• 6416閱讀
  • 257回復

[日本]東京 . 富士山 . 輕井澤 9月出發 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2018-06-06
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實我依家都有少少想Day1搭火車就算...
成田去輕井澤我怕要4個鐘先去到...太太實黑面... (2018-06-06 18:10) 

我之前都講左啦………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2018-06-06
回 freezefox 的帖子
freezefox:我之前都講左啦………[表情] (2018-06-06 18:37) 

所以我努力搵緊中途休息地方

搭火車,定係o係東京stay一晚,其實都係會黑面...
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2018-06-07
回 freezefox 的帖子
freezefox:拿,話分兩頭,如果你係留係東京玩幾日。咁當然無需要自駕。塞車都塞死你。泊車又係煩。
但如果你打算由東京一路玩到去箱根,再去河口湖,咁就應該自駕舒服D。因為沿路都有好多好靚既景點。可以考慮以下路線:
....... (2018-06-06 17:27) 

我應該係20-21去個邊
其實星期五係紅日(23/11)
我都有d驚好多人
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2018-06-07
同埋我講極都無辦法令我女友唔自駕
佢好堅持
我拎埋網上d人話去東京10個有11個都唔自駕都唔信我

佢真係玩錯地方次序,一去左其他地方先個感覺就錯晒
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2018-06-07
回 滅羅 的帖子
滅羅:同埋我講極都無辦法令我女友唔自駕
佢好堅持
佢真係玩錯地方次序,一去左其他地方先個感覺就錯晒 (2018-06-07 00:30) 

如果係咁,不如同你女友講去到先再book車,應該仲可以的。去到東京都覺得仲想(手查)再算...
[ 此帖被ODIN在2018-06-07 09:42重新編輯 ]
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2018-06-07
睇完呢個post , 真正的起心肝去學車
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2018-06-07
回 ODIN 的帖子
ODIN:所以我努力搵緊中途休息地方
搭火車,定係o係東京stay一晚,其實都係會黑面... (2018-06-06 22:38) 

係東京STAY 一晚都黑面?WHY?

其實東京STAY 一晚係最好既做法。改搭火車有三個問題:

1. 你帶住行李、BB、BB 車,由機場搭機鐵去東京駅,再由東京駅轉車去輕井澤駅,再由輕井澤駅轉車去酒店。唔係話唔得,但點都有少少「憑能」。一定無你落機就跳上車,落車就直踩入酒店咁疏干(我指乘客)。

2. 係輕井澤租車,東京還車,要比額外費用。第一日搭兩程JR,亦要比額外費用。但節省個一日既租車錢,其實唔多。

3. 係輕井澤租車,選擇會比係東京少好多,費用應該都會貴少少(就係因為選擇少囉)。未必揀到你合心水既車種。我今次去伊豆,原本都有打費入到伊豆先租車。但結果揀唔到岩心水岩BUDGET 既車種。當然,如果「錢唔係問題」,咁以上都唔會係問題。

所以,其實係東京STAY 一晚既效果可能更好,更舒適。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2018-06-07
至於中途插入景點,係呢程車到既可行性都唔太大。主要原因係,插入景點後,只會將你原本已經好長既車程。變得更長!

其實你可以用三個零鐘,由成田直踩入輕井澤,呢到足足250公里,主要原因係因為八成既路程可以跑高速!同樣係250公里既路程,成田去伊豆急下田要4個半鐘,就係因為有三分一既路程無高速,要行國道。由此可見,走高速係可以節省非常多既時間(有D 人開得快既話,仲節省得多,不過我唔建議你咁做)。

所以,如果你中途插入景點,即係你必須離開高速,改行國道。之後又要經國道返入高速。中間就會用多好多時間。舉個簡單例子,你中途如果插入秩夫既景點,例如曼珠莎華既花海。你既總行車時間就會由原來既3個零鐘變成4個半鐘。多左足足百分之五十。而且,你唔係去一去個景點就即走架嘛。你仲要係個景點到逗留一陣架嘛。當你快快趣趣走馬看花咁停留一個小時。你全程就變成五個半鐘了。到你入到輕井澤,會係幾點?仲要未食飯喎………

就算揀個再近高速D 既景點,舉例飯能巿既姆明公園(嚕嚕米兒童森林公園),你都要用多至少半小時至45分鐘係車程到。加埋遊覽用既一小時。都係要五個鐘。

唔WORK 啦。

當然,仲有一個方法,就係揀高速公路旁既手信店呀,CAFE 呀之類。停一停,行個圈,又或者飲杯咖啡再起行。咁就只會用多你十零分鐘時間者。但咁又無咩意思者………
[ 此帖被freezefox在2018-06-07 10:29重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2018-06-07
回 滅羅 的帖子
滅羅:我應該係20-21去個邊
我都有d驚好多人 (2018-06-07 00:27) 

每年既11月23日都係紅日。加上撞正紅葉期。日本個邊既賞楓人潮可以係好誇張的。尤其係大阪、京都個邊,因為食到應一應個紅葉期。我試過幾乎搵唔到酒店。

至於箱根,紅葉期間既星期六、日,你千萬唔好入去。真係領哂野的。我試過星期日入去,周圍都塞車,所有景點都係人!仲旺過旺角!點知第二日,搵個人影睇下都無。成個公園空無一人…………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2018-06-07
回 滅羅 的帖子
滅羅:我應該係20-21去個邊
我都有d驚好多人 (2018-06-07 00:27) 

你意思係20-21 出發去日本?

咁其實你全程既時間會點安排?分配幾多日係東京,幾多日係箱根?幾多日係河口湖?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2018-06-07
回 滅羅 的帖子
滅羅:同埋我講極都無辦法令我女友唔自駕
佢好堅持
佢真係玩錯地方次序,一去左其他地方先個感覺就錯晒 (2018-06-07 00:30) 

又未至於話完全唔可以自駕既。等如我地係香港都會開車一樣者。只係,你要安排得再細密D 。例如避開上下班時間唔好開車。預早搵定景點附近既停車場。

最重要係,如果你要去賞楓既話,朝早有咁早得咁早出發。否則,唔好話塞車,你去到想搵停車場泊車都難!到時就痛苦了。明明已經到左個景點,周圍搵極都無停車場,又唔可以掉低架車走左去,都唔知點算好。

新宿御園之類既賞楓熱點,你晏少少去都無位!
[ 此帖被freezefox在2018-06-07 10:32重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2018-06-07
回 廢托 的帖子
廢托:睇完呢個post , 真正的起心肝去學車[表情]  (2018-06-07 09:44) 

你要啦。帶住個B,有架車方便好多架。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2018-06-07
HK Express機要起飛又要排隊,2:15只係好幸運先會準時到
仲要唔知駛唔駛駁巴士先去到入境大樓,出到黎又要醫肚,好彩就4點,唔好彩5點先出發

要直踩,有大有細,休息站一定要停架啦
即使頂得順坐咁耐車,都起碼都要去一程廁所,一個唔好彩要去兩程咁你都幾頭痕
女士同小朋友都冇男人生理上咁忍得

停左休息完再上車,3個幾鐘就冇咩可能去到輕井澤

入到輕井澤8-9點你想搵野食應該都係得outlet食...

所以我諗你都係疊埋心水搵左第一日住上野先……
第一晚行上野/秋葉原都得…
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2018-06-07
係呀,樓上講得岩呀。你宜家係預所有野都順順利利先係七點幾到輕井澤………

如果班機DELAY………

如果拎車個陣前面已經排左兩班人係到攪手續………

如果BB 肚餓要食奶………

如果出東京個程,又或者離開東京我段路塞一塞車………

以上任何一樣野出現,都有機會令你過左八點先可以入到輕井澤。過左八點既話,你連OUTLET 都無得食飯。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2018-06-07
我只可以 hope for the best prepare for the worst...

我2人1BB 2件行李1架BB車,上上落落咁,o係東京stay一晚我會累死...

仲有,o係火車度有咩事要換片個仔落地透下氣真係搞唔掂,舊年去大阪落機直出京都o個2個鐘真係好難捱

我寧可自駕中途搵D野食行下,8-9點先去到酒店,我都唔會揀stay一晚東京...