,連埋過關食lunch,4pm先會取車,預左7/8pm去到輕 .. (2018-06-05 10:46) 

我做事一向認真。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2018-06-05
咁睇花海個D 岩唔岩你?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2018-06-05
生日蛋糕個方面我就真係無咩資料可以搵供了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2018-06-05
如果鐘情特色火車,尤其係日本傳統既舊式火車,唔單止睇,仲想坐既話,你最應該去既地方係:

大川井鐵路

http://www.oigawa-railway.co.jp/abt_yado_link.html

PLAZA LOCO鐵道博物館
(地圖A位置)
9:00~17:00   全年無休  免費入場
Tel: 0547-45-2230

This Is Cafe 咖啡店
新金谷站內
9:00~17:00   SL行駛日營業
Tel: 0547-45-5810

靜岡巿觀光協會:

http://www.shizuoka-guide.com/chinese_t/area/central.html

http://japan-highlightstravel.com/tw/area/07/

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2018-06-05
不過,有少少遠囉。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2018-06-05
回 freezefox 的帖子
freezefox:咁睇花海個D 岩唔岩你? (2018-06-05 11:01) 

岩呀,9月有花睇會想去睇...太太會去影相...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2018-06-05
至於富士急,你的確唔岩玩。但可以考慮去佢隔離既:

La Ville de Gaspard et Lisa,

http://www.lisagas-town.jp/anniversary/

https://www.fujiq.jp/area/lisagas/

〒403-0017 山梨県富士吉田市新西原5丁目6−1
星期一 06:30–22:30

非常靚。間餐廳仲有超大玻璃窗,對到正富士山。好天氣既話,係個到食個下午茶真係人生一大樂事。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2018-06-05
freezefox:不過,有少少遠囉。 (2018-06-05 11:07) 

都真係有少少遠...

mark低下次去...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2018-06-05
freezefox:至於富士急,你的確唔岩玩。但可以考慮去佢隔離既:
La Ville de Gaspard et Lisa,
....... (2018-06-05 11:10) 

聽聞富士急入面有個親子園區ah,好似有thomas睇 (雖然我麻麻地鍾意thomas)...

唔知係咪就係呢個...
[ 此帖被ODIN在2018-06-05 11:15重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2018-06-05
至於河口湖,老老實實,如果係我,一個個剔除既項目正正係天上山公園同河口湖觀光船。個人覺得最無趣既兩個景點。尤其係天上山公園。

不過,喜好既野,因人而異。我唔鐘意者,或者你會好鐘意呢。

另外,想避開沿沿不絕既大陸旅遊團或者日本人自己既本地一日團,就盡量唔好係星期六、日去。非不得己真係要呢兩日去,都唔好揀D 太大路既景點。不妨開多半個鐘車,去西湖或者山中湖。山人湖都會多人,因為處於河口湖同御殿場之間,一日團幾乎都會搵呢個地方做中途站。但正正因為咁,佢既人潮係有時間性,早D 去又或者晏D 去,都唔會太多人。唔似河口湖個幾個一路景點,幾乎全日都係人。

音樂盒之森美術館非常值得去。但大前排一定要少人。人一多就好無癮的了。因為地方唔係真係咁大。迫埋哂一大班人,連逛逛既興緻都會大減。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2018-06-05
freezefox:至於河口湖,老老實實,如果係我,一個個剔除既項目正正係天上山公園同河口湖觀光船。個人覺得最無趣既兩個景點。尤其係天上山公園。
不過,喜好既野,因人而異。我唔鐘意者,或者你會好鐘意呢。
....... (2018-06-05 11:17) 

天上山我都係見有人介紹先去,想坐下纜車,同影張富士山的相...

我平日去呀,希望會少D內地人la...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:岩呀,9月有花睇會想去睇...太太會去影相... (2018-06-05 11:08) 

9 月日本關東最出名既花海係曼珠莎華!

係秩父一帶。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:都真係有少少遠...
mark低下次去... (2018-06-05 11:10) 

因為我之前係由名居屋個邊殺過黎東京呢邊,所以反而係順路。但如果你由東京呢邊出發去河口湖,咁就唔係順路了。係要專登開車過去的。

一係你就順便係個頭搵多幾個景點,湊夠一組。咁就可以考慮。舉例,可以考慮住一日「日本平」。可以去睇埋白糸瀑布,等等。仲有幾個景點。不過你真係有興趣再講。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2018-06-05
freezefox:以第一日為例,你地搭左四五個鐘頭飛機。2:15 到,出境手續攪一個鐘,拎車可以又攪你一個鐘(呢樣真係睇你好唔好彩)。四點零先可以正式起行,又要再開三個幾鐘車直踩入輕井澤。入到去都七點幾了。CHECK IN 完,食埋飯,可以上床訓了(輕井澤亦沒有太多的夜間活動)。先不說第一日 .. (2018-06-05 10:05) 

其實我好怕去東京,因為太多人,但去日本未去過東京好似好怪,所以都抱住朝聖的心態去多D...但真心係想去靖國神社(同太太申請緊)...

我都有諗過o係東京stay一晚,但夾得到都盡量每個地方住兩晚,否則,作為導遊/司機/工人的我會死...

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實我好怕去東京,因為太多人,但去日本未去過東京好似好怪,所以都抱住朝聖的心態去多D...但真心係想去靖國神社(同太太申請緊)...
我都有諗過o係東京stay一晚,但夾得到都盡量每個地方住兩晚,否則,作為導遊/司機/工人的我會死...[表情]
....... (2018-06-05 11:26) 

加油爸爸